Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een goede subsidie is het halve werk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 20 augustus 2020
214 sec


De ins en outs over Bosa en Spuk

Verduurzamen is voor veel amateurclubs aantrekkelijk, maar ook een behoorlijke financiële stap. Subsidie maakt het in veel gevallen mogelijk om te investeren, zelfs voor kleine clubs. De huidige subsidies bieden bovendien nog veel meer mogelijkheden dan alleen verduurzaming. Ben Moonen van Sportsubsidie.nl: 'Ik ben ervan overtuigd dat clubs veel meer gebruik kunnen maken van subsidies dan ze nu doen.'


De laatste jaren is er behoorlijk wat veranderd in het sportsubsidielandschap. Tot 2019 was er de EDS-regeling (Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties), die clubs konden aanvullen met de btw-vrijstelling sport. Per 1 januari 2019 geldt echter een verruiming van de btw-vrijstelling. Waar stichtingen en verenigingen voorheen btw konden terugvragen, kan dat nu niet meer. Om dit te compenseren, zijn de regelingen Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (Bosa) en Specifieke uitkering stimulering sport (Spuk) in het leven geroepen. Wie investeert in sport, kan veel maatregelen gesubsidieerd krijgen in het kader van Bosa of Spuk; beide regelingen gelden nog minimaal tot 2024.

Ben Moonen, oprichter van Sportsubsidie.nl en al sinds 2003 actief binnen dit vakgebied, legt het verschil tussen de twee regelingen uit: 'Bosa is er puur voor verenigingen, stichtingen en bv's zonder winstoogmerk. Tot die laatste groep behoren in de praktijk vooral verzelfstandigde sportbedrijven. Spuk is gericht op gemeenten en gemeentelijke sportbedrijven.' In het kader van Bosa kan 20 procent van de investeringen in sport, inclusief btw, worden gesubsidieerd. Als het gaat om een aanvraag op het gebied van energie, circulariteit of - sinds 1 augustus - veiligheid, kan het te subsidiëren bedrag oplopen tot 30 procent. 'Het budget voor Bosa was vorig jaar 87 miljoen euro en toen was op 24 december de pot leeg. Voor dit jaar is het bedrag opgehoogd naar 94 miljoen euro. Dat lijkt voorlopig wel genoeg om aan alle aanvragen te voldoen. Bovendien werd in het najaar van 2019 bekend dat de regeling voor 2020 zou veranderen, waardoor op de valreep nog veel aanvragen werden ingediend.' Het aantal aanvragen ligt daardoor in 2020 veel lager. Op het moment van schrijven, eind juli, is pas 24 van de 94 miljoen euro aangevraagd.

'Het is opvallend dat sommige clubs nog steeds niet van Bosa gehoord hebben'

Brede regeling

Bosa kan voor tal van maatregelen aangevraagd worden. In principe zijn er een aantal categorieën: sportmaterialen, verbouwingskosten voor sportfaciliteiten, diploma's, licenties en medailles, exploitatiekosten (zoals inhuur van onderhoudspersoneel) en lease-, aankoop- of erfpachtkosten voor de grond van de sportaccommodatie. Vaste lasten als huur, personeelskosten, verzekeringen, gas, water en licht of horeca worden niet gesubsidieerd. Het te subsidiëren percentage van energiebesparende, toegankelijkheids- of circulaire maatregelen is 30 procent. Hierbij valt te denken aan ledverlichting, warmtepompen, isolatie en zonnepanelen (energie), automatische deuren en liften (toegankelijkheid) en hergebruikt infillzand, kunststof slagplanken en schoonloopvoorzieningen (circulair). Voor tal van maatregelen kun je dus subsidie aanvragen. Moonen: 'Hoeveel aanvragen je doet, maakt eigenlijk niet uit. Je kunt er zoveel indienen als je wilt. Wel moet elke aanvraag om minimaal 5.000 euro subsidie gaan en je kunt op jaarbasis niet meer krijgen dan 2,5 miljoen euro.'


Clubs kunnen in het kader van Bosa zowel subsidie als voorschot aanvragen als met terugwerkende kracht. Wordt de subsidie van tevoren aangevraagd, dan moet dat een bedrag van minimaal 25.000 euro zijn. Aangezien het om 20 procent van de investering gaat, moet er dus 125.000 geïnvesteerd worden. Vraagt de club subsidie aan met terugwerkende kracht, dan moet het om minimaal 5.000 euro gaan. Je kunt dan subsidie terugvragen voor activiteiten van maximaal twaalf maanden geleden. Als de subsidieaanvraag hoger is dan 125.000 euro, moet de aanvraag vooraf zijn gedaan.

Ben Moonen, Sportsubsidie.nl

Veel vraag naar Spuk

Naast Bosa is er de Spuk-regeling. Deze is niet gericht op sportverenigingen, maar op gemeenten en gemeentelijke sportbedrijven. Spuk is van toepassing op bouw en onderhoud van sportaccommodaties (zoals de aanleg van een kunstgrasveld of de bouw van een sporthal) en exploitatie van accommodaties (zoals energiekosten of beheerders). Voor Spuk-subsidie geldt een vast percentage: de overheid subsidieert 17,5 procent van de investering, inclusief btw. Moonen legt uit: 'Voor Spuk is dit jaar 188 miljoen euro subsidie beschikbaar. Vorig jaar was dat 185 miljoen euro. Er kwamen toen in totaal 348 aanvragen binnen, voor een hoger bedrag dan het beschikbare budget. In dat geval worden alle gemeenten naar rato gekort.' Uiteindelijk kreeg iedereen in 2019 80 procent van het aangevraagde bedrag uitgekeerd, zodat toch alle aanvragen gehonoreerd konden worden. Dat is een verschil met Bosa, waar het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt' geldt. Moonen benadrukt dat Bosa en Spuk niet gecombineerd mogen worden binnen één project.


Een wereld te winnen

Volgens Moonen zijn er veel verenigingen die zelf aanvragen voor subsidie doen. Maar er zijn ook partijen, zoals zijn bedrijf Sportsubsidie.nl, die het traject voor de club of gemeente begeleiden. 'Er worden honderden aanvragen per jaar gedaan. Wij begeleiden er een hele hoop. Dan gaat het niet alleen om grote accommodatieprojecten, maar ook dingen als kleding, trainers of materialen. Er valt gewoon heel veel te subsidiëren vanuit Bosa. Dat is ook de meerwaarde van bedrijven als wij: we weten precies wat er wel of niet kan binnen de regeling. Een leverancier van verlichting kijkt bij een Bosa-aanvraag vaak niet verder dan de subsidie voor de eigen lampen.'


Moonen hoopt dat clubs dit ook beseffen en maximaal gebruik maken van de subsidieregelingen. 'Ik heb het gevoel dat er nu veel meer aandacht voor subsidies is dan tien jaar terug, maar het is opvallend dat veel verenigingen nog nooit van Bosa gehoord hebben. Voor vrijwillige penningmeesters van kleine clubs kan het lastig zijn om zicht te hebben op wat er voor de vereniging allemaal mogelijk is aan subsidies, laat staan om een concrete aanvraag in te dienen. Wat dat betreft, valt er nog een wereld te winnen op het gebied van sportsubsidie. Ik ben ervan overtuigd dat clubs er veel meer gebruik van kunnen maken dan ze nu doen.'

Meer subsidies

Bosa en Spuk zijn de enige subsidieregelingen die betrekking hebben op sportaccommodaties. Natuurlijk zijn er meer subsidieregelingen voor de sport, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie (Sportinnovator, SBIR) of voor maatschappelijke projecten (Erasmus). Sportclubs kunnen bovendien subsidie aanvragen voor financiële schade door Covid-19. 'Daar krijgen we nu heel veel vragen over', aldus Moonen. Onlangs is bekend geworden dat er 19,5 miljoen euro subsidie beschikbaar komt voor verenigingen die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. In het kader van de nieuwe beleidsregel 'tegemoetkoming amateursportorganisaties Covid-19' kunnen zij, afhankelijk van de vaste lasten, een tegemoetkoming aanvragen van 1.500, 2.500 of 3.500 euro.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Peter van Dijk
Tuesday 25 August 2020
Hoe wordt subsidie via Bosa aangevraagd: voor een kalenderjaar, voor een seizoen of doet dat er niet toe.
Groet,
Peter
Ben Moonen
Tuesday 25 August 2020
Dat is heel flexibel. Je kunt BOSA aanvragen NADAT je de investering hebt gedaan en dan kun je subsidie terugvragen voor activiteiten tot maximaal 12 maanden terug. Je kunt ook VOOR je investeert subsidie aanvragen, maar dan moet het wel om wat grotere bedragen gaan. Je mag zelf weten hoe vaak je een BOSA-aanvraag doet. Mag meerdere keren per jaar (tot een maximale subsidie van 2,5 miljoen/jaar).

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER