Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Juridische soap rondom Wijchens hybrideveld terug bij af: adviesbureau in ongelijk gesteld

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 18 december 2023
95 sec


Nieuwe uitspraak na jarenlang juridisch getouwtrek leidt weer tot (bijna) dezelfde uitspraak als in 2018

Wij schreven in 2021 dat er door een nieuwe rechterlijke uitspraak een eind leek te zijn komen aan het juridische gesteggel over het hybrideveld bij SC Diosa in het Gelderse Wijchen. Als redactie konden we hier niet veel verder vanaf zitten. Na diverse arresten en uitspraken afgelopen jaren ligt er sinds eind augustus 2023 een nieuwe rechterlijke uitspraak. Hierin wordt de gemeente in het gelijk gesteld in lijn met een eerdere rechterlijke uitspraak van 2018. Adviesbureau Newae heeft de zorg van een goed opdrachtnemer niet in acht genomen en wordt aansprakelijk gesteld voor de geleden schade.


Over het hybrideveld van Diosa zijn al meerdere rechtszaken gevoerd tussen de gemeente Wijchen en adviesbureau Newae, omdat het veld volgens de gemeente niet de beloofde speeluren zou halen. In september 2018 veroordeelde de rechter eerst Newae tot het vergoeden van de schade. In hoger beroep kreeg het adviesbureau weer gelijk, waarop de gemeente weer in cassatie ging. Anno 2023 vernietigt de rechtbank alle eerdere besluiten en wordt Newae veroordeeld tot het vergoeden van de schade en de gemeente in het gelijk gesteld.

Terug bij af

Nu heeft het hof de volgende beslissing genomen: 'Dat Newae bij haar werkzaamheden de zorg van een goed opdrachtnemer niet in acht heeft genomen. Hierdoor is zij tegenover de gemeente tekortgeschoten in de nakoming van de overeenkomst van opdracht. Newae is gehouden om de schade te vergoeden die de gemeente door deze tekortkoming heeft geleden en nog zal lijden.'


Inhoud van de zaak

De gemeente gaf Newae opdracht voor het maken van een Programma van Eisen (PvE) en een bestek, begeleiding bij de aanbesteding, evenals directievoering en toezicht op de vervanging van een grasvoetbalveld door een hybride kunstgrasveld.
 
Newae heeft een garantieverklaring opgesteld waarin staat dat de hybrideconstructie gedurende vijf jaar na oplevering moet voldoen aan bepaalde normen, met een minimaal aantal bespelingsuren per jaar.
 
De gemeente beschuldigt Newae van het schenden van haar zorgplicht door de gemeente niet te waarschuwen voor de gevolgen van de verdichte ondergrond van het veld en door het advies van Sports Pitch Engineering niet te delen of het ontwerp niet aan te passen op basis van dat advies.
 
Newae voert aan dat de gemeente niet heeft voldaan aan de klachtplicht, maar het hof wijst dit beroep af, omdat volgens hen de klachttermijn redelijk is.
 
Inhoud van de codenorm: Er wordt aangegeven dat het hybride kunstgrasveld moet voldoen aan de norm NOCNSF-KNVB2-15.1 (codenorm), waarbij de gemeente stelt dat het veld niet aan deze norm voldoet.
 
Vaststelling oorzaak waterhuishoudkundige problemen: Kiwa heeft onderzoek gedaan en concludeert dat de waterhuishoudkundige problemen grotendeels worden veroorzaakt door verdichtingen van de bodem onder de toplaag van het veld.
 
Newae betwist de conclusies van Kiwa en suggereert dat er andere oorzaken kunnen zijn voor de problemen. Hof verwerpt deze argumenten en concludeert dat de waterhuishoudkundige problemen grotendeels worden veroorzaakt door bodemverdichting.

LEES OOK
Zaak hybrideveld Diosa naar Hoge Raad
20-04-2021 | NIEUWS
48 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER