Fieldmanagers lopen graag achter Allett Evolution-maaiers |
|
|
|
|
| 200 sec |
De maaiers uit de Evolution-serie van Allett worden aangedreven door accu's. Milati Grass Machines is exclusief importeur van dit merk voor de Benelux en leverde elektrische maaiers voor het veldonderhoud bij onder andere FC Utrecht en RKC Waalwijk. De fieldmanagers van deze clubs vertellen over hun ervaringen met deze loopmaaiers.
Arjen Spek, directeur van Milati Grass Machines, legt graag de voordelen uit van de Evolution-serie, maar gaat eerst even terug in de tijd. In juni 2018 organiseerde Milati samen met Allett een fabrieksbezoek voor een aantal fieldmanagers van Nederlandse bvo's. Tijdens dit bezoek werd het prototype van de C34E voor het eerst aan fieldmanagers gepresenteerd en werd hen om feedback gevraagd. 'Het is mooi om te zien dat een aantal van deze punten nog steeds terug te vinden zijn op de C34E', vertelt Spek.
Cassettes
De Allett C-Range C34 Evolution (86 cm) is het grootste elektrische model in de C-Range van Allett. Daarnaast is de Allett C34E-kooimaaier uitgerust met vier lithiumionbatterijen. Het C-seriesysteem heeft een reeks verwisselbare cassettes om te verticuteren, harken, beluchten, borstelen en te maaien met sterke, duidelijke strepen en een onberispelijke snede. 'De stille werking, geen benzinebehoefte, minder dan een uur nodig om de batterijen op te laden en veel minder hand-armvibratie: dankzij die eigenschappen is dit een milieuvriendelijker product zonder uitstoot', zegt Spek. 'Deze voordelen komen vooral tot uiting bij gebruik in afgesloten stadions. Het 82V-systeem is krachtig genoeg om de vereiste prestaties te leveren. Zelfs voor zo'n grote maaier, en zelfs voor professioneel onderhoud, het hele jaar door, van grasvelden en sportstadions waar meerdere taken uitgevoerd moeten worden.'
Snel en efficiënt
De Allett Uplift 86E is volgens Spek 'een spannende toevoeging' aan het Allett Evolution accu-aangedreven assortiment. 'De machine is ontworpen om snel en efficiënt de grasmat schoon te zuigen, bijvoorbeeld na een wedstrijd, maar wordt ook veel gebruikt als maaier. Ook kan hij een sterk contrasterende striping produceren met een groot bedieningsgemak voor de gebruiker. De Allett 86 Evolution wordt aangedreven door vier 82V-lithiumionaccu's en heeft een traploos verstelbare variabele voorwaartse snelheid. Dit zorgt voor een comfortabele loopsnelheid, waardoor de machine eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken is op sportvelden en trainingsvelden.' De machine heeft een maaihoogte van 20-50 mm, die verstelbaar is door middel van een centrale hoogteverstelling. Spek: 'Daarnaast is de machine een groener en stiller alternatief om een sportveld perfect gestreept en in perfecte staat te houden. De Allett 86 Evolution heeft contraroterende hef-maaimessen en een brede doorvoer naar een efficiënte opvang. Het hand-armtrillingsniveau is laag, waardoor veilig en langdurig gebruik mogelijk is.' De verwisselbare accu's kunnen ook worden gebruikt in andere Allett-accuproducten. Ze kunnen verbinding maken met een telefoonapp via bluetooth, zodat de operator de levensduur, de temperatuur en zelfs de locatie van de accu's kan controleren.
| Wim Leffelaar |
|
|
FC Utrecht
Het bedrijf De Ridder maait het gras in het stadion van FC Utrecht volledig elektrisch. Milati leverde hiervoor vier nieuwe accumaaiers van Allett aan dit bedrijf in Soesterberg. De Ridder verzorgt het onderhoud van de velden in de Domstad al sinds 2018 en was een van de eerste bedrijven die overstapten op elektrische stadionkooimaaiers. Wim Leffelaar, fieldmanager bij FC Utrecht, had een belangrijke stem bij de keuze voor de maaiers van Allett: 'Wij hebben heel bewust voor deze machines gekozen, niet alleen omdat ze elektrisch aangedreven worden, maar ook omdat de messen echt top zijn. Allett is natuurlijk een begrip in ons vakgebied. Bovendien is er sprake van een goede prijs-kwaliteitverhouding.' Hij en zijn collega's werken in het groeiseizoen dagelijks met deze loopmaaiers en buiten het seizoen ongeveer twee keer per week. Leffelaar en zijn team hebben de beschikking over twee Allett C 34 Evolution-kooimaaiers en twee cirkelmaaiers van het type Allett Uplift 86 Evolution. 'De kooimaaiers gebruiken we alleen voor het stadionveld, omdat ze net iets kwetsbaarder zijn. De cirkelmaaiers gebruiken we op alle velden die we voor FC Utrecht onderhouden. De messen van deze kooimaaiers hebben een aparte aandrijving, waardoor ze over een enorme zuigkracht beschikken en de velden supergoed opruimen.' Een ander groot voordeel dat hij noemt, is het gebruiksgemak. 'De bediening is heel simpel, waardoor iedereen ermee kan werken. Ze zijn ook heel licht, zodat je makkelijk kunt draaien en keren. De maaihoogte is heel eenvoudig in te stellen en af te lezen.' Kreeg Leffelaar de afgelopen jaren vaak last van zijn polsen door de trillingen van de loopmaaiers, bij de accu-aangedreven exemplaren is dat verleden tijd. Ook zijn collega's profiteren ervan dat er minder hand-armvibratie is.
| Thimo de Nijs |
|
|
RKC Waakwijk
Sinds september 2021 behoort ook RKC Waalwijk tot de eredivisieclubs die kooimaaiers van Milati Grass Machines gebruiken. De geel-blauwe club kocht drie stuks van de C34 Evolution, het grootste Allett C-model, en voegde daar drie Allett Turf Rake-cassettes aan toe. RKC koos voor achtblads snijcilinders, die een betere snede hebben dan zesblads en daardoor geschikter zijn voor voetbalvelden. De Waalwijkse voetbalclub kocht de machines via Bert van Loon Groentechniek in Waalwijk, die dealer is van Allett. Milati Grass Machines is de importeur van het merk. Thimo de Nijs is verantwoordelijk voor het onderhoud bij RKC Waalwijk en werkt wekelijks met deze machine. 'Hiervóór hadden wij een zitmaaier, waar je wel drie tot vier uur op zat. Dat was eigenlijk niet te doen. Ik ben toen op zoek gegaan naar een alternatief en kwam uit bij deze elektrische maaier.' De Nijs zocht vooral een maaier waarmee hij efficiënter kon werken, ook als de weersomstandigheden een keer minder zijn. 'Een ander voordeel is natuurlijk dat je geen last hebt van uitlaatgassen en trillingen in je armen. Wat dat betreft, is het een verschil van dag en nacht met maaiers op fossiele brandstof.' De Nijs gebruikt de elektrische Allett-maaiers voornamelijk voor het stadionveld. Als er genoeg mankracht voorhanden is, worden de drie machines tegelijk gebruikt. 'Het veld is nu veel sneller gemaaid en de maaibanen zijn ook heel mooi', zegt hij. Hij beschikt bovendien over de zogenaamde kriebelcassette voor deze maaiers, die hij ook weleens inzet op de trainingsvelden. 'Hiermee kun je het losse materiaal uit het veld kammen en opvangen.'
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|