Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe baggermethode voor golfbanen in Nederland

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 27 januari 2014
69 sec


Aquamarine-Technologies is van oorsprong een Zwitsers bedrijf met diverse dochterondernemingen in Europa. Het bedrijf is ook actief op de Nederlandse markt. Aquamarine-Technologies heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het uitbaggeren van waterpartijen en vijvers op golfbanen.

Door bladeren, rondwaaiend zand en afkalvende randen bouwt zich in elke waterpartij een sedimentlaag op die de schoonheid van het landschap niet ten goede komt en de functie van de vijver als waterbuffer teniet doet. Met enige regelmaat moet er dus gebaggerd worden. Om te voorkomen dat het gras op de golfbaan beschadigt, werkt Aquamarine met lichtgewicht amfibievoertuigen van Truxor die zich op speciale rupsbanden verplaatsen. Er komen dus geen zware installaties aan te pas. Eenmaal in het water wordt het sediment rustig losgewoeld met een snijkop die via een telescopische arm over de bodem beweegt. Tegelijkertijd wordt de baggerspecie opgezogen en worden de vaste deeltjes gebonden. Dit gebeurt met een vlokmiddel dat in ultrakleine hoeveelheid en met Zwitserse precisie vanuit een door Aquamarine ontwikkelde doseercontainer direct wordt geïnjecteerd in de leiding waar de bagger doorheen stroomt. Er komt zo nooit natte bagger op het gras.

De vaste stoffen worden vervolgens gescheiden van het water in TenCate Geotube filterzakken. Deze tubes worden op maat gemaakt en kunnen zoveel mogelijk uit het zicht tijdelijk naast de vijver of tussen enkele bomen weggewerkt worden. In het uiterste geval kan er voor gekozen worden de tubes geheel niet op de golfbaan te plaatsen, maar tot wel 700m verder. Het water wordt direct terug geleidt naar de vijver. Deze snelle werkwijze is bijzonder schoon, geeft geen reuk, is geluidsarm en spaart CO2.

Na een week of twee drogen worden de volle zakken opengesneden. Wat er dan nog aan handdroge vaste massa over is, kan dan eenvoudig en schoon worden verwijderd of als compost gebruikt voor de eigen baan. U kunt er ook voor kiezen de volle zakken met grond te bedekken en in te zaaien zodat een natuurlijk landschapselement ontstaat.

KLIK HIER voor een aantal filmpjes waarin de werking van het product zichtbaar wordt.




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER