Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tien gemeenten krijgen handhavingsverzoek om milieuvervuiling door infill

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, woensdag 24 juni 2020
41 sec


Stichting Kom van dat gras af en advocaat Rogier Hörchner dienen vandaag 23 handhavingsverzoeken in bij tien Nederlandse gemeenten, zo meldt dagblad Trouw.


Inzet van de reeks verzoeken is de verspreiding van infill-materiaal naar het milieu, specifiek rubbergranulaat. Onder meer Leeuwarden, Almere, Assen en Blaricum krijgen een of meerdere handhavingsverzoeken. De stichting heeft bij velden in deze gemeenten vastgesteld dat ze geen kantplanken hebben en/of er infill in het milieu terechtkomt. Liefst zien zij rubbergranulaat compleet verdwijnen van alle kunstgrasvelden.

Zorgplicht

Beheerders van kunstgrasvelden hebben zich te houden aan de zorgplicht en moeten ervoor zorgen dat infill zich niet buiten de velden verspreidt. Doet de beheerder dat niet, dan is dat een strafbaar milieudelict. Eind 2019 werd het sportbedrijf van de gemeente Enschede hier als eerste om veroordeeld: zij kregen van de rechtbank Rotterdam 10.000 euro boete (waarvan 5.000 voorwaardelijk) met een proeftijd van twee jaar.


De gemeenten die nu een handhavingsverzoek ontvangen, lopen ook het risico op zo'n boete. De gemeenten zijn verplicht om binnen acht weken tijd na het ingediende handhavingsverzoek een beslissing nemen over het verzoek. Gebeurt dat niet, dan kan de stichting bezwaar maken of besluiten om de gemeente in gebreke te stellen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Stefan Diderich - ESTC
Wednesday 24 June 2020
Voorkomen van milieuvervuiling is van groot belang. Het is de zorgplicht om te voorkomen dat rubber infill in het milieu terecht komt, of dit nu rubber, plastic, of kurk is. De infill hoort op het veld en nergens anders. Om dit te realiseren zijn slechts een beperkt aantal maatregelen nodig, zie door ESTC zijn omschreven in een richtlijn. (Zie ook de website:
https://www.estc.info/wp-content/uploads/2020/06/ESTC-Infill-Containment-Guide.pdf)

Deze richtlijnen zijn ook opgenomen in een Europese standaard, die deze week is goedgekeurd. Deze wordt ook ondersteund door de NEN.

Door deze regels na te leven zorgen we er samen voor dat hoogwaardige sportvelden en bescherming van het milieu samen gaan.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER