Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Antea Sport: al 70 jaar ervaren specialist in voetbalvelden

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 30 september 2022
187 sec


Antea Sport vierde afgelopen jaar het 70-jarig bestaan. En wie 70 kaarsen mag uitblazen, is al snel geneigd om terug te blikken. Maar in tegenstelling tot de meeste 70-jarigen kijkt de van oorsprong Friese sportveldspecialist vooral vooruit. Rustig met de armen over elkaar zitten is er voor Antea Sport niet bij. De organisatie bruist van de energie en introduceert de ene na de andere vindingrijke innovatie voor voetbalvelden waarin kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid en spelplezier harmonieus samensmelten.


Versnellen met innovatie en duurzaamheid

De afgelopen decennia heeft het in 1951 door Frederik en Jan Bosma opgerichte bedrijf zich ontwikkeld tot een trendsettende sportveldspecialist. Antea Sport speelt in op maatschappelijke vraagstukken die ook de sportwereld niet ongemoeid laten, zoals klimaatverandering en de energietransitie. De sportveldspecialist wil de komende jaren dan ook versnellen als het gaat om innovatie en duurzaamheid op, onder én naast het voetbalveld. Meer daarover leest u verderop in dit artikel.


Natuurgrasvelden, hybridevelden en kunstgrasvelden

Eerst even terug naar de kern van de organisatie. Met meer dan 70 jaar levenservaring spreekt het voor zich dat Antea Sport is uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de sportveldenwereld. Door de jaren heen heeft Antea Sport dan ook vele honderden voetbalvelden in heel Nederland aangelegd, omgebouwd, gerenoveerd en onderhouden. Van oudsher zijn dat voornamelijk natuurgrasvelden, maar de laatste decennia zijn daar steeds meer hybridevelden en kunstgrasvelden bij gekomen. En hoewel kunstgras sterk aan populariteit wint, is ook het oude vertrouwde natuurgrasveld nog altijd springlevend.


Actief betrokken houding

Het duurzame succes heeft Antea Sport voor een groot deel te danken aan zijn actief betrokken houding. 'We zijn geen afstandelijk clubje dat vanachter een bureau wel even een plan bedenkt. In plaats daarvan maken we persoonlijk kennis op locatie, verdiepen we ons goed in de wensen en de situatie van voetbalverenigingen en denken we actief mee over oplossingen die passen bij de ambitie van de club. Soms hebben verenigingen zelf al mooie plannen uitgedacht, maar er zijn ook situaties waarin we een club adviezen en suggesties kunnen geven waar ze zelf nog niet aan hadden gedacht. Die combinatie van 70 jaar ervaring en goed kunnen luisteren naar de wensen van clubs maakt onze relatie niet alleen sterker, maar brengt clubs ook echt verder. Dat is prachtig om te zien', aldus Gosewin Bos, directeur van Antea Sport.


Constructief samenwerken met sportverenigingen

Ook de innovatieve ambities van Antea Sport zijn een belangrijke succesfactor, weet Bos. 'Bij Antea Sport zijn we dagelijks bezig met innovatie en optimalisatie van onze sportvelden. Onze doelstelling is om sportvelden voortdurend beter, multifunctioneler en duurzamer te maken, zonder dat dat ten koste gaat van het spelplezier. Daarom werken we constructief samen met sportverenigingen om de feedback van spelers en beheerders te verwerken in de doorontwikkeling van onze producten. Spelplezier en veiligheid zijn daarbij belangrijke uitgangspunten, maar ook aan het thema duurzaamheid willen we actief invulling geven. We kennen onze verantwoordelijkheid om duurzaam en verantwoord met de aarde om te gaan en die verantwoordelijkheid willen we ook bewust nemen.'


Kunstgrasvelden zonder performance-infill

Eén van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid zijn de zogeheten non-infill-velden: kunstgrasvelden zonder performance-infill. Bos verwacht dat deze velden de toekomst hebben en is met 'zijn' Antea Sport al volop bezig met de ontwikkeling daarvan. Dat doet de sportveldspecialist in nauwe samenwerking met zowel de KNVB als met betrokken gemeenten en verenigingen. Op korte termijn zal Antea Sport op diverse pilotlocaties kunstgrasvoetbalvelden zonder performance-infill aanleggen, om de innovatie aan allerlei criteria te testen. Met de resultaten daarvan worden de velden net zo lang doorontwikkeld tot ze voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die Antea Sport nastreeft.


Warmtewinning uit kunstgrasvelden

Een pilot die onlangs is gestart, heeft te maken met een andere innovatie: warmtewinning uit kunstgras. Op sportpark Marslanden in Zwolle is een kunstgrasvoetbalveld aangelegd met een ingenieus leidingsysteem in de onderbouw. Het is de bedoeling dat deze leidingen uiteindelijk tientallen woningen en gebouwen gasloos en duurzaam gaan verwarmen met warmte die uit het voetbalveld afkomstig is. Tegelijk houdt het systeem het sportveld juist aangenaam koel. Dit is een prachtig voorbeeld van een innovatie die enerzijds duurzaam is en anderzijds bijdraagt aan meer spelplezier. Het toont precies de vindingrijkheid waar Antea Sport bekend om staat.


Volledig circulaire recycling

Dat Antea Sport het thema duurzaamheid uiterst serieus neemt, blijkt wel uit FieldLoop. Met dit doordachte recyclingconcept zorgt Antea Sport voor een doorbraak in de volledig circulaire verwerking van kunstgrassportvelden. FieldLoop visualiseert de volledige levenscyclus van een kunstgrasveld, van productie, aanleg en beheer tot onderhoud en vervanging. Bij die laatste stap worden alle componenten zoals zand, infill en vezels in de keten teruggebracht. Deze recycling vindt plaats in de moderne recyclingfabriek van GBN-AGR in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, die sinds medio 2020 operationeel is.


Dubbele kans voor voetbalclubs

Voor voetbalclubs die graag willen verduurzamen, is FieldLoop een dubbele kans. Voetbalverenigingen die hun kunstgrasveld willen vervangen, kunnen hun oude kunstgrasveld enerzijds laten recyclen, waardoor de componenten kunnen worden hergebruikt en herleven in de keten. Anderzijds kunnen clubs er ook voor kiezen om attributen aan te schaffen die gemáákt zijn van gerecyclede componenten. Zo snijdt het mes aan twee kanten en kunnen voetbalclubs er met elkaar aan bijdragen dat de sportwereld een duurzame toekomst tegemoetgaat.


Hoogwaardige en duurzame voetbalvelden

Bos maakt geen geheim van de ambities die Antea Sport heeft als het om voetbalvelden gaat: 'Circulair denken heeft de toekomst. Antea Sport wil daarin een belangrijke rol spelen door voetbalvelden duurzaam te blijven doorontwikkelen. Zowel in de gewone dagelijkse bedrijfsvoering als met alle innovaties nemen we uitdrukkelijk onze verantwoordelijkheid in duurzaam leiderschap. Zo kunnen we hoogwaardige voetbalvelden blijven ontwikkelen die qua speleigenschappen aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen en waarmee voetbalverenigingen tegelijk actief kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER