Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tv Ulvenhout neemt nieuwe Toro-beregeningsinstallatie in gebruik

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mischa Bijenhof, donderdag 10 maart 2022
150 sec


Investeren in sproeien op maat

De Ulvenhoutse tennis- en padelvereniging UTPV kon mede dankzij subsidieregelingen een geavanceerd beregeningssysteem laten aanleggen. Nu het af is, willen ze nooit meer zonder.

Hier is de aanleg nog in volle gang. Inmiddels kan tv Ulvenhout beschikken over een hypermoderne beregeningsinstallatie.
Hier is de aanleg nog in volle gang. Inmiddels kan tv Ulvenhout beschikken over een hypermoderne beregeningsinstallatie.

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Acht sproeikoppen per baan zorgen ervoor dat de zeven tennisbanen van de Ulvenhoutse tennis- en padelvereniging altijd in optimale staat verkeren. Huub Kokshoorn, bestuurslid speciale projecten van de UTPV, vertelt over de ingrijpende renovatie die de accommodatie vorig jaar heeft ondergaan. 'Voorheen hadden wij alleen smashcourtbanen, waarvoor geen beregeningsinstallatie nodig was, en daarvoor, tot eind 20ste eeuw, French-courtbanen. In 2021 zijn we overgestapt op matchclay: een dun laagje gravel op horizontaal geweven membraam van naaldviltmatten.'

Uiteraard zijn de sproeikoppen in de bodem verwerkt en alleen zichtbaar tijdens het gebruik van de installatie

Waterdoorlatend

Deze ondergrond is het hele jaar bespeelbaar (behalve bij sneeuw) en mede daardoor de laatste jaren sterk in opkomst. 'Matchclay heeft alle goede eigenschappen van gravel', zegt Kokshoorn, 'maar dan met een betere waterdoorlatendheid. Het baanoppervlak blijft stabiel en wordt niet papperig bij regen.' Net als een klassieke gravelbaan moet ook matchclay regelmatig besproeid worden. Een professionele beregeningsinstallatie was daarom vereist. Die vond UTPV bij specialist Van Oosten Beregeningssystemen in 's Gravenzande. Dit bedrijf werkt onder andere met systemen van Toro en raadde de Toro 640-serie aan.
Dennis Philippi van Van Oosten overzag de installatie van het systeem, die in oktober 2021 werd afgerond. 'Het bijzondere aan de 640-serie van Toro is de nauwkeurigheid. We hebben acht sproeikoppen per baan aangelegd om de volledige baan te kunnen bestrijken. Afzonderlijk hebben deze rotors een capaciteit van 3 kuub per uur, zodat we kunnen volstaan met een sproeitijd van minder dan een minuut om de baan weer voor een half uur tot drie kwartier bespeelbaar te maken.' In zo'n sproeironde gaat er dan 0,2 kuub water doorheen. De vereniging kan twee banen tegelijk sproeien.


De speciale reservoirs die Van Oosten liet aanleggen om grondwater in op te slaan

Handmatig of per app?

Kokshoorn: 'Omdat wij in een waterwingebied zitten, mochten we echter geen nieuwe pomp slaan.' Dat probleem is door Van Oosten opgelost door een reservoir aan te leggen dat wordt gevuld door de grondpomp van het sportcomplex. 'Die grondpomp is van het sportcomplex Jeugdland en was niet rechtstreeks bruikbaar voor onze tennisbanen', legt Kokshoorn uit. 'De vereisten voor een voetbalveld zijn heel anders dan voor een tennisbaan, door een andere pompkarakteristiek. De grasvelden worden 's nachts beregend; wij houden in de vroege ochtend en overdag alleen het gravel vochtig en doen dat meerdere keren per dag. Vanuit het reservoir kunnen overdag de tennisbanen worden besproeid.' Dat besproeien kan op twee manieren: handmatig of via Toro Tricomm, een door de fabrikant ontwikkelde app waarmee de beregeningsinstallatie kan worden aangestuurd. Voorlopig wordt bij UTPV vooral handmatig gesproeid. 'Het seizoen moet nog beginnen, dus het is nog even afwachten wat de beste manier is om onze nieuwe installatie te gebruiken', zegt Kokshoorn. 'We hebben er echter bewust voor gekozen om ook een bediening met een simpele drukknop te laten installeren. In de praktijk zal dat toch het handigst zijn, verwacht ik. De app gebruiken we om de banen klaar te maken voor de dag, dus dan sproeien we om vijf, zes en zeven uur 's morgens. De rest van de dag zal het vooral handmatig gebeuren: wie wil spelen, kan op elk gewenst moment met een druk op de knop even sproeien. Bovendien moet je bij zo'n app ook kijken naar de autorisatie: wie geef je toegang en wanneer? Als je puur afhankelijk bent van een app, moet de geautoriseerde persoon wel op de baan aanwezig zijn.' Verder zijn de vereisten per baan verschillend: banen die in de schaduw liggen, zoals UTPV er een aantal heeft, vragen minder frequente beregening dan zonnige banen.


De reservoirs kunnen twintig kuub water bevatten en worden gevoed door een grondwaterpomp van de voetbalclub.
'Van Oosten kan uitlezen hoe wij de installatie gebruiken', zegt Kokshoorn. 'Indien nodig kunnen ze ons van advies voorzien. Elke vereniging heeft weer andere wensen en eisen en dus gaat het om maatwerk. Het is prettig dat wij hebben geïnvesteerd in een installatie die ons de mogelijkheid geeft om het gebruik zo goed mogelijk op de omstandigheden af te stemmen.'

Veel bomen rond het tenniscomplex in Ulvenhout zorgen voor schaduw én daarmee een aangepast sproeischema.

Subsidie

Een deel van de investering wordt gesubsidieerd door de gemeente Breda, een ander deel komt voor rekening van de zogeheten BOSA-regeling. Deze 'stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties' staat garant voor 20 procent van de kosten, inclusief btw. Samen met de gemeentelijke subsidie kon UTPV ca. 50 procent van de totale kosten laten vergoeden. Kokshoorn: 'Veel sportverenigingen hebben hiervan gebruikgemaakt. De overheid wil sporten stimuleren en ziet in dat daarvoor goede accommodaties nodig zijn. Zoiets kost geld, maar ik weet zeker dat een investering als de onze zijn geld dubbel en dwars waard is.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER