Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Circulair watergebruik heeft de toekomst!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, vrijdag 15 juli 2022
245 sec


Beregeningswater kunstgrasvelden wordt hergebruikt dankzij slim waterbergingssysteem

De waterhockeyvelden in Nederland verbruiken elk jaar gezamenlijk zo'n 1,8 miljard liter water. Lange tijd werd kostbaar leidingwater op de velden gesproeid. Deze enorme waterverspilling past niet meer in de duurzame tijdsgeest en daarom zijn er succesvolle innovaties gaande om economischer en het liefst circulair met water om te gaan.


Sinds september 2021 ligt er een waterbekken onder het kunstgrashoofdveld bij de Ommoordse Mixed Hockeyclub (OMHC). Hierin wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor de beregening. Vervolgens komt dat water na beregening voor een groot deel opnieuw in dat bekken terecht voor hergebruik. 'Als het twintig graden of warmer wordt, gaat het hard. Dan moet je soms voor en tijdens de rust van een wedstrijd sproeien. We krijgen nu de eerste zomer waarin het systeem autonoom en op volle kracht moet draaien, dus dat wordt even spannend', aldus fieldmanager van OMHC Caspar Kosta.

GreenFields - Hockey field - water storage system 3.0

100 procent circulair

De velden van OMHC zijn van het Sportbedrijf Rotterdam. Dit exploiteert, onderhoudt en ondersteunt sportlocaties en kwam met het voorstel een waterberging onder het kunstgrashoofdveld aan te leggen. De belangrijkste reden achter dit project is duurzaam watermanagement. Het doel van dit initiatief is 100 procent circulariteit. Een zeer ambitieus doel waarvoor opdrachtgever Sportbedrijf Rotterdam de hulp en expertise inriep van de gerenommeerde veldbouwer CSC Sport en irrigatiespecialist Aquaco.


'Een vlotter zorgt ervoor dat er automatisch omgeschakeld wordt naar het oude systeem'

Ombouw van bestaand beregeningssysteem

'Ons hoofdveld was al een waterveld, dat beregend werd door slootwater. Dat slootwater kwam in de buffer terecht waaruit we beregenden. Dat systeem ligt er zo'n tien jaar. Nu wordt de buffer in eerste instantie gevuld uit het waterbekken en als het waterpeil niet hoog genoeg is zorgt een vlotter ervoor dat er automatisch omgeschakeld wordt naar het oude systeem. Dat slootwater wordt eerst door filters gereinigd voordat het in de buffer belandt. Het waterbergingssyteem met kratten onder het veld is nieuw maar de beregeningstechniek is een ombouw van de bestaande techniek. Uiteindelijk kunnen we twee kunstgrasvelden beregenen dankzij dit systeem', legt Kosta uit.


Aanleg krattenstelsel

Kinderziektes zijn eruit

Sportbedrijf Rotterdam besloot met dezelfde partners in zee te gaan die verantwoordelijk waren voor de aanleg van het hoofdkunstgrasveld en de beregeningstechniek: CSC Sports en Aquaco. Het waterbekken, de put en de buffer zijn aangelegd door CSC. Aquaco heeft het leidingwerk en een pompunit in de verzamelput aangebracht. Met die pomp wordt het water in de bestaande beregeningsbuffer gepompt. Vanuit de buffer wordt er beregend. De aansluiting met het bestaande slootwatersysteem hebben zij eveneens gerealiseerd. OMHC heeft een onderhoudscontract met Aquaco dat ervoor zorgt dat bij het opstarten van het systeem in het voorjaar zij alles controleren en startklaar maken en dat als de winter begint alles vorstvrij afgesloten wordt. 'Het systeem heeft met enkele kinderziektes te maken gehad, maar nu werkt alles naar behoren. Afgelopen april hadden we enkele warme dagen waarop beregend moest worden. Toen was het bekken vrij snel leeg en moesten we slootwater bufferen. Ik ben dan ook nieuwsgierig hoe dit de komende zomer zal gaan. Gelukkig hebben we een extra absorberende kunstgrasmat waardoor we al minder vaak hoeven te sproeien', licht Kosta toe.


Drainagelaag
De waterhockeyvelden in Nederland verbruiken elk jaar gezamenlijk zo'n 1,8 miljard liter water

Meerdere varianten

Het water onder het veld bij OMHC wordt opgevangen in een krattenstelsel. Zowel de bouw van het kunstgrasveld als de aanleg van bergingssysteem is, zoals gezegd, verricht door CSC Sport. Directeur André Ceelen legt uit welke systemen er zijn. 'Onder de mat ligt standaard een lavalaag. Daaronder kan er voor de berging van water gekozen worden uit meerdere opties.' Hij noemt er drie. Ten eerste grauwacke gesteente: 'Dit is grof gesteente met veel intercellulaire ruimte tussen de stenen waardoor het een groot waterbergend vermogen heeft.' Ten tweede grof lava: 'Eveneens relatief veel intercellulaire ruimte tussen de lavakorrels en die korrels kunnen zelf ook veel water opnemen. Daarmee heb je 50 procent waterberging.' Ten derde opvang in kratjes: '100 procent waterberging.'


'Als er niet genoeg water in de berging zit', vervolgt Ceelen, 'moet je een bypass (alternatieve waterbron) gebruiken. In het slechtste geval gebruik je daarvoor leidingwater. Dit willen we natuurlijk niet want dan schiet het project zijn duurzaamheidsideaal voorbij. Je kunt ook met een bron werken maar dan moet het grondwater niet vervuild of bijvoorbeeld ijzerhoudend zijn. De derde optie is aanvullen met oppervlaktewater. Bij OMHC hebben we dat in de vorm van slootwater toegepast. Als je hiervoor kiest, moeten er wel filters geplaatst worden. Het systeem zorgt dankzij de ondergrondse opslag ook voor een natuurlijke koeling van het water, wat belangrijk is voor het tegengaan van bacteriën.'

André Ceelen (directeur CSC Sport)

Absorberende kunstgrasmat en sectorscoutsproeiers

Sportverenigingen met kunstgrasvelden gaan over op dit soort systemen om bewuster met water om te gaan. Volgens Ceelen levert deze circulaire aanpak meer rendement op in combinatie met een absorberende kunstgrasmat. 'We leveren nu matten met 1,5 miljoen vezels per m2. Die houden het water zo goed vast dat je maar een keer per wedstrijd hoeft te besproeien. Als je dan ook met een beregeningssysteem voorzien van sectorscoutsproeiers gaat werken, ben je optimaal bezig met je waterhuishouding want met zulke sproeiers heb je minder water per beurt nodig en dus kun je langer doen met de buffer', concludeert Ceelen. Als we het hebben over beregeningssystemen en sectorscoutsproeiers komen we terecht op het vakgebied van Aquaco, specialist in watertechniek.


Mentaliteitsomslag bij sportverenigingen

Aquaco is inmiddels een gevestigde naam als het gaat om beregeningstechniek. Volgens Henno den Engelse (commercieel adviseur Aquaco) is het belangrijk dat er een mentaliteitsomslag optreedt bij gemeenten en sportveldeneigenaren. 'In het verleden wilden we regenwater zo snel mogelijk afvoeren. Een week later hadden we het weer nodig en gingen we het oppompen. Dit soort verspilling van water en energie is niet meer van deze tijd. We adviseren sportverenigingen bij het zoeken naar duurzame en efficiëntere manieren van hun watergebruik. Bij OMHC hadden we de beregening al eerder aangelegd. Deze techniek blijft werkzaam maar is via een vlotter gekoppeld aan de waterberging. Daarvoor hebben we een systeem gemaakt om het water terug te pompen naar de bestaande buffer. De sectorscoutsproeiers die André (Ceelen) noemde hebben wij ook geleverd. Het voordeel van het hergebruik van regenwater betekent altijd schoon water in je buffer en daarnaast heb je geen wateroverlast meer na een hoosbui. Zo sla je twee vliegen in één klap', besluit Den Engelse.


Close-up waterkrat
'Flowmeters die precies meten hoeveel water er daadwerkelijk op het veld gesproeid wordt'

Alleen beregenen als het nodig is: project LHC Roomburg

Bij LHC Roomburg is een uniek waterbergingssysteem werkzaam. Dit veld werd door CSC Sport gebouwd in samenwerking met adviesbureau Neway, LHC Roomburg en Mölder Sportvelden Beregening. Daar wordt 1100 kuub water onder het hoofdveld opgevangen waarmee drie kunstgras hockeyvelden en negen tennisbanen worden beregend. De ambitie luidde: De velden voorzien van een waterbuffer die hemelwater en beregeningswater opvangt en vasthoudt om jaarrond mee te beregenen. In de praktijk blijkt volgens Ceelen dat er tijdens hete zomerdagen toch een bypass van bronwater nodig is. Wat dit project zo uniek maakt, is het gebruik van flowmeters die precies meten hoeveel water er daadwerkelijk op het veld gesproeid wordt. Een meetsysteem geeft aan hoeveel procent van de beregening bestaat uit hemelwater. Er staan vochtigheidsmeters in het veld die aangeven of er beregend moet worden. 'Dat is de situatie zoals wij die graag zien in de toekomst; de mat alleen beregenen als de sensor aangeeft dat het nodig is', aldus een trotse Ceelen.

*1 bron: https://www.fieldmanager.nl/article/30966/elk-seizoen-18-miljard-liter-water-op-aan-hockeywatervelden

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER