Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rechter doet uitspraak in conflict over hybrideveld

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 25 oktober 2018
177 sec


Newae wordt veroordeeld tot compenseren schade vv Diosa en gemeente Wijchen

De rechtbank van Gelderland heeft naar aanleiding van een meer dan twee jaar oude klacht uitspraak gedaan in een rechtszaak tussen adviesbureau Newae en de gemeente Wijchen over de aanleg van een hybrideveld in Balgoij, gemeente Wijchen. Newae zou -aldus de uitspraak van de rechter- duidelijke signalen dat de ondergrond verdicht was hebben genegeerd en een constructie hebben gebouwd zonder voldoende waterbuffering.

Update d.d. 28-07-2020: In hoger beroep is Newae alsnog in het gelijk gesteld door de rechtbank.


Er is veel te doen rond het hybride natuurgrassysteem voor vv Diosa in Balgoij
Er is veel te doen rond het hybride natuurgrassysteem voor vv Diosa in Balgoij

Rechtbank Gelderland zaak nummer C/05/325030/ HA ZA 17-423

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBGEL:2018:4204

Google de combinatie 'hybridevelden' en 'Diosa Balgoij' en je komt al gauw tegen dat de gemeente Wijchen en de stichting Groene Grasvelden in mei 2015 een Xtragrass-veld lieten aanleggen in Balgoij, een kerkdorpje in de gemeente Wijchen. Vakblad Fieldmanager bezocht dit veld in 2016 en toen al klaagde Cees Jansen van de Wijchense stichting Groene Grasvelden, die namens de gemeente het onderhoud verzorgt, over de conditie van de velden. 'Nu lijkt het heel wat', wist Jansen ons bij die gelegenheid te melden, 'maar vergis je daar niet in. Als het gaat regenen, kan het water niet weg. Bij de aanleg is geen rekening gehouden met de gebrekkige waterdoorlatendheid van de zware klei in de ondergrond. We hebben daarover geklaagd bij adviesbureau Copier (inmiddels omgedoopt in Newae RED), dat de aanleg heeft geregisseerd, maar krijgen daar nul op rekest. Wijchen had toen geen andere keuze dan een zaak aan te spannen. Hopelijk kunnen we op die manier ons gelijk halen.'

Bij de aanleg is geen rekening gehouden met de gebrekkige waterdoorlatendheid van de zware klei in de ondergrond

Gelijk

Dat gelijk heeft de gemeente Wijchen gehaald. In de uitspraak van de rechtbank van Gelderland van 12 september 2018 lijkt de stichting voor de volle honderd procent in het gelijk te worden gesteld. Het adviesbureau moet de kosten van de rechtbank betalen en bovendien zorgen dat de club over een goed veld kan beschikken. In de op internet gepubliceerde uitspraak staan bovendien nog een aantal saillante details over het negeren van de bevindingen van een externe deskundige, Sport Pitch Engineering uit Leusden. Ingevoerden in de sector weten dat het hier gaat om Rob de Heer, die in die tijd als hybridespecialist werkte voor Greenfields en inmiddels hybridevelden propageert van het Turkse bedrijf Hatko Sport.


De mail van De Heer wordt letterlijk geciteerd in de uitspraak: ‘Om het Xtragrass-veld voor de volle 100 procent te kunnen benutten onder alle weersomstandigheden, adviseren we om het veld op te bouwen als Wetra-constructie met een nieuwe zandonderbouw. Over de dikte van die onderbouw in relatie tot het aan te brengen drainagesysteem kun je debatteren.’

Het adviesbureau wordt door de rechtbank volledig verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontwerp, de aanbesteding en het toezicht op het werk.

Een voormalige medewerker van aannemer Heijmans Sport & Groen, die de aanleg toentertijd heeft verzorgd maar verder geen partij is in het juridische conflict, bevestigt desgevraagd de klachten van Diosa. ‘Dat werk moest gewoon af. Zelfs met slecht weer moesten we de onderbouw klaarmaken, terwijl dit eigenlijk niet verantwoord was. De ondergrond ter plaatse is veel te zwaar en te kleiig.’ Deze medewerker wilde niet met zijn naam in dit artikel, maar is wel met naam en toenaam bekend bij de redactie van dit vakblad.

Volgens de samenvatting van de rechtszaak op internet zou De Heer in een advies per mail hebben gemeld aan Copier/ Newae dat de bestaande ondergrond ongeschikt was om een hybrideveld op te realiseren. Dat advies lijkt te zijn genegeerd. Waarbij het adviesbureau door de rechtbank volledig verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontwerp, de aanbesteding en het toezicht op het werk. Verder geldt dat de gemeente Wijchen al in september van 2016 een onderzoek heeft laten uitvoeren door Kiwa Isa, dat aan het licht zou brengen dat de problemen met het hybrideveld te wijten zouden zijn aan verdichting van de onderlaag.

Newae wordt door de rechter veroordeeld tot het betalen van de kosten van de rechtszaak en vervolgens ook nog tot het vereffenen van de schade die geleden is door de gemeente Wijchen.

Nuance (reactie Newae en Wijchen)

Zowel de gemeente Wijchen als projectleider Wim Glaap van Newea zijn om een reactie gevraagd. De gemeente Wijchen laat bij monde van haar woordvoerder Bos zich te kunnen vinden in het artikel en wil verder geen commentaar geven. Ook Wim Glaap/ Newae wil verder geen commentaar maar heeft wel het verzoek om het onderstaande zinnetje aan het artikel toe te voegen: ‘Volgens Newae ligt de situatie genuanceerder dan nu wordt gesteld en wij zullen in vervolg van de procedure hier nader op ingaan’.

Alle schade is voor Newae (reactie Heijltjes Advocaten)

Het is onbegrijpelijk dat Newae de waarschuwing van een specialist voor de slechte ondergrond in de wind heeft geslagen. Erg fout en de aansprakelijkheid is dan ook terecht bij Newae gelegd. Daarnaast zou ik mij kunnen voorstellen dat een specialistisch bedrijf als Heijmans (uitvoerend) vanuit de ontwerpdocumenten waaronder de bodemopbouw misschien had moeten waarschuwen en dus ook niet geheel vrijuit gaat. Ten slotte valt mij op dat Newae kennelijk niet op basis van de DNR-voorwaarden heeft gecontracteerd. Dat zou de aansprakelijkheid van Newae sterk beperkt hebben. Thans is er geen beperking in de omvang en zal Newae alle schade moeten vergoeden.

Wim Heijltjes (Heijltjes@heijltjes.nl) is bouwrechtadvocaat in Nijmegen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER