Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Innovatieve duurzame warmtewinning onder voetbalveld in gemeente Gouda

NIEUWS
SPORTVELDTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 17 juli 2024
96 sec


SPORT•GOUDA werkt in opdracht van de gemeente Gouda aan de verduurzaming van Goudse sportaccommodaties. SV DONK is nu gestart met het aanleggen van een warmtewinsysteem onder een te renoveren veld.


Tijdens de zomerstop gaan Aendless Energy en Antea Sport aan de slag met het aanbrengen van een warmtewinningstechniek onder het nieuw aan te brengen kunstgrasveld van Veld 2 bij SV DONK. Het innovatieve systeem werkt als een omgekeerde vloerverwarming en kan zo warmte invangen uit het kunstgras sportveld, waar de temperaturen op warme dagen erg hoog worden. Door koppeling met een bodemopslag en warmtepomp kan het clubgebouw op deze wijze efficiënt gasloos worden verwarmd.

Wereldprimeur

Het gaat volgens de gemeente Gouda om een wereldprimeur: het eerste volledige (11 tegen 11) voetbalveldformaat waaronder deze techniek wordt aangebracht én dat is gekoppeld aan een afnemer van de energie. Het is een functioneel systeem met nog een deel onderzoekend karakter, dat Aendless en Antea Sport de kans biedt om kengetallen en ervaringen over opbrengsten, speelervaringen, beheer en onderhoud van het veld met kunstgrascollectoren verder te verfijnen.


Mario Netten, Teamleider Beheer & Onderhoud van SPORT•GOUDA: 'De mogelijkheden van dit warmtewinningssysteem bieden kansen om deze techniek ook in te zetten bij andere Goudse verenigingen midden in woonwijken. In zowel nieuwe als bestaande woonwijken kunnen we hierdoor niet alleen kunstgrasvelden energie-efficiënter maken, maar ook huizen verwarmen met duurzame energie, de CO2-uitstoot verminderen, en bijdragen aan een lagere energierekening voor zowel verenigingen als wijkbewoners.'

Duurzame verwarming

De warmte die wordt gewonnen uit het veld wordt bij SV DONK straks gebruikt om het clubgebouw en de kleedkamers te verwarmen. Hierdoor heeft SV DONK straks een lagere energierekening, vanwege ca. 80% reductie op het gasverbruik, maar zet hierbij als sportvereniging ook een enorme stap in de transitie naar een duurzame leefomgeving.


Sporttechnische eigenschappen

De collectoren die worden aangebracht om warmte te onttrekken aan het kunstgras sportveld zijn niet zichtbaar voor gebruikers en beheerders, aangezien deze onder de kunstgrasmat worden verwerkt. Ook voldoen de velden aan alle normen van sportbonden voor competitiedoeleinden en worden daar op de gebruikelijke manier op getest en gecertificeerd. Inmiddels is het innovatietraject van de sportconstructie geaccepteerd door de programmaraad, NOC*NSF en KNVB. Daarnaast biedt de integratie van het systeem tal van bijkomende voordelen voor de eigenaar, sportvereniging en gebruikers. Zo is het sporten op warme dagen comfortabeler, doordat warmte wordt onttrokken aan het kunstgras oppervlak.


Toekomst

Dennis ten Barge van Aendless geeft aan: 'Met deze tweede pilot voor Aendless willen wij zorgen voor de laatste bevestiging van dit concept met betrekking tot energieopbrengsten, speeleigenschappen en onderhoudsaspecten. In de toekomst zouden dit soort projecten een mooie stap kunnen zijn om sportverenigingen met hun velden een centrale en belangrijke rol te kunnen geven in het lokale energienetwerk. Uit berekeningen blijkt dat een voetbalveld een lokale energiebron kan zijn voor collectieve - gasloze - energievoorzieningen van ca. 250 tot 400 woningen, of andere gebouwen.'





Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER