De top tien artikelen van 2024 |
|
|
|
|
| 162 sec |
Redactionele terugblik op het afgelopen jaar
Het einde van dit jaar nadert en dat is voor de redactie van vakblad Fieldmanager aanleiding om terug te blikken op het jaar aan de hand van de top tien nieuwsberichten en artikelen.
1. Renovatie stadionveld FC Twente: 'Een project als dit is de Formule 1 van de grassport'
Toen FC Twente in mei kon beginnen met de uitgestelde renovatieplannen voor het stadionveld van de Grolsch Veste, stonden twee dingen vast: voor de nieuwe grasmat mochten geen zoden worden gebruikt en de toplaag moest optimaal worden. Dat betekende dus dat gekozen moest worden voor het juiste graszaad en de juiste ingrediënten voor een gezond bodemleven in die toplaag, ook voor de lange termijn. Bij dit aspect van de renovatie speelde Mark Timmerman van Prograss een belangrijke rol als adviseur en leverancier.
2. 'Een laagje sneeuw moet je gewoon laten liggen'
Kunstgrasvelden zijn prima bestand tegen winterse omstandigheden. Er zijn echter situaties waarin gebruik afgeraden wordt, zoals bij extreme vorst, opdooi of smeltende sneeuw. Ook het sneeuwvrij maken van het kunstgrasveld is een secuur karwei, dat deskundig gedaan moet worden om schade te voorkomen. Hoe pak je dit aan? Of kun je beter niks doen?
3. Kunstgras de wereld uit om te beginnen met Waadhoeke
In 2019 Kwam de Friese gemeente Waadhoeke met een nieuw sportbeleid. Onderdeel van dit beleid was de stelregel: 'Natuurgras als het kan en kunstgras als het moet'. Dat lijkt een helder verhaal, maar hoe vertaal je deze simpele stelregel op eenduidig wijze naar de dagelijkse praktijk? Fieldmanager René Kamstra en wethouder Kees Arendz leggen uit welk proces ze hebben doorlopen.
4. Het nieuwe stadionveld van Heracles kan zo in het linkerrijtje van de Premier League
Ongeveer twintig jaar geleden was Heracles de eerste betaaldvoetbalorganisatie die koos voor kunstgras en daarmee een trendsetter. Volgens algemeen directeur Rob Toussaint is Heracles anno 2024 opnieuw een trendsetter door haar keuze voor een natuurgrasveld met een actief Permavoid-drainagesysteem. Vakblad Fieldmanager reisde af naar Almelo voor een gesprek met Toussaint, fieldmanager Geert Olthuis en facilitair manager Cas Oude Avenhuis.
5. Knakkende lichtmasten zetten boel op scherp
Sportend Nederland is dit jaar opgeschrikt door twee afgebroken lichtmasten die tijdens wedstrijden op het hockeyveld belandden. Het liep goed af, maar de schrik zit er goed in. De hockeybond adviseert om de kwaliteit van lichtmasten te testen. NOC*NSF pleit ook voor tijdige controle en wil een certificeringsplicht voor veldverlichting invoeren. Ook leveranciers trekken aan de bel.
6. Niet afstand tot woningen, maar gemiddeld aantal decibels bepaalt of er sprake is van geluidsoverlast op tennispark met padelbanen
Padel en geluidsoverlast - twee woorden die vaak in één adem genoemd worden. Het onderwerp heeft al regelmatig tot problemen geleid na de bouw van padelbanen op een tennispark. Die problemen zijn te voorkomen door altijd vooraf een akoestisch onderzoek te laten uitvoeren. 'Afstanden als basis zeggen namelijk niets, decibels wel. Je weet dan precies waar je aan toe bent als club en komt niet achteraf voor verrassingen te staan', weet Willem Majoor van Padel Totaal.
7. Het kunstgrasjaar 2024 van Chris van Genugten: de definitieve doorbraak van mineral infill
Als Chris van Genugten terugkijkt op 2024 is hij met name trots op de prestaties van zijn team op het gebied van mineral infill. Het bedrijf Tarkett Sports, waar hij als regiodirecteur Benelux & Nordics actief is, deed in 2024 in Nederland en België ongeveer 800.000 vierkante meter kunstgras. Het overgrote deel (circa 95%) daarvan was voor voetbal. In Nederland ging het om ongeveer 75 velden. Waarvan de helft mineral infill. Een jaar eerder ging het om twee of drie pilots.
8. Michael Vogel (TenCate): 'Ik snap niet dat we niet veel harder gaan in de transitie naar nonfill'
Hoofdredacteur Hein van Iersel interviewde Michael Vogel, CEO van TenCate Grass. TenCate heeft de afgelopen zeven tot acht jaar wel iets laten zien: een verviervoudiging van de omzet tot 1,5 miljard dollar, een winst van 200 miljoen over 2023 en een stormachtige groei, met name in de VS.
9. Kijkje in het lab van Kiwa ISA Sport: 'Wat we doen, doen we goed'
Wie wil weten of zijn materiaal of constructie voor een sportvloer voldoet aan de geldende normen en voorschriften van NOC*NSF of aan de normen van de internationale sportbonden, zoals FIFA, FIH, World Athletics, World Rugby, ITF en FIBA, kan dit laten testen in het laboratorium van Kiwa ISA Sport. Op uitnodiging van deze keuringsorganisatie nam de redactie van dit vakblad een kijkje in het lab aan de Wilmersdorf in Apeldoorn.
10. Alfred Meiberg is meester van het Zwolse gras
Niet elke fieldmanager wordt door een vol stadion toegejuicht. Het overkwam Alfred Meiberg wel, afgelopen seizoen in het MAC3PARK-stadion van PEC Zwolle. 'Het was een warm bad en een heel fijn gevoel. Je voelt je gesteund voor het keiharde werk dat je verricht, samen met het grasteam', zegt de bevlogen grasmeester, die al meer dan een kwart eeuw met zijn bedrijf verbonden is aan deze Overijsselse betaaldvoetbalclub.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
|
|
|
|