Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kunstgrasrecycler Re-Match viert eerste paal van nieuwbouw

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, maandag 13 september 2021
72 sec


Aan de Panovenweg in Tiel is onlangs de eerste paal geslagen van een nieuwe generatie kunstgrasrecycling-fabrieken van Re-Match. De Nederlandse vestiging van het van origine Deense recyclingbedrijf wordt de grootste en meest geavanceerde in zijn soort.


Direct naast de A15 en aan het Amsterdam-Rijnkanaal ligt het fabrieksterrein dat 31.800 vierkante meter beslaat. Hier wordt de 9.700 vierkante meter grote recyclingfaciliteit gebouwd die de capaciteit heeft om 70.000 ton kunstgras per jaar te recyclen: de dubbele capaciteit van de Re-Match faciliteit in Denemarken.

Volledige scheiding

Dr. Stefaan Florquin, COO van Re-Match: 'Dankzij de geavanceerde techniek zijn wij de enige verwerker die in staat is alle polymeren volledig gescheiden en in de meest zuivere vorm terug te winnen zodat we daarmee virgin materialen kunnen vervangen. Dit is de sleutel tot upcycling en maakt meervoudig hergebruik mogelijk. Zo is er sprake van echte circulariteit en wordt uitgesteld afval vanwege eenmalig hergebruik voorkomen.'


Kwaliteitsnormen

De Re-Match fabriek zal gaan opereren onder de ISO 9001 kwaliteitsnorm. Daarnaast wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een specifieke beoordelingsnorm voor de recycling van kunstgras. Verder is het Re-Match proces ETV-gecertificeerd (Environmental Technical Verification). Deze verificatie (op Europees niveau) is door onafhankelijke derden uitgevoerd om vast te stellen dat het Re-Match proces voldoet aan de beschreven innovatieve milieutechnologieën. Zo kunnen opdrachtgevers erop vertrouwen dat Re-Match alle beloftes waarmaakt.


Lage voetafdruk

Met de vestiging in Tiel bedient Re-Match opdrachtgevers gevestigd in Nederland, België en het noordwesten van Duitsland. Dankzij de centrale ligging van Tiel blijft het aantal transportkilometers en daardoor de CO2-voetafdruk laag. Het gebouw wordt full-electric, het dak wordt uitgerust met zonnepanelen en het regenwater zal worden hergebruikt. De fabriek heeft geen stikstofuitstoot en er is geen additioneel afval uit het proces. Re-Match Nederland tekende een huurovereenkomst met Montea. De bouw wordt gerealiseerd door Aan de Stegge Twello.


Trots

Nikolaj Magne Larsen, CEO van Re-Match: 'Samen met Montea zijn wij erin geslaagd om ons duurzame proces onder te brengen in een duurzaam pand. Deze eerste paal markeert de start van de bouw van een nieuwe generatie van schone en groene kunstgras recyclingfabrieken. Daarmee zetten we de toon voor recyclingtechnieken en -processen van de toekomst. En daar zijn we trots op.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Gerrit de Koe
Thursday 16 September 2021
Complimenten!
Goed verhaal en met meerdere recycle aanbieders op de markt wordt het voor de opdrachtgevers toch ook weer net even minder afhankelijk zijn van een enkele aanbieder.
Natuurlijk is duurzaamheid mooi en het nieuwste van het nieuwste top.
Maar het upcyclen...... mag ik er grote twijfels bij hebben?
Een grote variëteit en kwaliteit aan matten en backings zal worden aangeboden.. Uitdaging?
Iedere polymeer heeft weer zijn eigen smeltpunt. Krijg je toch weer niet een mix van polymeren zodat een soort van polofine ontstaat welke voor vele toepassingen bruikbaar is.
Maar goed een hockeymat is geen voetbalmat met ieder zijn eigen (co)polymeer eigenschappen. Wat doen de masterbatch toevoegingen met het uiteindelijke (dan weer) basispolymeer. Hoe verhoudt bijv de strekkingskwaliteit(breekpunt) en smelttemperaturen van de polymeren welke door de spuitkoppen komen. Een product met variabele "afkomst" kan m.i. nooit een uniform, reproduceerbaar materiaal geven. Millescule zandkorrels zullen de spuitkop openingen vervormen waardoor de vezels van vorm veranderen. Daarnaast zullen de polymeerketens van een C4-C6 - C8 product tijdens de levensduur korter worden (ongelijk breken) deze kun je nooit meer zomaar meer omvormen tot een gelijkwaardig nieuw product welke aan dezelfde levensduur verwachting kan voldoen als een virgin product.
Maar goed, mogelijk ben ik verkeerd geïnformeerd en hebben er chemische en technische noviteiten alle mij genoemde bezwaren geheel weggepoetst.
Het zou toch heel wat plastic afval kunnen voorkomen in onze nichemarkt. En waarom dan niet voor die andere veel en veel grotere berg met andere plastics..... Ik ben super benieuwd.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER