ICL-trip naar Zuid-Frankrijk: Prachtig, maar voor greenkeepers en fieldmanagers niet alleen het paradijs |
|
|
|
|
| 312 sec |
Al meer dan tien jaar organiseert ICL samen met de vakbladen Greenkeeper en Fieldmanager een studiereis voor de winnaars van de Greenkeeper en Fieldmanager of the Year Award. Dit jaar stond het kompas gericht op Zuid-Frankrijk. Een reis die je met recht bijzonder kunt noemen, vooral omdat dit jaar ook de winnaars van de beide Student Awards waren uitgenodigd. Het gezelschap van de vier winnaars werd compleet gemaakt door twee afgevaardigden van ICL, een accountmanager van ICL-dealer Vos Capelle en uw redacteur. Op woensdag 10 april 's ochtends om 5 uur stonden acht dames en heren voor de incheckbalie voor een reis naar Nice.
Het complete reisgezelschap op het heilige gras van OGC Nice |
Niet alleen het initiatief is al jaren onveranderd; ook het globale programma is jaar in, jaar uit hetzelfde gebleven. Een vast onderdeel is dat we een topgolfbaan en een topsportveld bezoeken. Daarbij is de stelregel dat de dienstdoende head greenkeeper en head groundsman ons persoonlijk moeten willen ontvangen. Dat laatste is in die ruim tien jaar nog nooit een probleem gebleken. Wanneer Erik van Wijhe, verantwoordelijk voor de turfdivisie van ICL, naar een baan of club belt met de mededeling dat wij graag langs willen komen met de Nederlandse Greenkeeper en Fieldmanager of the Year, wordt meteen de rode loper uitgerold. Ook dit jaar waren we weer van harte welkom op golfresort Royal Mougins, waar head greenkeeper Paul Goettelman de scepter zwaait, en bij voetbalclub OGC Nice, waar het beheer van het hoofdveld is toevertrouwd aan Jérémie Malé.
| Royal Mougins |
|
|
Royal Mougins
Golfclub Royal Mougins bevindt zich in Mougins, enkele kilometers ten noorden van Cannes. De 18-holesbaan is in 1993 aangelegd door de Amerikaanse golfbaanarchitect Robert von Hagge en heeft een par van 71. De baan heeft duidelijk een Nederlandse touch: ongeveer 30 procent van de leden heeft de Nederlandse nationaliteit en ook de eigenaar, Rattan Chadha, is een Nederlander. De baan maakt deel uit van een resort, waar ook een spa en een hotel onderdeel van zijn. Eigenaar van de baan sinds 2003 is Rattan Chadha, bekend van het modemerk MEXX en de internationale hotelketen Citizen-M. Volgens Wikipedia kwam Chadha in 1971 naar ons land met slechts duizend gulden op zak en verkocht hij dertig jaar later zijn bedrijf voor honderden miljoenen. Die verkooptruc gaat hij - zo meldt ons tenminste hoofdgreenkeeper Goettelman - het komende jaar opnieuw uithalen met zijn belang in de Citizen-M-hotelketen. Een deel van de winst zal volgens Goettelman geïnvesteerd worden in de baan, die daardoor nog mooier zal worden dan hij al is.
| Paul Goettelman geef uitleg over Royal Mougins |
|
|
Topbaan, maar niet (nog) geen absolute top
Royal Mougins heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Toen Rattan Chadha de baan in 2004 kocht, was de baan zeker niet op zijn mooist. Sindsdien is de baan ieder jaar een beetje mooier geworden. De baan heeft een wat langgerekte vorm. Ook lijkt hij gevoelsmatig veel groter dan de 65 hectare beslaat, die Goettelman opgeeft. De baan is aan alle kanten omgeven door chique villa's en de verkoop van woningen is ook deel van het verdienmodel achter de baan. Het eerste wat je ziet als je de lobby van de golfbaan binnenloopt, is een presentatie van alle villa's die te koop worden aangeboden. Voor een bedrag van 1 tot 1,5 miljoen euro heb je al een leuk tweede huisje met zicht op de golfbaan. Goettelman is duidelijk trots op zijn baan, maar ook kritisch op zijn kindje. En na een uurtje rondlopen moeten we Goettelman gelijk geven. Royal Mougins is in potentie een absolute topbaan, maar is het op dit moment nog niet. Hoofdgreenkeeper Goettelman is de eerste om dat te beamen. Als we met vier buggy's over de golfbaan rijden, wijst hij her en der zaken aan die verbeterd zouden moeten worden met een deel van de verkoopwinst van de Citizen-M-hotelketen.
2500 sprinklers, maar geen druppel water
Als de Nederlandse delegatie Royal Mougins bezoekt, is de baan oogverblindend groen. Ook in Zuid-Frankrijk heeft het de afgelopen maanden buitengewoon veel geregend. Volgens Goettelman zou het sinds 1 januari al 600 mm geregend hebben. Voor Goettelman een record. Normaal regent het in Zuid-Frankrijk in een heel jaar 600 tot 700 mm. Omdat het de laatste jaren zo droog was, heeft de Franse overheid stevige beperkingen gesteld aan de hoeveelheid water die mag worden opgepompt. Goettelman: 'We hebben hier 2500 sprinklers, maar eigenlijk kunnen we alleen beregenen op de greens, fairways en tees. Dat heeft ertoe geleid dat ons jaarlijkse waterverbruik met meer dan 60 procent is afgenomen.' De greenkeeper wijst op de groene rough: 'Die is nu nog groen, maar over een maand is hij weer bruin.' Naast het gebrek aan water is de overmaat aan hitte een uitdaging voor de greenkeepers van Royal Mougins. Hartje zomer wordt het hier met gemak tegen 40 graden of heter. Dat betekent dat de traditionele golfgrassen al snel het loodje leggen. Goettelman: 'We maaien de greens het hele jaar op 3,5 mm. Het gras is samengesteld uit kruipend witstruis. We vragen Goettelman over het hoge percentage straatgras dat in de greens aanwezig is. Hij kan daar duidelijk niet mee zitten: 'Over een maand is dat weg. Als de temperaturen omhooggaan, brengen wij de watergift wat naar beneden en dan verdwijnt het straatgras als vanzelf.'
| Jeremie Male head-groundsman of ALLIANZ Riviera |
|
|
OGC Nice
OGC Nice is een van de minder bekende clubs in de Franse Eredivisie, oftewel Ligue 1. Net als in Nederland wordt de divisie bepaald door een aantal heel grote clubs. In Frankrijk is dat allereerst Paris Saint Germain. OGC Nice staat op dit moment op de vijfde positie. OGC Nice beschikt over een zogenaamde Lay & play-baan, die gemiddeld één keer per jaar wordt vervangen. Deze 3 cm dikke hybride graszode ligt op een ondergrond van lava, met daaronder een drainagelaag van rivierstenen. Dit betekent dat de mat al het voedsel en water uit een laagje moet halen dat feitelijk maar 3 cm dik is - iets wat we meteen merken als we door Malé worden uitgenodigd om het heilige gras van OGC Nice te betreden. De mat is redelijk hard te noemen. Voor Malé is dat echter niet het grootste probleem. Je kunt je voorstellen dat je bij een grasmat die niet dieper wortelt dan 3 cm feitelijk geen enkele buffer hebt tegen droogteverschijnselen. Malé: 'Dat gaat werkelijk razendsnel. Als ik een klein plekje dry patch heb en ik ga een half uur koffiedrinken, heeft die plek zich daarna soms enorm uitgebreid. Ik moet altijd alert blijven. En ik moet ook de hele dag door beregenen; zelfs 's nachts moet ik een aantal keren de sproeiers aanzetten. Die enorm dunne toplaag vormt in normale jaren al een probleem, maar dit jaar is het nog een slagje erger.' Normaal wordt er in juli en augustus meestal niet gevoetbald; dan kunnen Malé en zijn team op vakantie. Dit jaar worden de Olympische Spelen in Frankrijk gehouden en ook OGC Nice heeft een deel van de olympische wedstrijden toegewezen gekregen. Malé blijft er rustig onder, maar meldt ook een aantal keren dat dit een nightmare is.
Deelnemers ICL-trip 10-12 april 2024
Wie mochten er allemaal mee op de jaarlijkse ICL-trip (10-12 april), dit jaar naar Zuid-Frankrijk: Greenkeeper of the Year: Lee Lennox, Golfbaan Stippelberg Fieldmanager of the Year: Gertjan Hilarius, SC Heerenveen Greenkeeper Student of the Year: Desiree Mouw, Rijk van Nunspeet Fieldmanager Student of the Year: Thimo de Nijs, RKC Waalwijk Nick Verbeet, Vos Capelle Monique van Slobbe, ICL Growing Solutions Erik van Wijhe, ICL Growing Solutions Hein van Iersel, NWST
|
Greenkeeper of the Year-award
Met de Greenkeeper of the Year-award wil vakblad Greenkeeper het werk van greenkeepers in het zonnetje zetten. In het verleden werd de prijs gewonnen door Koert Donkers (2014), Kristian Summerfield (2015), William Boogaarts (2016), Vincent de Vries (2017), Arjen Westeneng (2018), André van der Woude (2019), Tom Maddison (2020), Ben Hooper (2021), Marco Blom (2022) en Lee Lennox (2023). De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Jean Heybroek/Toro en door ICL Growing Solutions.
|
Toro Greenkeeper Student of the Year
Naast de Greenkeeper of the Year-award wordt ook elk jaar een Toro Greenkeeper Student of the Year verkozen. De Greenkeeper Student of the Year-verkiezing wordt georganiseerd door de Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA) en bestaat sinds 2017. In het verleden werd de prijs gewonnen door Derck Versteegh (2015), Jolanda Stegerman-Vonder (2016), Davy Driessen (2018), Wilco Oskam (2019), Nick Verbeet (2020), Yana Batista Rodriguez (2021), Glenn Russell (2022) en Désiree Mouw (2023).
|
Fieldmanager of the Year
Met de Fieldmanager of the Year-award wil vakblad Fieldmanager het werk van fieldmanagers in de spotlights zetten. Hun inzet is van essentieel belang voor de georganiseerde sport in Nederland. In het verleden werd de prijs gewonnen door Bernard van den Bosch (2010), Peter Mook (2011), Bertus Carelse (2013), Ad van de Luijtgaarden (2014), Theo van Rossenberg (2015), Henrie Bekkers (2016), Gerard Verweijen (2017), Marc Grooteman (2018), Erwin Beltman (2019), Jaap Verhagen (2020) Nico van Eerden (2021), Paul Baas (2022) en Gertjan Hilarius (2023). De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Jean Heybroek/Toro, DLF en Expo-Line.
|
Fieldmanager Student of the Year
Naast de Fieldmanager of the Year-award wordt ook elk jaar een Fieldmanager Student of the Year verkozen. De Fieldmanager Student of the Year-verkiezing is een voorzetting van de Fieldmanager Hi-Potential Award, die in het verleden incidenteel werd uitgereikt. In het verleden werd de prijs gewonnen door Maarten van Heck (2013), Wim Kerkhoffs (2015), Jan Gijzen (2018), Roy van Dijk (2020), Rowin Janssen (2022) en als laatste Thimo de Nijs (2023).
|
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|