Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

BSNC adviseert beheerders van sportvelden en golfbanen om Acelepryn niet te gebruiken tegen engerlingen en emelten

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 11 juli 2024
61 sec


BSNC adviseert beheerders van sportvelden en golfbanen om Acelepryn niet te gebruiken tegen engerlingen en emelten. Het middel Acelepryn is door het Ctgb toegelaten voor het bestrijden van engerlingen en emelten op sportvelden en golfbanen. Ondanks de toelating door het Ctgb, is gebruik van het middel op sportvelden in veel gevallen wettelijk niet toegestaan.

Engerlingen (archief NWST)
Engerlingen (archief NWST)

Voor brancheorganisatie BSNC reden om een advies uit te brengen en nog eens in de materie te duiken. 'Dat wetgeving en toelating niet op elkaar zijn afgestemd is verwarrend. Door de nadruk te leggen op de toelating worden beheerders op het verkeerde been gezet', is te lezen op de website van BSNC.

Allerlaatste redmiddel

Als ondertekenaar van de Green Deal wil BSNC het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden uitbannen, behalve in situaties waar dat strikt noodzakelijk is. In die resterende situaties wil BSNC dat alleen gewasbeschermingsmiddelen met een laag risico worden ingezet. De commissie Gras van de BSNC waarschuwt nu dat de Rgb (wetgeving) gaat vóór toelating door het Ctgb. Daarom adviseert de BSNC, in lijn met de wetgever, beheerders van sportvelden en golfbanen om het middel Acelepryn niet toe te passen of alleen als allerlaatste redmiddel.


Green Deal

Op de website schrijft de brancheorganisatie: 'Het gebruik het middel Acelepryn is ook niet in lijn met het beleid dat met de Green Deal Sportvelden werd ingezet. De werking van het middel is te breed, zowel ten opzichte van wat wettelijk is toegestaan, als vanuit ecologisch perspectief. Bovendien zijn adequate alternatieven beschikbaar.'


Emelten en schadelijke engerlingen kunnen, mits goed toegepast, volgens BSNC effectief worden beheerst met insect-parasitaire nematoden. 'Andere natuurlijke bestrijdingsmethoden en schade beperkend onderhoud worden vaak nog niet volop benut. Het ontwikkelen en delen van alternatieven om emelten, engerlingen en andere plagen te beheersen blijft uitermate zinvol.'


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Ewoud van de Wetering
Directie | AlgaVelan
vrijdag 12 juli 2024
Goed dat onze BSNC hier werk van maakt. Doet denken aan de toepassing van biociden op kunstgras. Ook hier is het gebruik ondanks de toelating van het Ctgb in strijd met overige wetgeving.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER