Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Elk seizoen 1,8 miljard liter water op aan hockeywatervelden'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 26 september 2019
80 sec


Een waterhockeyveld verbruikt ruim zes miljoen liter water aan beregening per seizoen, meldt NRC. Met 286 hockeywatervelden in Nederland brengt dat het gezamenlijke verbruik op 1,8 miljard liter water per seizoen.


Wie bekend is met de hockeysport, weet dat watervelden op wedstrijd- en trainingsdagen met flinke hoeveelheden water beregend worden. Wereldhockeybond FIH kondigde vorig jaar aan daar iets aan te willen doen. FIH-voorzitter Thierry Weil wil van het huidige imago af en watervelden vervangen door duurzamere velden. Hij heeft bij kunstgrasfabrikanten een uitvraag gedaan om dit type velden te ontwikkelen.

Innovatie

Het huidige beleid in Nederland lijkt haaks te staan op de koers van FIH. Watervelden worden hier namelijk nog steeds gepromoot door de KNHB, en een waterveld is de standaard voor clubs die op niveau spelen. De krant vroeg de KNHB dan ook om uitleg. In een reactie meldt de bond dat clubs 'niet verplicht zijn' om een waterveld aan te schaffen en een eigen invulling moeten geven aan dit advies. De bond zegt open te staan voor alternatieve, waterbesparende velden als deze dezelfde speeleigenschappen hebben. Budget voor innovatie in deze alternatieve velden is er niet, dus dat zal van fabrikanten zelf moeten komen.


'Steeds meer over op systeembouw'
Arnoud Fiolet van RSI vraagt zich af of het standpunt van FIH realistisch is, en dan met name de gevraagde investering. 'De markt voor waterhockeyvelden is erg klein, ik schat dat er zo'n vijfhonderd van deze velden liggen. In Nederland alleen al is de markt voor kunstgras voetbalvelden veel groter. Als een fabrikant de keuze heeft om te investeren, is de kans natuurlijk veel groter dat die in voetbal investeert en niet in hockey. Ik zie daarom veel meer kansen op het gebied van systeembouw. Niet kijken naar een hockeymat die water nodig heeft, maar naar het complete systeem. Die kant gaat het in de toekomst steeds meer op, verwacht ik. Complete hockeysystemen die water hergebruiken en daardoor een stuk duurzamer zijn.'

Overigens zet Fiolet ook vraagtekens bij de cijfers van NRC. Uitgaand van een seizoen dat 25 weken duurt en met zo'n 300 watervelden in Nederland, die 20 keer per week besproeid worden met 7.500 liter, kom je op een aanzienlijk lager aantal liter water (de helft) uit. Bovendien, zo vertelt hij, is in deze berekening geen hergebruik van water meegenomen. 'De cijfers zijn daardoor wel erg zwart op wit.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Ewoud Wetering
Monday 30 September 2019
Het scheelt al heel veel als er met slootwater wordt beregend. Dan is er alleen wat verdampingsverlies en de rest loopt via de drainage weer terug. De angst voor algengroei is inmiddels niet meer nodig. Wij hebben soortgelijke situaties met onze micro-organismen al volledig onder controle. En er is geen enkel probleem met wat er terugloopt in de sloot! AlgaVelan Nederland.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER