Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Alfred Meiberg is meester van het Zwolse gras

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 6 juni 2024
229 sec


Niet elke fieldmanager wordt door een vol stadion toegejuicht. Het overkwam Alfred Meiberg wel, afgelopen seizoen in het MAC3PARK-stadion van PEC Zwolle. 'Het was een warm bad en een heel fijn gevoel. Je voelt je gesteund voor het keiharde werk dat je verricht, samen met het grasteam', zegt de bevlogen grasmeester, die al meer dan een kwart eeuw met zijn bedrijf verbonden is aan deze Overijsselse betaaldvoetbalclub.

Een spandoek, gejuich en gezang in het stadion van PEC Zwolle, als steun voor Alfred Meijer en het grasteam
Een spandoek, gejuich en gezang in het stadion van PEC Zwolle, als steun voor Alfred Meijer en het grasteam

'Als ik het vooraf geweten had, was ik thuisgebleven', lacht Meiberg, terugblikkend op deze bijzondere dag. 'Er werd door 14.000 man gezongen en gejuicht; dat is een enorme blijk van waardering.' Facilitair manager Simon Bangma: 'Het is een goed voorbeeld van de kracht van PEC Zwolle. Wij betrekken iedereen bij de club. Zo hebben we ook de groep stadionschoonmakers afgelopen seizoen een keer in het zonnetje gezet. Een kleine moeite, maar een groot gebaar.'
Meiberg kon die steun trouwens ook goed gebruiken. Het afgelopen najaar werd er in de regionale media regelmatig melding gemaakt van de slechte conditie van het trainingsveld, waardoor de selectie moest uitwijken naar het kunstgras van buurman Be Quick. Hoewel de hevige regenval de oorzaak was en hij er natuurlijk niks aan kon doen, trok de vakman het zich toch aan. Het is tekenend voor zijn betrokkenheid bij de club en zijn passie voor het vak. Het liefst ziet hij dan ook dat er zo snel mogelijk een tweede hybride trainingsveld bij komt, zodat de veldbelasting beter verdeeld kan worden. Bangma heeft goede hoop dat dit nog voor komend seizoen gerealiseerd kan worden.


'Ik heb altijd goed contact met de spelers'

De enorme bevlogenheid van Meiberg wordt gewaardeerd door de spelers. Pas afgezwaaid clubicoon en oud-aanvoerder Bram van Polen komt tijdens het interview toevallig het spelershome in lopen en gaat direct naar Meiberg om hem te begroeten. 'Ik heb altijd goed contact met de spelers; ze vertellen mij wat goed is en wat niet. Ik vind het belangrijk om hun bevindingen te horen, want alleen metingen en optische waarneming zijn niet voldoende. Ik heb er veel aan, want je kunt altijd bijsturen. Als sommige delen te glad zijn, bijvoorbeeld, kan ik daar meer bezanden.'

Prikken

Het afgelopen natte seizoen was voor fieldmanagers een enorme uitdaging, zo ook voor Meiberg en zijn assistent Bert: 'De hevige neerslag maakte het niet makkelijk, maar er lag een stabiele hybride mat in het stadion. Het is goed gelukt om die in conditie te houden, zeker als je bedenkt dat ik dat met beperkte middelen moet doen.' Hiermee doelt hij op het feit dat hij niet het hele stadionveld vol met lampen kan zetten of de veldverwarming onbeperkt kan benutten. 'Als dat zou kunnen, zou het gras wel blijven groeien', zegt hij. Meibergs geheim om toch het hele seizoen een goed bespeelbare mat te realiseren, zit vooral in het extra en op tijd prikken met dunne pennen. Zo wordt de verbinding tussen de toplaag van 18 centimeter en de zandlaag van 50 centimeter eronder in stand gehouden. 'Ik prik sowieso altijd vijf dagen voor een thuiswedstrijd, en verder om de twee tot drie weken, mede afhankelijk van de omstandigheden.'


Boerderij

Al sinds 2000 verricht Meiberg als zzp'er met zijn bedrijf Meiberg Bedrijfsverzorging werkzaamheden voor PEC Zwolle. Hij werd geboren op een boerderij met koeien en leerde al jong van alles over de bodem en de natuur. Voor het onderhoud van sportgrasvelden vergaarde hij veel kennis via Martin Brummel, die werkzaam was op de golfbaan die naast de boerderij van Meiberg ligt. Naast de zorg voor de zoogkoeien en het werk voor PEC Zwolle maait hij met zijn bedrijf ook nog eens 180 sportvelden per week. Een druk bezet man dus, die er desondanks in slaagt om zeven dagen per week bij de voetbalclub aan de Ceintuurbaan aanwezig te zijn om te zorgen voor 'zijn' veld.


'Inmiddels is de hele kunstgrascultuur binnen de club wel verdwenen'

Tot de overstap naar kunstgras was Meiberg al een paar jaar verantwoordelijk voor het toenmalige natuurgras in het stadion. Van 2007 tot 2020 speelden de blauwwitten echter op kunstgras en werd er geen beroep op Meiberg gedaan voor het stadionveld. Dit veranderde toen er weer natuurgras werd aangelegd. Meiberg: 'Trainer John van 't Schip besloot in 2017 weer te gaan trainen op natuurgras. Langzamerhand nam het enthousiasme hiervoor bij de club weer toe en uiteindelijk werd dat omgezet in de aanleg van natuurgras in het stadion. Inmiddels is de hele kunstgrascultuur binnen de club wel verdwenen. Dat geldt ook voor de voetballers die jaren gewend waren om in de beslotenheid van de betonnen stadionmuren te trainen en zo op het veld te stappen.' De selectie van PEC traint in de voorbereiding - ook toen er nog kunstgras in het stadion lag - altijd zes weken op natuurgras en wel op de velden van VV Wijthmen. Die worden ook door Meiberg onderhouden, in samenwerking met Rova, en staan bekend om de goede kwaliteit. De fieldmanager heeft daar zelf ook gevoetbald en was er bestuurslid.

Veerkrachtig

Meiberg hielp mee bij de aanleg van het hybride stadionveld. CSC Sport realiseerde het nieuwe veld, samen met Heicom. Er werd gekozen voor kunstvezels van SIS. Meiberg: 'Deze vezel zie je wel veel in het buitenland, maar niet in Nederland. Hij is heel veerkrachtig en mede daardoor is de mat erg stabiel.' Meiberg is sinds de komst van de nieuwe mat verantwoordelijk voor het onderhoud en kent de grasmat door en door. Hij heeft ook een speciaal lijntje met de KNVB, in de persoon van Zwollenaar Patrick Balemans. 'Hij is handig met cijfertjes. Hij helpt me geheel vrijwillig met metingen en zo leren wij van elkaar.'


Tevreden

Meiberg constateert tevreden dat het niveau van het gras in Nederlandse voetbalstadions enorm omhooggegaan is. Ook zelf scoort hij goed met zijn werkzaamheden bij PEC Zwolle. Zo eindigde deze club al een keer op de tweede plaats in de veldencompetitie van de spelersvakbond. Veel belangrijker nog in de ogen van Meiberg zijn de keuringen van de KNVB. Tijdens de eerste keuring van het afgelopen seizoen behaalde hij met het Zwolse veld zelfs de maximale score van 200 punten, en de afgelopen jaren heeft hij dankzij het goed doorstaan van alle keuringen in totaal een miljoen euro 'bij elkaar geharkt' voor de club, zo rekent hij voor.


'Het veld is van onschatbare waarde'

Nu het seizoen ten einde is en de jeugdelftallen en de businessclub hun laatste wedstrijden in het stadion hebben gespeeld, is Meiberg druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Op het veld staan de kunstvezels netjes overeind. Het nieuwe graszaad moet eind mei nog opkomen, maar eind juli ligt er weer een strakke mat in het stadion van PEC Zwolle, zo verzekert de 'meester van het gras', zoals de tekst op het spandoek luidde op de gedenkwaardige dag. Hopelijk kunnen de supporters komend seizoen vaak juichen. Voor hun club en ook een beetje voor het grasteam, want: 'Het veld is van onschatbare waarde', weet Meiberg.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER