Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

GTH 2022: Snel en economischer sportvelden bijhouden met Major Swift

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Bart Mullink, maandag 12 september 2022
290 sec


Cirkelmaaier met zelfslijpende messen heeft weinig onderhoud nodig

De nieuwe generatie messen voor de Major-cirkelmaaiers zijn lichter, scherper, zelfslijpend en zo gevormd dat ook de zuigkracht flink is toegenomen. Cirkelmaaiers zijn relatief economisch in het gebruik en het maairesultaat ziet er prima uit, zegt de leverancier.


Vanzelfsprekend somt Johannes Ballast van leverancier Zonna/Major Equipment uit het Drentse Beilen graag op wat er allemaal aantrekkelijk is aan de Major-cirkelmaaiers. Sportveldbeheerders krijgen hun velden er vlot en soepel mee gemaaid. Vergeleken met de vertrouwde kooimaaiers is het onderhoud minimaal. De combinatie van trekker en maaier kan vlot op eigen kracht van de ene naar de andere locatie rijden. De rollen waarop de maaier staat, strijken tijdens het maaien meteen oneffenheden vlak, zodat het veld niet apart hoeft te worden gewalst.

Dat veel clubs er nog sceptisch tegenover staan, kan hij zich voorstellen. De van oudsher vertrouwde kooimaaiers staan bekend om hun verfijnde karakter, met strakke maaistroken naast elkaar als in het oog springend resultaat. Eerst maar eens zien, dan geloven, is de reactie bij veel clubs, als de beheerder beweert dat ook een cirkelmaaier een prima resultaat kan opleveren, en efficiënter bovendien.

Bij de klanten die ermee beginnen, verdwijnt de koudwatervrees rap, is zijn ervaring. Zoals bij Sportservice De Vallei. Dit bedrijf werkt voor verschillende gemeenten, in Ede en omstreken. Met twee Major-maaicombinaties worden in Ede en Wageningen nu in totaal 45 velden en een golfbaan bijgehouden. 'Je kunt het misschien beter aan henzelf vragen, maar wat ik hoor is dat ze er heel content mee zijn. Niet alleen de mensen van Sportservice De Vallei zelf, maar ook de twee gemeenten, de negentien clubs die de sportvelden gebruiken en de golfclub.'

'Hoewel de nieuwe messen dunner zijn en daardoor lichter, gaan ze juist langer mee'

Met een nieuw type mes dat Major heeft ontwikkeld en dat voortaan standaard op alle cirkelmaaiers van dit merk zal worden gemonteerd, wordt volgens Ballast niet alleen het maaibeeld verder verbeterd, maar wordt ook de onderhoudsbehoefte nog geringer. 'Het mes is zo gevormd dat de zuigkracht flink is toegenomen. Hoewel het iets dunner is en daardoor lichter, gaat het langer mee. Omdat het zelfslijpend is, is bijslijpen nauwelijks meer nodig. Dankzij de sterke zuiging wordt het maaisel goed weggevoerd en luchtig, gelijkmatig en kluitvrij achter de machine verspreid. 'Dit helpt om vervilting en vervetting te voorkomen.' Met de nieuwe messen wordt de kluitvorming volgens hem verder geminimaliseerd. 'Door een nieuw type bevestiging kan zich zelfs achter de ophanging van de messen nauwelijks meer iets ophopen dat op een kluit lijkt.'

Jaap Dirksen van Sportservice De Vallei: 'Cirkelmaaiers hebben de toekomst'

Voor Sportservice De Vallei was kostenbesparing de reden om de vertrouwde kooimaaiers te verruilen voor Major Swift-cirkelmaaiers. Bijna vier jaar geleden alweer werd het eerste exemplaar aangeschaft. Het resultaat doet scepsis verdwijnen; de machine heeft er veel vrienden bij gekregen.


Hij piekert er niet over terug te gaan naar kooimaaiers, zo onderstreept Jaap Dirksen van Sportservice De Vallei. 'Zeker, ook wij stonden eerst niet positief tegenover het idee om over te stappen op de cirkelmaaier. Maar het betekende destijds wel een enorme kostenbesparing.'

Ook vanuit clubs klonken sceptische reacties. Of het wel goed was om met grote trekkers de velden op te gaan. Zien bleek geloven: het maaien leverde een mooi beeld op, dat alle betrokkenen snel kon bekoren.

De overstap naar de cirkelmaaiers scheelt volgens Dirksen 'gigantisch' in de tijd die nodig is voor onderhoud. Dat blijft beperkt tot schoonmaken en zo nu en dan wat smeren en messen slijpen.

Tijdwinst

Tijdwinst wordt ook geboekt bij het transport tussen de verschillende accommodaties. Deze liggen verspreid over twee gemeenten: Ede en Wageningen. 'De afstanden die je moet afleggen, lopen op tot 17 kilometer. Met de trekker is dat zo gedaan. Je hoeft ook geen extra transportvoertuig aan te schaffen waar de machine steeds op- en afgeladen moet worden. Een derde voordeel is dat je de maaier van de trekker kunt afkoppelen. Dan kun je de trekker voor andere doeleinden gebruiken. Dit gebeurt vooral buiten het maaiseizoen. Maar ook tijdens dat seizoen gaat de maaier er weleens af, bijvoorbeeld om er even een kunstmeststrooier achter te hangen of een wiedeg.'


Waar het slijpen van de messen bij een kooimaaier een flinke klus is, die bovendien vaak moet worden herhaald, is het bij de cirkelmaaier zo gebeurd, weet Dirksen. Dit jaar werd de overschakeling op Major-machines voltooid met de aanschaf van een tweede Major Swift. Die is uitgerust met de nieuwe zelfslijpende messen. Dat betekent nog minder onderhoud.

'Doordat er bijna geen klonten meer ontstaan, hoeven we nauwelijks nog te vegen'

Over het maairesultaat zegt hij: 'Ik zal niet zeggen dat het gelijk is aan dat van een kooimaaier, maar het komt in de buurt. Een belangrijk voordeel is de dubbele rol waarop de machine staat. Oneffenheden worden weggewerkt bij een relatief lichte druk. Daarmee verdicht je de velden maar heel beperkt, veel minder dan wanneer je apart met een zware rol over het veld gaat.

Luchtstroom

Een voordeel van het systeem met de snel ronddraaiende messen, die door hun vorm tegelijk voor een krachtige luchtstroom zorgen, vindt hij dat er nauwelijks klonten ontstaan. 'En met de nieuwe messen nog minder, dankzij de nog krachtigere luchtstroom die ze genereren. Hierdoor sparen we ook geld uit, want we hoeven nauwelijks nog te vegen en maaisel af te voeren.'


Voor de kooimaaier ziet hij een bescheiden toekomst. 'Vooral bij betaaldvoetbalorganisaties, waar niet zozeer op geld hoeft te worden gekeken, om als bijkomend zichteffect van het maaien mooie strakke lijnen op het veld te krijgen. Ik denk dat de kooimaaier daar nog wint, maar bij gemeenten en amateurverengingen heeft de cirkelmaaier de toekomst.'

Drie nieuwe Major-maaisystemen op GTH

Zonna presenteert op de vakbeurs GroenTechniek Holland naast de vertrouwde Major Swift-cirkelmaaier ook drie nieuwe maaisystemen van Major. Om te beginnen de Major Total Grass Care, waarbij maaien, wied-eggen en rollen in één machine zijn gecombineerd. Tijdens het maaien wordt, net als bij de Swift, in één moeite door speelschade vlak gerold. De Total Grass Care zorgt tegelijk voor mechanische onkruidbestrijding, viltverwijdering en beluchting. Nieuw is ook de Major Contoura S2, voor de rough en semirough op golfbanen. Deze is ook geschikt voor sport- en recreatievelden. De derde nieuwe verschijning is de Major CS-Pro 3.00: 'voor de grotere compacttrekker'. Gemeenten en andere groenvoorzieners moeten hiermee een grotere capaciteit kunnen realiseren met hun gangbare typen trekkers. De bedoeling was aanvankelijk om de nieuwe machines in maart al te presenteren op de Groene Sector Vakbeurs. Doordat deze in het kader van de coronamaatregelen werd afgelast, krijgt GroenTechniek Holland de primeur.

Graszodenkweker maakt tempo

Snelheid was voor graszodenkweker Voortman in Smilde hét argument om te kiezen voor de cirkelmaaiers van Major. Met enkele tientallen hectaren die veelal om de dag moeten worden gemaaid, zijn de breedste maaiers van Major voor hem favoriet. Zo houdt hij genoeg tijd over om te zorgen voor de overige gewassen die hij als akkerbouwer in zijn teeltplan heeft. Met een cyclus van een jaar bleken graszoden daar mooi in te passen, zo verklaart Roy Voortman waarom hij de teelt met enthousiasme heeft omarmd.


Areaal

De eerste aangeschafte machine, een getrokken Major Swift met een werkbreedte van 7,30 meter, volstond in eerste instantie. Nu staat bij Zonna de tweede klaar, met een werkbreedte van 8,60 meter. Zo blijft het mogelijk om het gegroeide graszodenareaal in een beperkte tijd bij te houden.


Over snelheid gesproken: Voortman zegt met de maaier met een werkbreedte van 7,30 meter circa 7,5 hectare in een uur te maaien. 'Met die van 8,60 meter zal dat ergens tussen de 7,5 en 10 hectare liggen. Het gaat snel en het resultaat ziet er goed uit. Afhankelijk van de omstandigheden rijden we tijdens het maaien 10 tot 12 kilometer per uur.' Belangrijk in zijn ogen is verder dat deze maaiers weinig onderhoud vragen. 'Met een kooimaaier heb je veel werk; daarvoor hebben wij geen tijd.'

De breedste maaier is goed voor 7,5 tot 10 hectare per uur.

Open uitworp

De 7,30 meter breed maaiende machine was nog bijna een standaarduitvoering; die van 8,60 meter is door Zonna speciaal voor Voortman gemaakt. Aan beide zijden werd een extra rotor toegevoegd. Een andere aanpassing is dat de rollen werden vervangen door zwenkwielen. Bij de eerste maaier was dat alleen gebeurd aan de achterzijde; onder de tweede zitten zowel voor als achter zwenkwielen. Op de kweekvelden, waarop niet wordt gespeeld en waar dus ook geen speelschade optreedt, zijn de rollen van weinig belang. Des te belangrijker is een zo open mogelijke uitworp, voor een zo gelijkmatig mogelijke spreiding van het maaisel.


De machines, ook de breedste, blijven in de transportstand binnen de 3 meter breedte en 4 meter hoogte. Beide maaiers zijn uitgerust met de nieuwe zelfslijpende messen. Voortman bevestigt dat de messen lang meegaan. 'De eerste machine heb ik nu anderhalf jaar en daarop zit nog steeds de eerste set.'

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER