Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Wees waakzaam als u uw energieverbruik wilt verminderen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, maandag 21 december 2020
252 sec


Energiebedrijven hanteren hun eigen redenering

Penningmeesters doen er verstandig aan om deze periode van lange, donkere dagen aan te grijpen om eens in de energiefacturen van de vereniging te duiken. Hoewel die automatisch worden gegenereerd, wil dat niet meteen zeggen dat het stroomverbruik ook correct wordt weergegeven. Zo trok tennisvereniging ULTV Rhijnauwen bij de leveranciers aan de bel, waarna de vereniging 71.000 euro teruggestort kreeg op haar rekening.

Of het nu gaat om ledverlichting of zonnepanelen, het blijft lastig om de besparing duidelijk te krijgen.
Of het nu gaat om ledverlichting of zonnepanelen, het blijft lastig om de besparing duidelijk te krijgen.

Bij ULTV Rhijnauwen zijn ze er nog altijd een beetje beduusd van. Veertien jaar lang leefde de vereniging in de veronderstelling dat er niets mankeerde aan de energierekening. Daarom schreef de penningmeester maandelijks trouw het gefactureerde bedrag over naar de energieleverancier. Totdat een vrijwilliger van de vereniging, tevens oud-docent natuurkunde, de situatie eens bekeek. 'Dat kan niet kloppen', dacht Jan Klingen, waarop hij besloot om alles eens zelf uit te zoeken en na te meten. Zijn conclusie: het energiebedrijf had jarenlang exact het dubbele van het werkelijke verbruik berekend.


Onschuldig begin

Het begon allemaal heel onschuldig. 'Ook onze tennisvereniging besloot om eens te onderzoeken of het loonde om in ledverlichting te investeren. Daarop werd ik als technische man gevraagd om mee te denken. Om een goed beeld te krijgen van ons verbruik, deed ik een nulmeting.' Omdat ULTV Rhijnauwen is voortgekomen uit de fusie van twee verenigingen, die elk hun eigen elektriciteitsvoorziening hadden op hetzelfde terrein, dook Klingen zowel in de complexe technische installatie als in de facturen. 'Ik verbaasde me meteen over de hoge kosten en de op de factuur toegepaste vermenigvuldigingsfactor van twee op het genoteerde verbruik. En ik kwam er al snel achter dat niemand precies wist wat waarop was aangesloten. Dat heb ik dus eerst in kaart gebracht, en vervolgens ben ik in dat curieus hoge verbruik op de factuur gedoken. Zou die factor twee echt kloppen?'
Om een goed beeld te krijgen van de registratie van het verbruik, deed Klingen een simpele meting. 'Ik schakelde eerst alles uit, om vervolgens gedurende een uur een elektrisch kacheltje van 2 kW aan te zetten om het geregistreerde verbruik te noteren. Wat bleek: de meter gaf exact het verbruik weer.'


Het energiebedrijf had jarenlang exact het dubbele van het werkelijke verbruik berekend

Het klopt niet

Toen Klingen vervolgens op een maandagochtend bij die leverancier telefonisch om uitleg over die factor twee vroeg, kwam er zonder aarzeling een routinematig antwoord: 'ULTV Rhijnauwen heeft een elektriciteitsmeter die slechts op halve snelheid draait om de meter te sparen. Vandaar dat uw verbruik op de factuur met een factor twee wordt vermenigvuldigd', zo klonk het onwaarschijnlijke verhaal. Het was een bewering die door de leverancier van de meter lachend werd weggewuifd. 'Onzin. Meters zijn gemaakt om het ware verbruik te registreren. Het is niet eens mogelijk om die werkingssnelheid te manipuleren', zo reageerde deze. Dat nam bij Klingen de laatste twijfel weg, waarop hij besloot om een formele rapportage van zijn bevindingen te schrijven voor het bestuur van de vereniging. De strekking: 'Het klopt niet.' Met enige aarzeling confronteerde het bestuur de twee energieleveranciers die het tenniscomplex de afgelopen 20 jaar van energie hadden voorzien hiermee. Nadat het netwerkbedrijf Stedin door middel van een 'schouw' had vastgesteld dat er niks mis was met de meters, kwam er binnen enkele dagen van beide energieleveranciers een 'correctiefactuur' en werd er in totaal ruim 71.000 euro teruggestort op de rekening van de vereniging.
'Bizar, toch?' lacht Klingen, voor wie de onzin van de eerste reactie van de energieleverancier en de snelheid waarmee uiteindelijk werd gereageerd nog altijd moeilijk vallen te verteren.


Joran de Witte

Cowboyland

De situatie bij ULTV Rhijnauwen komt Joran de Witte van LI Sports niet onbekend voor. Regelmatig treft deze leverancier van ledsportveldverlichting situaties aan die een negatieve invloed hebben op de factuur. 'Wij doen altijd een nulmeting op de meterkast en een analyse van het energieverbruik van een vereniging, voordat we adviseren welke led-armaturen de beste oplossing voor de vereniging zijn. Daarnaast kijken we of de aanwezige aansluiting nog altijd geschikt is voor de nieuwe energiezuinige verlichting. Vaak daalt het energieverbruik van een vereniging na de overstap op ledtechnologie zoveel, dat het niet langer nodig is om de installatie op drie groepen af te zekeren. Dat kan dan al snel een paar honderd euro per jaar aan kosten schelen.' Elders in deze editie gaat De Witte dieper in op de aanpak van LI Sports. 'Maar het is ook de realiteit dat de hele energiemarkt met het vrijgeven van die markt nog ingewikkelder is geworden. Niemand heeft nog een overzicht van wat er zich nu precies afspeelt.' De Witte kan daarbij uit eigen ervaring putten. 'Mijn eigen voetbalvereniging besloot een tijdje geleden om in zonnepanelen te investeren. Daarom heb ik me eens verdiept in de verschillende berekeningen die de leveranciers hanteren. Ik doe zelf niets anders dan continu berekeningen maken, maar ik kon er niet wijs uit worden. Inmiddels zijn de panelen geïnstalleerd, maar zelfs nu de cijfers bekend zijn, is er nog steeds geen touw aan vast te knopen. Je hebt te maken met verschillende tarieven die allemaal door elkaar heen worden gehanteerd. Dat je daarbij ook nog met meerdere partijen te maken krijgt, maakt het er niet makkelijker op. Een vereniging zal dus sterk in de schoenen moeten staan als die zelfstandig een besluit wil nemen. Gezien de voortdurende wijzigingen met betrekking tot energie en energiebeheer is het ook niet onverstandig om van tijd tot tijd alles te controleren.'


Joost ten Bulte

Complex geheel

Ook Joost ten Bulte van Sportenergie weet dat dit soort situaties niet uniek is. 'Het bedrag dat deze tennisvereniging uiteindelijk terug heeft gekregen is aanzienlijk, maar ik ken ook verhalen over andere verenigingen die recht bleken hebben op teruggave van energiebelasting en ODE over de afgelopen vijf jaar. De penningmeester staat inhoudelijk wat op afstand en bekijkt alleen of een binnenkomende factuur redelijk is door deze te vergelijken met eerdere facturen', zegt Ten Bulte, voormalig medewerker ondersteuning clubbesturen bij de KNVB. Mede vanwege die verhalen begon Ten Bulte zijn bedrijf Sportenergie. 'Wij ontzorgen onze klanten door de hele verduurzaming van hun accommodatie op ons te nemen. Dat gaat van een scan van de huidige situatie, advies over de maatregelen die genomen kunnen worden, de aanvraag van mogelijke subsidie, tot en met - indien gewenst - bijstand bij het afsluiten van een energiecontract en het monitoren van de resultaten van de verschillende interventies.' Zowel Joran de Witte van LI Sports als Joost ten Bulte merkt op dat het aannemelijk is dat verenigingen ergens geld 'laten liggen'. 'Bij veel verenigingen staan op de sportvelden nog altijd lichtinstallaties, terwijl ze helemaal niet worden gebruikt. Dan kun je zeggen dat die verlichtingskosten misschien te beperkt zijn om over in te zitten, maar aan de andere kant: daar komt ook nog eens het contractueel vermogen bij', merkt Ten Bulte op. 'Juist die vaste lasten zijn een post die je goed moet bekijken. Vaak wordt die post voor waarheid aangenomen, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.' Bij tennisvereniging ULTV Rhijnauwen kunnen ze daar dus over meepraten. Regelmatig een evaluatie door een aantal leden of specialisten is daarom geen overbodige luxe. 'De terugbetaling door de energieleverancier heeft de vereniging wel aan het denken gezet. Je kijkt dan ook naar de rol van de penningmeester. Die heeft zijn taak ongetwijfeld te goeder trouw vervuld, maar het is niet prettig om hiermee geconfronteerd te worden', erkent Jan Klingen.


ULTV Rhijnauwen heeft inmiddels nieuwe ledverlichting. Dankzij de teruggave van de energieleverancier kon die plotseling nog gunstiger gefinancierd worden. Toch zullen de facturen voor het energieverbruik de komende periode argwanend worden bekeken. Met deze les nog vers in het achterhoofd, is bij ULTV Rhijnauwen voorlopig niets meer een voldongen feit.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER