Bewijslast gebrekkig onderhoud kunstgras ligt bij geblesseerde voetballer |
|
|
|
Caren Schipperus,
dinsdag 15 april 2025 |
 |
| 143 sec |
Slecht onderhoud verhoogt risico op blessures en kan juridische consequenties hebben
In een recente rechtszaak over een kunstgrasveld bij een voetbalvereniging in de gemeente Middelburg kwam een belangrijk aandachtspunt naar voren: het effect van onderhoud op de prestaties van kunstgrasvelden en de veiligheid van spelers. Advocaat Caren Schipperus doet verslag.
De zaak draaide om een speler die knieblessures had opgelopen op het Middelburgse veld, waarvan hij stelde dat ze het gevolg waren van slecht onderhoud. De gemeente Middelburg werd hiervoor als eigenaar van het veld aansprakelijk gesteld. Wat kunnen we in de praktijk hiervan leren?
De kern van de zaak
De speler in kwestie liep in 2017 en 2018 knieblessures op aan beide knieën tijdens het sporten op het kunstgrasveld. De voetballer stelde dat het veld te hard en te gecompacteerd zou zijn en weet dat aan gebrekkig onderhoud. De rechtbank vroeg advies aan adviesbureau Sportadvies Amsterdam van Gerrit de Koe. De Koe bevestigde dat door onvoldoende instrooimateriaal en gebrek aan regulier onderhoud in het algemeen de speeleigenschappen van een veld zullen verslechteren. Hierdoor neemt de schokabsorptie van de kunstgrasmat af en ontstaat een verhoogd risico op blessures. De gemeente verdedigde zich door te wijzen op keuringsrapporten uit 2014 en 2018, opgesteld door SGS INTRON, waarin werd verklaard dat het veld voldeed aan de gestelde NOC*NSF- en KNVB-normen. Middelburg betoogde dat het onderhoud volgens de richtlijnen was uitgevoerd en dat andere factoren de blessures konden hebben veroorzaakt. Adviseur De Koe bracht hier als verweer tegen in dat, hoewel de keuringsrapporten aangaven dat de sporttechnische waardes voldeden aan de normen, het maar de vraag is of deze gemeten waardes twee of drie weken nadien ook nog zouden voldoen aan de NOS*NSF-KNVB-normen. De rechter oordeelde dat er inderdaad geen bewijs was dat de velden op het moment van de blessures niet aan de normen voldeden en dat het aan de geblesseerde voetballer was om hiervoor bewijs te leveren. De uitkomst van deze procedure is op dit moment nog niet bekend. Te verwachten is dat het op zijn minst lastig zal worden voor de voetballer om na acht jaar nog bewijs voor gebrekkig onderhoud te vinden. Hoe dan ook: belangrijke les uit deze zaak is, dat de rechtbank heeft geoordeeld dat de eigenaar van een kunstgrasveld aansprakelijk is voor de gevolgen van opgelopen letsel, als het kunstgrasveld op het moment van het oplopen van het letsel niet aan de normen voldoet.
|
Er is geen bewijs dat de velden op het moment van de blessures niet aan de normen voldeden. Het is aan de geblesseerde voetballer om hiervoor bewijs te leveren
| |
|
Belangrijke lessen
Deze zaak benadrukt enkele cruciale punten voor aannemers die kunstgrasvelden aanleggen en onderhouden en voor eigenaren van deze velden: 1. Regelmatig en correct onderhoud is essentieel - Het ontbreken van frequent onderhoud, zoals het opborstelen van de vezels en het aanvullen van infill, kan leiden tot een harder en stroever veld. Dit verhoogt het risico op blessures en kan juridische consequenties hebben. 2. Onderhoud moet aantoonbaar en consistent zijn - Aannemers en gemeenten moeten niet alleen onderhoud uitvoeren, maar ook bijhouden hoe en wanneer dit gebeurt. Dit voorkomt discussies achteraf en biedt een stevige juridische basis. 3. De veiligheid van spelers staat voorop - Een kunstgrasveld moet niet alleen technisch goed functioneren, maar ook veilig zijn voor de sporters. De normen van NOC*NSF en KNVB vormen de ondergrens, maar extra inspanningen voor beter onderhoud kunnen juridische problemen helpen voorkomen.
Caren Schipperus
Caren Schipperus is advocaat bij ALEX advocaten in Wijchen en is gespecialiseerd in omgevingsrecht, vastgoedrecht en duurzaamheid. Daarnaast is zij als vrijwilliger 'klimaatburgemeester' van de gemeente Wijchen. In die hoedanigheid helpt zij burgers en bedrijven in de gemeente met het besparen van energie en met klimaatadaptatie.
|
Rechtszaak
Op 4 september 2024 deed de rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak in de zaak met kenmerk ECLI:NL:RBZWB:2024:6193. In deze zaak eiste een amateurvoetballer schadevergoeding van de gemeente Middelburg. De speler had tijdens een wedstrijd letsel opgelopen door een defect in de grasmat van een gemeentelijk sportveld. De kern van de zaak draaide om de zorgplicht van de gemeente als eigenaar van het sportveld. De voetballer stelde dat het veld niet voldeed aan de veiligheidsnormen, wat direct zou hebben bijgedragen aan het ontstaan van zijn blessure. De gemeente voerde aan dat zij regelmatig onderhoud uitvoerde en dat de gebreken onverwacht waren. De amateurvoetballer wordt gevraagd bewijs te leveren voor het feit dat het kunstgrasveld niet goed zou zijn onderhouden.
|
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|