Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Pak essentiële bodemplagen in gras aan met Acelepryn!

ADVERTORIAL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Madelon van Dalen, donderdag 13 juni 2024
154 sec


Eind maart heeft het Ctgb besloten het nieuwe insectenbestrijdingsmiddel Acelepryn van Syngenta Crop Protection toe te laten. Het middel is toegelaten voor professioneel gebruik als insectenbestrijdingsmiddel voor gazon, speelweide en sportveld (inclusief golfterrein en graszodenteelt)1 en wordt in Nederland exclusief door Vos Capelle gedistribueerd.


Schade door engerlingen en emelten

Engerlingen2 en emelten3 kunnen grote schade toebrengen aan grasvegetaties:
• Vraat aan graswortels door engerlingen veroorzaakt problemen met de opname van voeding en vocht; de grasplant zal afsterven.
• Door vraat van emelten aan de grasspriet ontstaat een ongelijk oppervlak.
• Vogels en andere dieren die op zoek zijn naar de larven veroorzaken secundaire schade.
Grasoppervlakten die aangetast zijn door emelten en engerlingen, staan onder grotere stress en zijn vatbaarder voor andere ziekten en plagen.


De werking van Acelepryn

Acelepryn bevat de werkzame stof chlorantraniliprole, geformuleerd als een gebruiksvriendelijke vloeibare formulering voor nauwkeurige bespuiting op grasoppervlakten met behulp van een rugspuit of spuitboom. Het werkzame bestanddeel in Acelepryn werkt specifiek in op de ryanodinereceptoren die zich in de spieren van de plaaginsecten bevinden. Acelepryn is dus selectief en heeft geen effect op niet-doelorganismen zoals vogels, zoogdieren en vissen.


Bestrijding met Acelepryn is het effectiefst in de vroege stadia van de insectenlarven, voornamelijk het eerste en tweede stadium van de levenscyclus. Grotere larven in latere stadia kunnen een verlammingsperiode als gevolg van de behandeling overleven en herstellen. Voor de effectiefste bestrijding van de larven van engerlingen en emelten is het daarom van belang Acelepryn op het juiste moment toe te passen.

Overtuigende proefresultaten

Onafhankelijke proeven met slechts één toepassing van Acelepryn hebben aangetoond dat het aantal emelten per vierkante meter op een golfbaan met meer dan 90 procent daalde (proef 1, controle van emelten, VK 2016). Andere proeven resulteerden in een reductie van 85 procent van de engerlingen van de Sallandkever in één seizoen (proef 2, controle van engerlingen, VK 2017).


Conclusie: het aantal emelten en engerlingen daalt significant na toepassing van Acelepryn

Proeven waarbij Acelepryn in combinatie met insectenparasitaire nematoden werd gebruikt als onderdeel van een geïntegreerde aanpak, hebben aangetoond dat deze aanpak met Acelepryn zelfs kan leiden tot 100 procent controle van emelten (Frankrijk, 2022).


Casper Hoegen, salesmanager openbaar groen bij Vos Capelle: 'Acelepryn is de belangrijke sleutel in de bestrijding van emelt en engerling. Met een uitgedachte strategie en de juiste timing worden zeer goede resultaten behaald.'

Haal het beste uit Acelepryn met het zesstappenplan

Om het beste effect te behalen met Acelepryn, is het belangrijk dat het product op de juiste manier wordt toegepast. Hierbij kan het onderstaande zesstappenplan worden gevolgd:
1. Pas het middel tijdig toe. Acelepryn is alleen effectief in het eerste en tweede stadium van de levenscyclus. Grotere engerlingen en emelten worden niet voldoende bestreden.
2. Engerlingen: toepassen zodra de piekvlucht is geweest. Gebruik hiervoor geschikte feromoonvallen en de juiste lokstof voor nauwkeurige waarneming.
Emelten: de activiteit van volwassen langpootmuggen bereikt mogelijk pas midden oktober haar hoogtepunt. Controleer voor de timing van de toepassing altijd of de piekvlucht heeft plaatsgevonden. Locaties met een historisch hoge druk hebben een verhoogde kans op herinfectie.
3. Maai vóór de toepassing.
4. Spuit met een dosering van 0,6 liter per hectare, in minimaal 600 liter water spuitvloeistof per hectare.
5. Zorg ervoor dat het profiel bovenin na de toepassing voldoende vochtig blijft, zodat de larven naar de oppervlakte blijven bewegen en in contact komen met het middel.
6. Stel het maaien zo lang mogelijk uit en breng het maaisel terug als dat mogelijk is.


Gebruik acelepryn als onderdeel van een geïntegreerd programma. Grote en gemengde populaties vereisen een meerjarige aanpak

Tip voor de optimale applicatietechniek

Voor een optimale werking moet Acelepryn snel in de bodem indringen. Gebruik voor een mooie, homogene verdeling een geschikte spuitdop met een grove druppel (04 of hoger) en spuit met een lage druk, niet meer dan 3 tot 4 bar. Gebruik minimaal 600 liter spuitvloeistof per hectare. Go low, go slow! De maximale hoogte van de spuitboom is 50 cm.


De voordelen van Acelepryn op een rijtje:

 Effectieve bestrijding van emelten en engerlingen
 Langdurige activiteit in de bodem
 Uitstekende controle met slechts één toepassing


Acelepryn wordt in Nederland exclusief door Vos Capelle gedistribueerd. Neem voor meer informatie contact op met Syngenta of met één van de adviseurs van Vos Capelle.

Syngenta Crop Protection
Jacob Obrechtlaan 7a
4611 AP Bergen op Zoom
+31 (0)164-225500


1Voor het gebruik van Acelepryn buiten de landbouw gelden beperkingen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar artikel 27b van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 8.4 van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden. U kunt ook contact opnemen met Syngenta of Vos Capelle.
2 Engerlingen van onder meer de meikever (Melolontha melolontha), de junikever Amphimallon solstitialis) en de rozenkever (Phyllopertha horticola)
3 Emelten (Tipula spp.)


Acelepryn is een geregistreerd handelsmerk van Syngenta Group Company. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER