Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

CSC Sport transformeert Sportcomplex Den Donk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 14 december 2023
127 sec


CSC Sport verzorgt jaarlijks vele projecten op sportvelden. Vaak gaat het om 'matje eraf, matje erop', maar het project Sportcomplex Den Donk in Oisterwijk was veel complexer en werd dan ook in verschillende fasen uitgevoerd. Het project startte in 2019 en afgelopen voorjaar werd het laatste onderdeel opgeleverd: een multifunctioneel sportterrein met daarin opgenomen een kunstgrashandbalveld.


Projectleider Sander van den Hoogen en operationeel directeur Silvio van Doorn blikken tevreden terug op het gerealiseerde project en zijn trots op het resultaat. Van den Hoogen: 'Uiteraard vergt een dergelijk groot project veel meer overleg aan de voorkant, maar het is ook heel uitdagend om te doen.' Van Doorn: 'Zo'n project komt natuurlijk niet wekelijks voorbij en dat maakt het heel bijzonder. Alles zit erin, maar door de complexiteit zijn er ook altijd zaken die je vooraf niet kunt bedenken en waarop je tijdens het uitvoeringstraject moet inspelen. Dat is goed gelukt.'

'Het sporten kon veilig doorgaan'

Een voorbeeld hiervan was het meerdaagse Intents Festival, dat tijdens de werkzaamheden vlak bij het sportterrein plaatsvond en door circa 65.000 mensen werd bezocht. 'We moesten de werkzaamheden toen wel minimaliseren. Vanwege het enorme aantal bezoekers dat hierop afkwam, konden wij minder goed op het sportterrein komen', zegt Van den Hoogen. Ook de jaarlijkse kermis, waarbij de exploitanten gehuisvest worden op het parkeerterrein van het sportcomplex, was iets om rekening mee te houden. Bovendien moest het sporten op de bestaande velden tijdens de werkzaamheden gewoon kunnen doorgaan. 'Wij hebben onder andere nieuwe tijdelijke looppaden gemaakt, zodat het sporten veilig kon doorgaan', zo blikt Van Doorn terug.
Tijdens de werkzaamheden moest ook goed gelet worden op de ondergrond, een voormalige stortlocatie. Nadat die was opgeheven, werd de locatie afgedekt met folie en een zandlaag, de zogenaamde signaleringslaag. Bij de uitvoering van de werkzaamheden moest voorkomen worden dat hierdoorheen gegraven werd. Ook kon in verband met deze ondergrond bij nat weer niet te zwaar materieel gebruikt worden. 'Het heeft hooguit een paar dagen stagnatie opgeleverd; verder maakte het de klus niet lastiger', vertelt de projectleider.


Hoofdveld

In de eerste fase werd het hoofdveld aangepakt en maakte het bestaande natuurgras plaats voor een kunstgrasveld. De totale aanneemsom voor het hele project bedroeg ruim 2,7 miljoen euro (exclusief btw). Op Den Donk legde CSC Sport uiteindelijk twee kunstgrasvoetbalvelden met TPE-infill aan, drie natuurgrasvelden, ondergrondse en bovengrondse infrastructuur en een multifunctioneel sportterrein met daarin opgenomen een kunstgrashandbalveld. Bovendien werden alle sportvelden voorzien van verlichting, hekwerken, beregening en overige inrichtingsmaterialen. Ook werden er natuurgrasvelden gerenoveerd en werd er een 'inundatiegebied', een soort grote wadi, aangelegd. Deze wateropvang heeft een omvang van circa twee voetbalvelden. Het gebied, dat direct naast het sportcomplex ligt, is toegankelijk voor wandelaars.


Multifunctioneel

Het sportcomplex is de thuisbasis van de nieuwe fusieclub vv Trinitas, waarin de voetbalverenigingen RKSV Oisterwijk, Nevelo en Taxandria zijn opgegaan. Het handbalveld wordt gebruikt door Taxandria Handbal. Pas tijdens de realisering van het project werd de definitieve aankleding van het multifunctionele sportterrein duidelijk. Het is openbaar toegankelijk en beschikt onder andere over een zogenoemde Skills Garden met loopheuvel en calisthenics- toestellen.


Specialistisch onderhoud

Tegelijkertijd met de verbouwing van Sportcomplex Den Donk door CSC Sport werd ook een nieuw overdekt zwembad gerealiseerd in opdracht van de gemeente. De locatie in Oisterwijk is daardoor een soort gemeentelijke sportboulevard, waaraan ook hockeyvelden en een tenniscomplex te vinden zijn. De handballers op het sportcomplex gaan nog een nieuw onderkomen bouwen; CSC Sport heeft het grondwerk en de bijbehorende infrastructuur hiervoor alvast in orde gemaakt. Onderhoudsmedewerkers van CSC Sport zullen nog regelmatig terugkeren naar Oisterwijk voor specialistisch onderhoud aan de kunstgrasvelden. De natuurgrasvelden onderhoudt de gemeente zelf. Het materiaal hiervoor is ondergebracht in een nieuwe loods bij het oude clubgebouw, dat nu dienstdoet als gemeentelijk kantoor voor de onderhoudsploeg. De voetballers van Trinitas spelen voortaan niet alleen op nieuwe velden, maar hebben ook een modern nieuw clubgebouw tot hun beschikking.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER