Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Wie wint de Gras Innovatie Award?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 8 mei 2023
322 sec


Tijdens de komende Gras Innovatie Dag van 8 juni kiezen bezoekers en de lezers van onze vakbladen de winnaar van de Gras Innovatie Award. Hieronder presenteren wij alvast een aantal kandidaten. Aanmelden is nog steeds mogelijk.

De Turf Buddy op een green. Het apparaat is zeer geschikt voor gazons, kale plekken in sportvelden en het bijhouden van greens.
De Turf Buddy op een green. Het apparaat is zeer geschikt voor gazons, kale plekken in sportvelden en het bijhouden van greens.

Vredo Dodewaard is met het dubbelschijvensysteem voor doorzaaien kandidaat voor Gras Innovatie Award. Het systeem is toepasbaar op de kleinste oppervlaktes met de Turf Buddy. Het is handzaam, compact en te gebruiken zonder trekkend voertuig. Het is ontwikkeld in 2022 sinds dit jaar op de markt.

Stitch compact
In elk seizoen zijn er situaties en momenten dat het herstelvermogen van de grasmat minimaal is, of de grond te los en rul is om met het dubbelschijvenprincipe door te zaaien. De markt vraagt in deze tijden een verbeterde zaaitechniek zonder snijden van de zode, met behoud van de Vredo-kwaliteit en grasopkomst. Vredo heeft hiervoor met de Stitch compact de oplossing gevonden. Ook dit apparaat dingt mee naar de award.
'De twee Stitchrollen maken, met een scherpe platte tand, onderbroken inscisies waarin het gevallen zaad ingeklemd word. Door 1.600 kleine incisies per m² te maken ontstaat een egaal zaaibeeld. Het blijven nastreven van inklemmen van het graszaad, zorgt voor het optimaal kiem- en groeiresultaat en maakt deze machine de beste spijkerrolzaaier op de markt', omschrijft Vredo de werking.


De Violette

Milati

Milati Grass Machines heeft de onkruidverwijderrobot Violette aangemeld voor de Gras Innovatie Award. Er zijn inmiddels acht van deze autonome machines actief in Nederland. Dit jaar is er een zaai-installatie als optie toegevoegd aan de robot.


Belijningsmachine 2.0 van Swozi
Werktuigdrager Rovimo
Milati heeft de gps-gestuurde belijningsmachine van Swozi ook aangemeld. Eind vorige jaar is dit innovatieve product op de markt gebracht. 'Het unieke van deze machines is dat het een doordachte belijner is. Bij onjuiste gps kun de robot ook als handbelijner gebruikt worden. Het inladen van CAD-tekeningen is eenvoudig. Indien een klant op locatie geen gps-ontvangst heeft, kan hij met het duwmodel gemakkelijk omschakelen naar laser', verduidelijkt Arjen Spek.
De derde kandidaat van Milati is de gps-gestuurde werktuigdrager Rovimo. Volgens Spek de enige gps-gestuurde kooimaaier/werktuigdrager die alleen op een sportveld mag opereren.


HiPSter

Hi Sports

Hi Sports heeft de HiPSter (Hi Pitch Screener) ontwikkeld. Een meetinstrument met de grootte van een grasmaaier waarmee een fieldmanager de staat van zijn veld snel en betrouwbaar kan meten. Een volgende kandidaat voor de Gras Innovatie Award.


'Met de HiPSter hebben we ervoor gezorgd dat je zonder voorkennis, snel en betrouwbaar metingen kunt uitvoeren. Data wordt automatisch geüpload naar je persoonlijke dashboard en kan daarna gemakkelijk gedeeld wordt met belanghebbende', zegt Joep van Cranenbroek.

De HiPSter meet op dit moment: hardheid (G), verticale deformatie (mm), schokabsorptie (%), energierestitutie (%), grip (Nm), balstuit hoogte (m), balrol (m) en graslengte (mm). Deze metingen gebeuren geheel conform FIFA-voorschriften. Van Cranenbroek: 'Momenteel ontwikkelen we nieuwe modules t.b.v. het meten van bodemvocht, EC, bodemverdichting en grasbezetting. Deze informatie is erg waardevol t.b.v. het duurzaam onderhoud van een veilig sportveld. Naast duurzaam onderhoud wordt de kwaliteit van een sportveld steeds belangrijker. Deze wordt bepaald door verschillende spel- en agronomische eigenschappen. Het meten is echter arbeidsintensief, de meetinstrumenten zijn erg duur en het gebruik hiervan vraagt om specifieke kennis en kunde. De Hipster en ons dataplatform bieden hier een oplossing voor. Duurzaam en data gedreven sportveldonderhoud wordt hiermee voor iedereen toegankelijk.'

Het vernieuwende aan de HiPSter is dat meerdere meetinstrumenten in één apparaat gecombineerd zijn en metingen volledig automatisch kunnen worden uitgevoerd, waardoor er geen invloed is van de persoon die de apparatuur bedient. Bovendien kan iedereen meten zonder voorkennis, worden data automatisch verwerkt en geïnterpreteerd door het dashboard. De HiPSter is tot slot gemakkelijk uit te breiden is met nieuwe meetinstrumenten.

De HiPSter en het dashboard zijn sinds begin 2023 op de markt. In april 2022 is gestart met een pilot bij vier eredivisie clubs. Sinds januari 2023 gebruiken alle Eredivisie clubs met een natuurgrasmat de HiPSter. Daarnaast loopt een pilot bij FC Eindhoven AV om te zien hoe deze technologie op een toegankelijke manier voor de breedtesport ingezet zou kunnen worden.

Ceora

Husqvarna

De Ceora van Husqvarna is in de race voor de Gras Innovatie Award. Ceora is een professionele oplossing voor gazononderhoud. Het doel van deze innovatie is om professionele groenvoorzieners, sportbeheer en hoveniers te helpen bij het beheer en onderhoud van grote gazons en openbare groenruimten.
Ceora biedt geautomatiseerde maaioplossingen met behulp van autonome, op afstand bestuurbare maaimachines die zijn ontworpen om efficiënt en veilig te werken op uitgestrekte grasvelden. De oplossing biedt ook tools voor datamanagement en analyse om het beheer en de optimalisatie van grasvelden te verbeteren. Het doel van Ceora is om de productiviteit en efficiëntie van groenvoorzieners te verbeteren, terwijl de impact op het milieu wordt verminderd door middel van duurzaam gazonbeheer.


De Ceora brengt verschillende innovatieve elementen naar het domein van professioneel gazononderhoud. Eén van de belangrijkste kenmerken is de autonomie, waarbij de op afstand bestuurbare maaimachines efficiënt en veilig werken op grote gazons en openbare groenruimten. Dit maakt het beheer van grote grasvelden minder arbeidsintensief en tijdrovend. Daarnaast biedt Ceora geavanceerde tools voor datamanagement en -analyse, zodat groenvoorzieners de prestaties van hun grasvelden nauwkeurig kunnen volgen en bijsturen waar nodig, wat bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van het gazononderhoud.

De Ceora heeft ook aandacht voor duurzaamheid, met verschillende functies om de impact van gazononderhoud op het milieu te verminderen. Zo maakt Ceora gebruik van elektrische aandrijving in plaats van conventionele brandstofmotoren, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 en fijnstof aanzienlijk wordt verminderd. Daarnaast is de Ceora uitgerust met sensoren die automatisch de maaifrequentie aanpassen aan de groeisnelheid van het gras, wat bijdraagt aan de gezondheid en kwaliteit van het gazon en zorgt voor minder energie- en brandstofverbruik bij het maaien.
Door het gebruik van gps-technologie en kunstmatige intelligentie wordt de maaicapaciteit geoptimaliseerd, waardoor de efficiëntie van het maaien wordt verhoogd en er minder tijd en energie nodig zijn voor het onderhoud van grote gazons en openbare groenruimten.


Elektriciteitsproductie met levende planten is uniek in de wereld en de enige energie-technologie die CO2 opslaat tijdens de productie

Plant-e

Plant-e heeft de batterijloze bodemvochtsensor die zijn energie haalt uit het gras, opgegeven voor de Gras Innovatie Award. Elektriciteitsproductie met levende planten is uniek in de wereld en de enige energie-technologie die CO2 opslaat tijdens de productie.
Elektriciteit met levende planten is in diverse verlichtingssystemen reeds toegepast op de Nederlandse markt en is sinds 2014 in ontwikkeling. De toepassing van deze technologie geïntegreerd met een bodemvochtsensor is nieuw en vanaf najaar 2023 te verkrijgen. Op de Floriade heeft een eerste demonstratie gestaan van een boom met bodemvochtsensor die in samenwerking met Van den Berk Boomkwekerijen tot stand is gekomen.


Stierman De Leeuw

Stierman De Leeuw heeft de onlangs gelanceerde EGO de vernieuwde Multitool PH1420 met carbon fiber steel aangemeld voor de Gras Innovatie Award. Op deze machine kun je twaalf verschillende opzetstukken plaatsen, zodat je ermee kunt bosmaaien, trimmen, snoeien, kanten snijden, vegen, onkruid verwijderen, de heg snoeien, et cetera. Het vernieuwende aan deze machine is naast de carbon fiber steel ook de gewijzigde aansluiting op verschillende werktuigen. Met deze vernieuwde aansluiting kun je nu ook het nieuwe trimmerdeel STA1600 aansluiten. Dit trimmerdeel, eveneens met carbon fiber steel, is uitgerust met Powerload technologie. Dit stelt de gebruiker in staat om met een druk op de knop het maaidraad in de kop op te winden.



DrainTalent

De DrainTalent dingt ook mee naar de Gras Innovatie Award. Met de DrainTalent kan in korte tijd een veld bespeelbaar gemaakt worden na hevige regenval. Tegelijkertijd zorgt de DrainTalent via infiltreren voor een gezonde grasmat. Gras is namelijk vitaler en sterker als het van onderaf water krijgt. Daarnaast wordt op die manier nog eens veel water bespaard, ook ten opzichte van traditioneel beregenen. Doordat de DrainTalent dit volledig automatisch regelt, wordt de fieldmanager ontzorgd. ‘Ons doel is om alle sporters te laten genieten van hun sport op een prachtige natuurgrasmat’, aldus Rudolf Molenaar, Business Development Manager van DrainTalent.


Jean Heybroek

Jean Heybroek heeft de Maredo MT418 doorzaai-unit aangemeld voor de Gras Innovatie Award. 'Het innovatieve is dat je met de MT418 ook in bochten en ondulaties kunt zaaien wat andere merken niet kunnen', aldus een woordvoerder van Jean Heybroek.


Major Equipment

Major Equipment heeft de rollermaaier Swift 240 aangemeld voor de Gras Innovatie Award. Deze machine combineert verschillende werkzaamheden. Na het maaien wordt de grasmat gerold, waarmee hij al twee bewerkingen in één werkgang doet. Daar is de wiedeg aan toegevoegd die aan de voorkant van het maaidek geplaatst wordt. Eerst haalt de eg de sprieten omhoog, inclusief veel onkruiden. Vervolgens gaat de cirkelmaaier hier overheen. Zo ontstaat een vitaal en sterk grasveld krijgen zonder chemie.


Corteva Agriscience

Het product BlueN van het bedrijf Corteva Agriscience dingt ook mee naar de Gras Innovatie Award. Het product is een innovatie op het gebied van stikstofbemesting. Dit middel stelt gewassen in staat om op een natuurlijke wijze stikstof uit de lucht te binden. Daarmee zou dit milieuvriendelijke middel ook een deel van de traditionele bemesting kunnen vervangen met minder emissie naar het milieu als gevolg, meldt het bedrijf. BlueN wordt in het begin van de teelt over het gewas gespoten en mag ook gebruikt worden in de biologische landbouw.
Nieuw is dat stikstofbinding uit de lucht nu niet meer voorbehouden is aan alleen vlinderbloemige gewassen. Met BlueN zijn nu alle gewassen en planten die bladgroen bezitten in staat om stikstof uit de lucht te binden.
Dit middel afgelopen winter geïntroduceerd bij de handel in meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Het product is volop leverbaar.


Aanmelden voor Gras Innovatie Dag

De Gras Innovatie Dag van uitgeverij NWST vindt plaats op donderdag 8 juni op Sportpark Zuilen (Utrecht). Op deze dag draait alles om gras. Niet alleen worden de nieuwste machines en producten gedemonstreerd, maar er is ook heel veel informatie over alles wat met gras en grasonderhoud te maken heeft.
Geen beurs dus, maar één plek waar alle noemenswaardige innovaties te zien zijn. Aanmelden kan via deze website.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER