Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Harrogate 2023: positieve sfeer en veel interessant nieuws

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 31 januari 2023
295 sec


Het mag weer: bier drinken in de Wetherspoon en turfinnovaties verzamelen

Het is een oude discussie: hoe kom je aan echt greenkeepingnieuws op de BTME-beurs in Harrogate? Is dat met een ijskoude pint in de Wetherspoon, 200 meter van de beursvloer, of moet je toch echt een rondje maken over de beursvloer? Uw redacteur koos voor het laatste.

BTME 2023
BTME 2023

Het is inmiddels alweer een aantal jaren geleden dat de NGA in samenwerking met Pols Zuidland een gezamenlijke trip naar de BTME verzorgde. Toch had Pols dit jaar het lef om de organisatie weer op de pakken, helaas nog zonder de NGA. In absolute deelnemersaantallen ging het niet om een record breaking trip, maar toch verzamelden zich een kleine dertig greenkeepers en fieldmanagers bij Pols voor de overtocht per boot. Het programma? Eén dag op de beurs, een tweede afsluitende dag op het stadion en trainingscomplex van de Premier League-middenmoter Leicester City.

Jacobsen SLF 1 elektrische fairwaymaaier

Vol elektrische innovaties

Op groene vakbeurzen bestaat de hoofdmoot tegenwoordig uit een overvloed aan accumachines, zoals deze Jacobsen SLF 1, een volledig elektrische fairwaymaaier. Deze machine is volledig zonder hydrauliek uitgevoerd.


Kevin Brunton van Greentech Sportsturf met Pogo Stick

Kennis is macht en meten is weten

Ook een vaste waarde op turfshows heden ten dage zijn de instrumenten om de conditie van de toplaag te meten. Kevin Brunton van Greentech Sportsturf toont de verbeterde Pogo Stick. Met deze stick kun je vocht, EC en temperatuur van de bodem meten. De stick stuurt de meting inclusief gps-coördinaten door naar een app op je telefoon. De Pogo Stick wordt in Nederland verkocht door het bedrijf van Gert Jan Hilarius Grasjan.


Nick Durkin van het Finse bedrijf Soil Scout
De Soil Scout-sensor is gekoppeld aan een online platform.

Soil Scout

Een product met een vergelijkbare werking is de Soil Scout van het Finse bedrijf Soil Scout. Bij gebruik van de Soil Scout plaats je op een aantal plekken in de baan sensors in de toplaag. Deze sensors sturen drie keer per uur volautomatisch gegevens door via een soort antenne, die je bijvoorbeeld op het clubhuis bevestigt. Een nadeel van beide systemen is dat je naast de aanschafkosten ook abonnementskosten kwijt bent. Daardoor wordt dit soort systemen in de markt als relatief duur gezien.


GOLFCO-rollers, niet uit staal, maar uit polyurethaan

GOLFCO-rollers

Golfco is een Amerikaans bedrijf dat allerlei soorten frontrollers aanbiedt, speciaal voor de aftermarket. Volgens Martin Doyle van dit bedrijf kiezen veel greenkeepers daarvoor omdat deze rollen beter zouden werken dan de standaard stalen rollen waarmee machines in de fabriek worden uitgerust. Het verschil met gewone stalen rollen is dat de Golfco-rollen zijn uitgevoerd in polyurethaan.


Arwin Verschoor poseert achter de vernieuwde VGR Topchanger.

VGR

Eén dag op Harrogate en je praat zomaar met veertig Engelse of Amerikaanse leveranciers van bijzondere machines, maar daarnaast ook nog met een net zo groot aantal Nederlandse branchegenoten. Arwin Verschoor van VGR meldt bijvoorbeeld trots dat hij nu tien jaar onderweg is met zijn bekende Topchanger-machines. Met de ontwikkeling van deze machine gaat het crescendo. Verschoor: 'Iedere jaar verdubbel ik het aantal machines. In 2022 heb ik er ruim dertig verkocht; voor dit jaar zijn het er nu alweer dertig en ik ga uitkomen op ongeveer 60 machines. De machine is daarnaast ook veranderd. De werking blijft hetzelfde, maar hij is wat compacter opgebouwd.'


Een opmerkelijke innovatie in de stand van Reesink: deze golfscooter, de KaaSpeed, die door zijn gewichtsbalans bijna niet kan omvallen

Golfscooter

Niet alles op de BTME-show is diehard greenkeeper-gerelateerd. Neem bijvoorbeeld deze golfscooter met een hoge funfactor, die wij vonden in de stand van Reesink Turfcare, een zusterbedrijf van de Nederlandse Toro-importeur Jean Heybroek. Deze golfscooter met de naam KaaSpeed kan door zijn gewichtsbalans bijna niet omvallen.


Toro 648S
Gelukkig had ook Toro echt greenkeepernieuws, bijvoorbeeld de doorontwikkelde Toro-beluchter Toro 648S. Deze machine is zo geconstrueerd dat de achterste wielen binnen de werkbreedte van 122 cm vallen, zodat je tijdens het beluchten geen platgereden plaggen krijgt. Verder stond in de stand van Reesink UK de eTriFlex, een elektrisch aangedreven greenmaaier. Ook hier gaat het om een machine die zonder enige hydrauliek is uitgevoerd.

Kubota FC4 501-opraapwagen

Kubota

Ook Kubota liet een doorontwikkeling zien in zijn stand. De Kubota FC4-501 is een maaier/opraapwagen, bijvoorbeeld voor gebruik in de rough. Met een 50pk-motor en een 'zwevend' frontklepeldek van 155 cm is dit de grotere uitvoering van de 25 pk sterke Kubota FC3-261, die te zien was op SALTEX.


Ilkka Kaivosoja en Ilkka Kankunen (r.)

Turf Gamechanger

Helemaal nieuw en ook een compleet nieuwe naam is het Finse bedrijf Turf Gamechanger, ofwel TGC. Dit bedrijf komt met een nieuw concept werktuigdrager, speciaal voor gebruik op golfbanen. Ilkka Kaivosoja en Ilkka Kankunen (r.), respectievelijk CTO en CEO van deze Finse start-up, stonden beiden in de stand om hun machine te promoten. De Turf Gamechanger is een knikker die in hondsgang kan werken en uitgerust kan worden met een breed scala aan werktuigen, variërend van een cirkeldeck tot een verticutting-unit, een shovelgiek en nog veel meer. Het bedrijf kondigde op de beurs aan dat het dit jaar een promotietour gaat maken in Europa en daarbij ook Nederland zal aandoen.



Frans van de Pols van Kioti UK met de Kioti K9 2400 C

Kioti

De familie Pols is niet alleen de drijvende kracht achter Pols Zuidland met de voor golf belangrijkste merken Jacobsen en Ransomes, maar is ook exclusief importeur van Kioti in England. Daarom stond in de Kioti-stand Frans van de Pols van dit bedrijf met de nieuwe Kioti K9 2400 C, een 25 pk sterk utility vehicle met een in de fabriek gemonteerde cabine en airco.


Infinicut is sinds kort onderdeel van boormachineproducent DeWalt, maar blijft onafhankelijk opereren. In Nederland ligt het importeurschap bij Pols.

Infinicut

Infinicut is natuurlijk al wat langer bekend en begint ook in Nederland stilletjesaan door te breken. Het bedrijf is sinds enige tijd onderdeel van boormachineproducent DeWalt, maar blijft volgens Vinny Tarbox van Infinicut strikt onafhankelijk opereren. In Nederland ligt het importeurschap bij Pols.
De walk-behind-maaiers van Infinicut zijn leverbaar met een maaibreedte van 22", 26", 30" of 34", met een vaste (FX) of een zwevende kop (FL). Bijzonder aan de machine is het CAN-systeem (controller area network), waardoor de machines draadloos kunnen communiceren met de eigen InfiniApp. Bepaalde instellingen aan de maaier moet je ook via de app doorvoeren. Infinicut is al wat langer actief op de markt met kooimaaiers, maar heeft nu ook cirkelmaaiers in het portfolio.


Hans de Kort van Aqua-Aid met Consolidate

Aqua-Aid

Hans de Kort van Aqua-Aid verkoopt sinds kort een nieuwe meststof met de naam Consolidate. Volgens De Kort wordt dit product massaal gebruikt door Duitse bvo's. De Kort: 'Van de top tien Duitse bvo's gebruiken er op dit moment negen dit product, en de tiende krijgt een nieuwe fieldmanager, die het ook gaat gebruiken.'


John Deere 7700 A PrecisionCut-fairwaymaaier

John Deere

John Deere is natuurlijk een absolute wereldnaam, maar is in Nederland op dit moment misschien wat minder zichtbaar als het om specifieke golfmachines gaat. In Engeland is daar echter geen sprake van en hoort het bedrijf bij de top twee van aanbieders van golfmachines, samen met collega-fabrikant Toro. Als het gaat om elektrische machines is John Deere wellicht wat minder actief. Toppers in de BTME-stand waren de John Deere 7700 A PrecisionCut-fairwaymaaier en een volledig elektrische handgreenmaaier. De elektrische handgreenmaaier 185 E-Cut heeft een maaibreedte van 457 mm. Het grotere model is de 225 E-Cut met een werkbreedte van 559 mm.


Vredo Turf Buddy om kleine kale plekken door te zaaien

Campey

Een vaste plek om in ieder geval even te gaan kijken is de stand van Campey. Richard Campey is de oprichter van dit bedrijf en staat bekend om zijn voorliefde voor Nederlandse machines. Een aardigheidje in deze stand is dit minidoorzaaiertje: de Turf Buddy van Vredo.


Belrobotics heeft nu ook zijn maaiers voorzien van gps-rtk.

Belrobotics

In het greenkeeper-walhalla dat Engeland heet, is natuurlijk weinig ruimte voor robots. Dat wil echter niet zeggen dat ze er niet waren op de beurs. Het Belgisch-Japanse Belrobotics Yamabiko heeft nu ook zijn maaiers voorzien van gps-rtk (rtk staat voor real time kinematic). De maaiers kunnen daardoor ook banen en zelfs logo's uitmaaien in de baan. De installatie van een perimeterdraad kan achterwege blijven en het is mogelijk om in dezelfde tijd meer gras te maaien. De nieuwe techniek werkt met een vaste ontvanger, die op het complex geïnstalleerd wordt. Deze communiceert met verschillende satellieten en is daarmee in staat om te maaien met een nauwkeurigheid van 2 cm.


Het Deense TinyMobileRobots is een van de aanbieders van robotbelijners.

TinyMobileRobots

Ook robots voor belijnen waren schaars op de beurs. Uw redacteur vond alleen het Deense bedrijf TinyMobileRobots. Dit merk wordt in de Benelux en Frankrijk vertegenwoordigd door Expoline. Ik denk dat ik vijf jaar geleden op Harrogate voor het eerst een robotbelijner zag. Dat vond ik toen al technisch indrukwekkend, maar commercieel een verloren zaak. De praktijk blijkt echter anders te zijn. Robotbelijners zijn nog steeds veel duurder dan gewone belijners - grofweg een factor tien -, maar ze worden wel degelijk verkocht. Alleen al in het VK zou het bedrijf het afgelopen jaar 160 van deze machines hebben verkocht, aldus salesmanager Kostas Panayotis.


Phil Logan van Envu kwam op Harrogate met de introductie van een biologisch fungicide onder de werktitel 14ESP30.

Biofungicide

Het Verenigd Koninkrijk is weliswaar uit de EU, maar de maatschappelijke ontwikkelingen gaan desondanks dezelfde kant op. En dat betekent minder gebruik van belastende en vervuilende producten, zoals fungiciden. Envu, een afsplitsing van Bayer Environmental Science, introduceerde op de beurs een biofungicide. Het bedrijf zou bezig zijn met de laatste fase van de ontwikkeling van dit middel, dat op dit moment alleen nog bekend is onder de werktitel 14ESP30. Het dossier voor de Europese toelating zou inmiddels ingediend zijn. Wanneer dit geaccordeerd wordt, is niet bekend, maar in het meest positieve scenario zou dat al dit jaar kunnen zijn.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER