Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kunstgras de wereld uit om te beginnen met Waadhoeke

ARTIKEL
KUNSTGRAS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 11 april 2024
156 sec


In 2019 Kwam de Friese gemeente Waadhoeke met een nieuw sportbeleid. Onderdeel van dit beleid was de stelregel: 'Natuurgras als het kan en kunstgras als het moet'. Dat lijkt een helder verhaal, maar hoe vertaal je deze simpele stelregel op eenduidig wijze naar de dagelijkse praktijk. Fieldmanager René Kamstra en wethouder Kees Arendz leggen uit welk proces ze hebben doorlopen.


Waadhoeke is een nog jonge gemeente en werd in 2018 opgericht als fusie tussen de voormalige gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en vier dorpen van Littenseradiel. Concreet resulteerde dit in een nieuwe gemeente met in totaal 47.000 inwoners, één stad (Franeker) en 40 kernen. Verdeeld over ongeveer 25 sportcomplexen praten we dan over 65 velden. Het overgrote deel natuurlijk voetbal, maar daarnaast natuurlijk ook behoorlijk veel kaatsvelden. Waar ik het in het interview met Arendz en zijn sportveldbeheerder Kamstra over ga hebben zijn natuurlijk de acht kunstgrasvelden, die anno 2024 in de gemeente aanwezig zijn. Een veld is in 2023 al omgebouwd naar Grassmaster.

Kees Arendz: 'In 2019 hebben we ons sportbeleid vastgelegd in een nota met de titel: Waadhoeke Beweegt Mee. Letterlijk hebben we daar met elkaar als beleid vastgelegd: Een sportveld is van natuurgras, en kunstgras als het moet. Dat beleid moest natuurlijk nog vertaald worden naar een beheer- en onderhoudsplan. Daar zijn we vanaf 2021 mee begonnen.

Participatie

Fieldmanager Rene Kamstra: 'Dat hebben we vooral gedaan in samenspraak met de verenigingen. We hebben alle verenigingen, die op kunstgras spelen uitgenodigd voor een werkgroep om dit met elkaar uit te vinden. In hoeverre hebben we kunstgras nu nodig hebben en hoeveel bespeelbare uren zijn nodig? Dat hebben we met open vizier gedaan. We wisten op dat moment echt niet wat de uitkomst zou zijn. Wel was het duidelijk dat de gemeente vanuit het bestuur kritisch was naar kunstgras. Argumenten die daarbij meespeelden waren de infill-discussie, maar ook de total-cost-of-ownershop van kunstgras. We zijn met de werkgroep een aantal keren bij elkaar geweest, maar zijn ook op excursie geweest naar clubs in de omgeving.'


Wethouder Kees Arendz: 'De uitkomst heeft ons wel verrast. Voor sportclub Schatzenburg, -dat is ons grootste complex waar onder andere Foarút Menaam en VV Dronrijp spelen- kwamen we op een totaal van 1616 speeluren. Dat bleek prima in te vullen met enerzijds een hybride veld en anderzijds een wetra-veld.'
Kamstra: 'Toen we aan dit proces begonnen stond het voor alle clubs bijna als een paal boven water dat ze zo'n kunstgrasveld toch echt nodig hadden. Met elkaar zijn we tot de conclusie gekomen dat het ook anders kan. We hebben daarin ook de hulp gehad van Erik Baas, die eerder KNVB verenigingsadviseur voor Friesland is geweest. Hij heeft ons geholpen om samen met de verenigingen de juiste cijfers boven water te krijgen.'


Grassmaster

Het uiteindelijke advies van de werkgroep was dat hybride-sportvelden voor Waadhoeke een prima optie zijn. Kees Arendz: 'En de raad is daar begin maart gelukkig mee akkoord gegaan.' Op korte termijn betekent dit dat twee van de stokoude velden van Waadhoeke (beide 14 jaar oud) worden omgebouwd naar hybride. De aanbesteding daarvoor is al gegund richting Antea Sport met Tarkett als onderaannemer. Waadhoeke is zelf verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud van haar velden. Het specialistisch onderhoud, zoals het afscheren met de Field Top Maker ligt bij De Enk Golf & Groen.


Lay & play velden zijn voor ons niet werkbaar

Vervuilen

Kamstra: 'Voor ons stond het als paal boven water dat wij Grassmaster wilden en geen Lay and Play veld. Niet omdat Lay and Play niet goed zou zijn, maar omdat wij als gemeente niet in staat zijn om dergelijke velden te onderhouden. Die velden vervuilen bij ons snel en wij krijgen het niet voor elkaar om ze schoon te houden. Met de Grassmaster velden hebben we daar geen last van. Wij proberen deze velden om het jaar te scheren zodat we met een schone lei kunnen beginnen.


In druk stedelijk gebied is dit heel anders. Wij zijn gezegend met heel veel ruimte.

Toekomst

Kamstra stribbelt een beetje tegen als ik vraag of over drie jaar alle kunstgrasvelden in Waadhoeke zijn verdwenen? 'Dat weet ik natuurlijk nooit zeker, maar ik verwacht het wel. Temeer omdat ook de andere kunstgrasvelden in de gemeente allemaal boven de tien jaar oud zijn. Als deze velden worden afgekeurd en niet meer bespeeld mogen worden zullen we iets moeten.' Maar Kamstra houdt wel een slag om de arm: 'De deur naar nieuw kunstgras is nooit helemaal dicht. We zullen breed blijven kijken'.
Je zult Kamstra dan ook niet horen zeggen dat de aanpak van Waadhoeke uitgerold kan worden over heel Nederland: 'In druk stedelijk gebied is dit heel anders. Wij zijn gezegend met heel veel ruimte.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024
Open dag bij AH Vrij Groen, Grond en Infra in Wateringen
zaterdag 21 september 2024
t/m zaterdag 21 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER