Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Na een half uur is de opbolling weer voorbij'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 7 april 2022
214 sec


Tweede aflevering 'Help, ik heb een kunstgrasveld'

Bij hevige regenval kunnen kunstgrasvelden opbollen, doordat de waterafvoer vol raakt en het water de aanwezige lucht wegdrukt. De lucht zoekt dan de weg van de minste weerstand en dat betekent de weg naar boven, met als gevolg luchtbellen onder de mat. Verder spelen is dan geen optie meer, even wachten wel. Bij de aanleg van toekomstige kunstgrasvelden is het slim om al rekening te houden met het toenemende aantal stortbuien. De plaatsing van extra ontluchtingsputten verkleint namelijk het risico op opbolling.


Opbollen komt vooral regelmatig voor bij nieuwe kunstgrasvelden. Simpel gezegd komt dit doordat er nog geen gangetjes in de ondergrond zijn waardoor het water weg kan. Bij zware regenval verdringt het water de lucht die nergens meer heen kan en dus zorgt voor luchtkamers onder de kunstgrasmat. Het gebeurt vooral ook bij velden met een samengestelde drain, omdat al het water dan naar de hoofddrain stroomt en dat is een gesloten pvc-buis. Waterstuwing is het gevolg en daardoor ontstaan weer luchtbellen.

Stress

Volgens Gerrit de Koe is kiezen voor enkelvoudige drainage dan ook de beste oplossing voor het probleem, mits er een sloot in de buurt is en je er met de tractor bij kunt om de boel door te spuiten. Mocht dit geen optie zijn, dan is het volgens hem verstandig om op de samengestelde drainage een of meer extra ontluchtingsputten te realiseren. 'Geduld is ook belangrijk. Als het gebeurt, schiet iedereen in de stress, maar na een half uur is de opbolling weer voorbij', aldus De Koe. Daarnaast helpt een goede waterdoorlatende technische ondergrond natuurlijk ook voor een betere afvoer van water.
De huidige kunstgrasmatten hebben om de 10 centimeter een gaatje in de backing om water af te voeren. De Koe: 'Ik pleit er al jaren voor om de backing van meer gaten te voorzien, bijvoorbeeld om de 5 centimeter.' Ook een geweven in plaats van een getufte mat zal volgens hem het opbolprobleem doen verdwijnen, maar dergelijke matten zijn bijna twee keer zo duur.


Schade

John van Gennip van J & E Sports weet dat opbollen weleens voorkomt bij extreme regenval. 'De lucht komt dan onder de mat. Hij kan niet weg doordat het vele water de bovenkant als het ware luchtdicht maakt. Er is wel kans op schade. Zo kan de mat uit de klemgoot getrokken worden, kan de onderbouw wegstromen bij het zakken van het water en kan de belijning plooien.' Hij adviseert clubs om niks te doen als het veld opbolt, te wachten tot het water gezakt is en eventuele schade dan te herstellen.


'Wij zitten er natuurlijk ook niet op te wachten om een wedstrijd opnieuw te moeten inplannen'


Het opbollen van kunstgrasvelden door zware regenval kan natuurlijk ook ontstaan tijdens een wedstrijd. De KNVB meldt bij monde van Patrick Balemans dat dit op jaarbasis zelfs tot een handvol tuchtzaken leidt, waarbij de bezoekende club zich benadeeld voelt als een wedstrijd gestaakt moest worden door een opbollend veld. Balemans: 'Wij zitten er natuurlijk ook niet op te wachten om een wedstrijd opnieuw te moeten inplannen.' Balemans ziet de oorzaak vooral in ontwerpfouten. De oplossing is volgens hem het aanbrengen van extra ontluchtingsputten op de drainage.

Meer perforatiegaten

Gijs Peters van Edel Grass heeft ook weleens plaatjes gezin van 'manshoge' luchtbellen onder kunstgrasvelden, maar ziet het opbollen - zonder het te willen bagatelliseren - niet als een heel groot probleem. 'Je moet er niks aan doen, want het verdwijnt ook weer.' Het idee van De Koe, meer perforatiegaten aanbrengen, zal volgens hem wel iets helpen, maar het probleem niet oplossen. 'Zeker bij infillvelden zullen die extra gaatjes ook weer verstopt raken.' Als grote speler op de markt kent Edel Grass het probleem, maar net als collega-bedrijven is Edel Grass momenteel niet concreet bezig met het zoeken naar een oplossing. Wellicht dat er in de toekomst, als er nog meer stortbuien zijn, ook door fabrikanten van kunstgras op dit gebied gezocht zal worden naar innovaties.


'Men begint nu eindelijk in te zien dat de klimaatverandering steeds vaker tot stortbuien leidt'


Paul van Berkel van Van Kessel Sport en Cultuurtechniek legt uit dat er in Nederland nog maar weinig extra ontluchtingssystemen zijn aangebracht bij bestaande drainage onder kunstgrasvelden. 'Men begint nu eindelijk in te zien dat de klimaatverandering steeds vaker tot stortbuien leidt. Adviesbureaus moeten het advies om een extra ontluchtingsdrain aan te brengen standaard gaan meenemen in hun advies. Ik ken eigenlijk maar één bureau dat dit nu doet.'
Hij benadrukt dat vooraf aanbrengen beter is dan achteraf alsnog hiertoe overgaan. Een bestaande situatie, bijvoorbeeld met betonranden rond een veld, kan het installeren van extra ontluchtingsputten namelijk heel lastig maken. 'Door al in de ontwerpfase rekening te houden met de grotere kans op stortbuien, verklein je het risico. Helemaal uitsluiten kun je het nooit. Als door waterstuwing alles vol zit, zoekt lucht toch de weg van de minste weerstand en dat is naar boven, waardoor blaasvorming kan ontstaan. Je moet er dan niet met een wals overheen gaan of op springen. Gewoon even wachten is het beste, want uiteindelijk gaat de drainage weer zijn werk doen en verdwijnen de luchtbellen.'


Prikrol

Bij de veldkeuringen van Kiwa wordt de drainage niet meegenomen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de aannemer, die zich aan de geldende eisen moet houden. Bovendien zijn er ook genoeg velden waar helemaal geen drainage nodig is, volgens Kiwa. Het keuringsinstituut zegt ook dat meer gaten aanbrengen geen oplossing voor het opbolprobleem is. 'Het gaat niet om het aantal, maar om de grootte van het gat, en daar zit natuurlijk ook een beperking op', legt Henk Mink uit. Hij raadt aan om bij opbolling van het veld af te blijven. Wie het probleem wil oplossen met een prikrol, loopt alleen maar de kans om meer te beschadigen. Extra gaten prikken heeft volgens hem alleen zin bij velden waar het probleem zich vaker voordoet door veroudering of vervuiling. 'Ook dan blijft het echter een tijdelijke oplossing.'



'Help, ik heb een kunstgrasveld'

Vakblad Fieldmanager is dit jaar begonnen met de rubriek 'Help, ik heb een kunstgrasveld'. In deze rubriek worden problemen behandeld die zich voordoen bij de aanleg, oplevering en het gebruik van een kunstgrasveld. In de eerste aflevering richtten wij de blik op avivage-olie. Dit keer komt het opbollen van velden na hevige regenval aan bod.
De titel van de rubriek verwijst trouwens naar de naam van het congres dat vakblad Fieldmanager in het verleden jaarlijks organiseerde, zoals trouwe lezers zich ongetwijfeld zullen herinneren.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER