Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Na lockdown meteen weer voetballen? Nee, eerst onderhoud!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, vrijdag 3 juli 2020
293 sec


Breng je veld weer op orde met de juiste bewerkingen

Waar kunstgrasvelden normaal gesproken tientallen uren per maand bespeeld worden, liep het aantal speeluren tijdens de coronacrisis terug naar nul. Dat gebrek aan speeluren kan leiden tot opbouw van organisch materiaal, verontreiniging of zelfs vandalisme aan de kunstgrasmat. Wat kun je doen om de speeleigenschappen van je veld weer op orde te krijgen? Sports Labs geeft advies.


In 2019 keurde Sports Labs in Nederland ruim 150 projecten, waarvan ongeveer de helft bestond uit een keuring voor de gebruiksnorm. Door de coronacrisis ligt het aantal gekeurde velden dit jaar mogelijk wat lager. De KNVB heeft immers besloten om de keuringsplicht voor de gebruiksnorm dit jaar te laten vervallen, waardoor niet alle clubs er gebruik van maken. Toch zorgt de coronacrisis er juist voor dat we extra aandacht moeten besteden aan onze kunstgrasvelden, betoogt Sports Labs. Wie denkt dat we na twee maanden zonder betreding gewoon weer de velden op kunnen, heeft het mis. Het gebrek aan betreding van het veld kan namelijk leiden tot een opeenhoping van vegetatie en verontreiniging en - in sommige gevallen - tot vandalisme. Dit kan betekenen dat er minimaal een diepe borstelbeurt nodig is en, in het ergste geval, een intensieve reiniging. Het onderhoud kan in eigen beheer uitgevoerd worden of door een gespecialiseerd extern bedrijf, maar één ding is zeker: het veld moet gecontroleerd worden voordat het weer in gebruik genomen wordt. Veel kunstgrasvelden in Nederland worden inmiddels weer gebruikt om op te trainen. Dit is dan ook zeker een aandachtspunt voordat de competitie in september van start gaat en de velden weer intensief bespeeld worden.

Aan de hand van een eenvoudige checklist kun je de meeste potentiële problemen aanpakken. Voorbeelden van de vragen die je moet beantwoorden, zijn:
- Is de infill nog gelijkmatig verdeeld?
- Zijn er dieren actief op het veld, zoals vogels of vossen?
- Ligt de infill diep genoeg in het veld?
- Zijn de doelen nog in goede staat?
- Is er vandalisme gepleegd in de doelgebieden?
Aan de hand van een checklist voor beheerders kun je kijken of het veld aangepakt moet worden en wat daarbij de prioriteit is. Wat moet je nu doen?



Testen van een doel op kunstgras.

Licht borstelen

Borstelen is de belangrijkste onderhoudsbeurt voor de meeste kunstgrasvelden. Kunstgrasvelden moeten regelmatig worden geborsteld en gedecompacteerd, afhankelijk van het gebruik van het veld. Als er verdichting wordt vastgesteld, kun je overwegen om de infill los te maken en weer op het juiste niveau te brengen. Alle andere kunstgrasvelden moeten minimaal worden geborsteld. Aangezien veel sportparken tijdelijk gesloten waren, heeft het schoonmaken van de velden en het klaarmaken voor bespeling prioriteit.


Het veld moet gecontroleerd worden voordat het weer in gebruik genomen wordt

Vegetatie

Door de lockdown is het aandeel mos, onkruid en algengroei in de mat mogelijk toegenomen. Omdat de lockdown in de lente plaatsvond, zijn veel bloemen en jong blad afgevallen, waardoor de vervuiling in het veld is toegenomen. Handmatig verwijderen van deze vervuiling is waarschijnlijk nodig om het effectief aan te pakken, met onkruidbestrijding op bepaalde lokale plekken. In dit stadium moet je deze aanpak mogelijk een aantal keer herhalen om de vegetatie weer onder controle te krijgen. Zijn de omstandigheden extreem, dan kun je beter een specialist inschakelen.


Diep borstelen

Wellicht heeft het speelveld een diepe borstelbeurt nodig en intensief onderhoud met gespecialiseerde machines. In dit geval raadt Sports Labs aan om het werk te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf.


Ook op natuurgrasvelden doet het bedrijf testwerk. Op de foto Sjors Fens.

Bijvullen

Bij velden die al een tijd niet gebruikt zijn, kan lijken alsof ze niet genoeg infill hebben. Een eenvoudige check om de hoeveelheid infill vast te stellen, kun je doen door de vrije poolhoogte te bepalen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Als je niet weet hoe je dit moet doen, neem dan contact op met een specialist. Sports Labs raadt aan het bijvullen van infill niet te doen zonder hulp van een specialist, omdat verkeerd toegepaste infill ervoor kan zorgen dat de vezel begraven wordt. Ook heeft dit invloed op het spel en het uiterlijk van het veld. De juiste hoeveelheid infill zorgt ervoor dat het veld beschermd is. Bijvullen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud.


Reiniging

Het verwijderen van ongewenste verontreiniging door vogels en andere dieren is een prioriteit. Deze vervuiling verhoogt namelijk het risico op infecties als een speler contact heeft met het veld, vooral bij huidaandoeningen. Als er eenmaal gereinigd is, wordt aanbevolen om een desinfectiemiddel te gebruiken op het hele veld.


Desinfectie

Na het reinigen en verwijderen van uitwerpselen dient een desinfectiemiddel te worden gebruikt. Als er specifieke zorgen zijn met betrekking tot de overdracht van bepaalde micro-organismen, waaronder E. coli, salmonella, listeria, MRSA en de veroorzakers van hepatitis B en C en influenza A, kan een aantal bedrijven een geschikt desinfectiemiddel leveren om dit soort ziekteverwekkers aan te pakken. Indien nodig moet specialistische hulp worden ingeroepen.


Vandalisme

De sportparken zaten weliswaar op slot, maar dit betekent niet dat vandalisme onmogelijk is. De belangrijkste problemen zijn vaak scheuren of brandplekken in de grasmat, schade aan de doelen en schade aan hekwerken. In een uitzonderlijk geval zijn er zelfs voertuigen op het veld geweest. Het is duidelijk dat hier gerepareerd moet worden, puur vanuit veiligheidsoogpunt. Alle problemen met het veld moeten worden teruggekoppeld naar de leverancier, omdat er anders gevolgen kunnen zijn voor de garantie.


Het team van Sports Labs is inmiddels flink gegroeid. Op de foto Tom Koopmans, Roy Hubers en Nick Hubers.

Garantie

Het is onwaarschijnlijk dat de periode van inactiviteit op het kunstgrasveld resulteert in een ongeldige garantie. Sports Labs heeft bij een aantal fabrikanten navraag gedaan en kreeg als antwoord dat het gebrek aan bespeling niet leidt tot het annuleren van de garantie. Je dient dit echter bij de leverancier te controleren. Ook is het belangrijk om bij de leverancier na te vragen of er desinfectiemiddel op het veld mag worden aangebracht, aangezien sommige chemische middelen de vezels en/of de backing van de kunstgrasmat kunnen beschadigen.


Aan de hand van een checklist kun je de meeste potentiële problemen aanpakken

Desinfectie tegen Covid-19

Er zijn desinfectiemiddelen die 100 procent effectief zijn tegen het coronavirus. Reiniging en desinfectie om deze ziekteverwekkers uit te roeien, wordt aangeraden om het risico te verminderen en het vertrouwen van de spelers weer op te bouwen. Veel clubs werken nu met een alcoholdispenser van Safe and Clean (verder in dit blad ook vermeld). De mogelijkheid om snel en efficiënt de handen te kunnen ontsmetten is een must om mensen weer snel en veilig aan het sporten te krijgen.


Effectiviteit van desinfectie testen

Het is mogelijk om de effectiviteit van reiniging en het desinfectieproces te testen. Neem voor meer informatie contact op met Sports Labs op info@sportslabs.eu.


'Wij horen vaak dat we erg flexibel zijn'

Sports Labs is de laatste jaren sterk gegroeid. Waar Yannick Peij medio 2013 - toen het bedrijf in deze regio opstartte - Sports Labs nog alleen runde, heeft Sports Labs Nederland inmiddels vijf vaste werknemers in dienst. Zij zijn verspreid door heel Nederland, zodat een keuring op locatie altijd snel uitgevoerd kan worden. Sports Labs is één van de keuringsinstituten die werkzaam zijn op de Nederlandse markt. Naast het uitvoeren van keuringen, bijvoorbeeld voor de gebruiksnorm of nieuwbouw, is het keuringsinstituut ook beschikbaar voor advieswerk. Het van oorsprong Schotse bedrijf heeft sinds twee jaar een vestiging in het kloppend voetbalhart van Nederland: de KNVB Campus in Zeist.

Een keuringsinstituut kan zeker meerwaarde bieden voor zowel grote als kleine opdrachtgevers, betoogt Yannick Peij. 'Wij krijgen bijvoorbeeld vaak de vraag om vooronderzoek te doen. Als een club of gemeente een nieuw veld wil aanleggen, is er na tien jaar vaak geen rapport meer van de huidige situatie. De opdrachtgever wil dan weten wat voor constructie er precies ligt, of er lava gebruikt is, wat voor bestrating er ligt en welk hekwerk er staat. Dan brengen we het hele veld in kaart en kijken we meteen hoeveel werk er nodig is voor renovatie.'

Sports Labs onderscheidt zich op een aantal manieren bij het uitvoeren van keuringen. 'Wij horen vaak dat we erg flexibel zijn', vertelt Peij. 'Nieuwbouw en renovatie van kunstgrasvelden vindt vaak tijdens het hoogseizoen plaats, op een moment dat alles en iedereen druk is. Dan wordt bijvoorbeeld het rubber of het zand op één dag in een veld aangebracht. Wij moeten dan heel vroeg in de ochtend of 's avonds aan het veld staan voor een keuring. Daar doen we niet moeilijk over. Met Zeist hebben we een centrale locatie, maar we zitten verspreid over het hele land. Sinds vorig jaar bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn en ook in Den Bosch, omdat we veel werk doen in het westen en het zuiden van het land. Dat is ook makkelijk voor aannemers. Als zij bellen dat het veld klaar is, kunnen we snel komen om te keuren. We hebben korte lijntjes.' Het tweede sterke punt van het bedrijf is volgens Peij de snelheid waarmee keuringsrapporten worden opgesteld. 'Dat is iets waar we ons op focussen. Het snel opstellen van een keuringsrapport blijft moeilijk, omdat je van veel factoren afhankelijk bent. Wij hebben daarom één vertegenwoordiger aangesteld die verantwoordelijk is voor de rapportafwerking.'

Tom Koopmans en Yannick Peij
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER