| |||||||||||
De laatste jaren is er veel 'discussie' over kunstgrassportvelden. Ook de komende tijd zal het niet rustig worden aan het front, schrijft Marcel Bouwmeester in deze column.
De vele Zembla-uitzendingen, zorgplicht, een nieuwe aanlegnorm voor kunstgrasvoetbalvelden, mogelijk Europese beperkingen voor toepassing van bewust aangebrachte synthetisch infill (mircoplastics), recyclingproblematiek van vrijgekomen kunstgrasvelden, routekaart verduurzaming sport, milieukostenindicator (MKI), levenscyclus analyse (LCA), total cost of ownership (TCO), geschiktheid van non-infill kunstgras voor alle sporters, de Green Deal waaronder inzet van gewasbeschermingsmiddelen en biociden op kunstgrasvelden, hoge vraag naar sport en een tekort aan sportoppervlak, het tevreden houden van sportverenigingen, overlast van de eikenprocessierups of Japanse duizendknoop, het vinden van goed personeel, hoeveelheid en vakbekwaamheid van een nieuwe generatie fieldmanagers en de steeds rijzende aanlegkosten voor kunstgrasvelden. Eigenaren van kunstgrassportvelden en sportaccommodaties maken enorm veel afwegingen. Kunstgras is complexe materie aan het worden, veel heeft een relatie met elkaar. Het ideale kunstgrasveld dat overal aan voldoet bestaat gewoon nog niet. Wanneer doet een sportambtenaar het eens goed? Altijd vindt iemand er weer iets van. Er zijn veel tegenstrijdige belangen. Mijn respect gaat uit naar collega's die al deze afwegingen maken. En dan is het nog de vraag: hoor je wel eens 'dankjewel'? Kritiek hoor je als eerste, ook al is het één procent van het totale project. 'Dankjewel' hoor je veel te weinig. Ik zeg altijd: als je niets hoort dan pas doe je het goed. Het vreemde is: in mijn privéleven kom ik daar niet mee weg.
Ik ga het met dit artikel allemaal niet makkelijker maken. Beste collega's: het is de komende tijd nog niet rustig aan het front. Naast de COVID-19 gevolgen voor nu en de toekomst maak ik mij zorgen over de mogelijke impact van Europese wetgeving om microplastics te verbieden. De Europese Commissie heeft het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) gevraagd een nieuwe REACH-beperking te ontwikkelen voor het gebruik van opzettelijk toegevoegde microplastics. De Europese Commissie werkt momenteel aan plannen die milieuvervuiling door microplastics aanzienlijk moet reduceren. De VSG, enkele sportbonden, BSNC en ESTC hebben schriftelijk aan ECHA laten weten wat de impact is van de eventueel voorgenomen beperking. Of dit gaat helpen is de vraag. Het is op dit moment erg onzeker wat de Europese Commissie gaat beslissen over de toepassing van synthetisch infill op sportvelden. Medio september 2020 valt het besluit. Indien dit negatief uitpakt hebben we als branche een enorm probleem. Nederland kent een uitzonderlijk hoge kunstgrasdichtheid. Die stelt clubs en gemeenten in staat om, ondanks de hoge bevolkingsdruk en beperkt beschikbare ruimte, onder veel extreme (klimatologische) omstandigheden sporters te laten sporten. We zijn volgens mij nog te weinig aan het anticiperen op dit feit; vooruitkijken is regeren. Een praktisch voorbeeld is de ontwikkeling van non-infill kunstgras (of sand dressed-velden, wat daar ook onder valt). Deze ontwikkeling staat nagenoeg stil, het kader van pilots is niet duidelijk, we zijn te afhankelijk van de betreffende sportbond en daardoor verliezen we mogelijk weer een belangrijk jaar.
Naast bovengenoemde problematiek staat er de komende jaren nog veel te gebeuren op gebied van normen, het kwaliteitszorgsysteem van NOC*NSF, de routekaart verduurzaming sport en big data verzamelen en analyseren. Vooral het verzamelen en koppelen van big data aan gebruikerservaringen is de toekomst. Dit staat nog los van de toekomstige gevolgen van COVID-19. Mijn reden tot het schrijven van dit artikel is een oproep aan iedereen in de kunstgrasbranche. Net als premier Rutte tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen richting jongeren: ik daag jullie uit. Denk mee in de toekomst van sportaccommodaties, participeer mee. Denk mee in de ontwikkeling van een nieuwe generatie sportvelden, nieuwe normen en procesverbeteringen. Heeft u goede ideeën, leg deze dan neer bij NOC*NSF of sportaccommodatiemedewerkers van de betreffende sportbond. Ik hoop dat er niet als individu, maar als team serieus naar gekeken gaat worden. Leg anders uw idee ook neer bij de VSG-commissie normering sportaccommodaties. Indien u als technisch gemeenteambtenaar in detail betrokken wil worden in ontwikkeling en verduurzaming van sportaccommodaties en ook kennis nemen en delen, meld u zich aan als lid van de VSG-commissie normering sportaccommodaties. We merken in deze tijd van corona dat iedereen naar buiten wil om te sporten. Sport verbindt en ontlaadt. Het laat zien hoe belangrijk sport in Nederland is, en daarmee worden sportaccommodaties gerechtvaardigd. Corona heeft nogmaals bevestigd dat sportaccommodaties, inclusief kunstgrasvelden, echt noodzakelijk zijn voor de maatschappij. Het geeft ons een voldaan gevoel dat wij als technische sportambtenaren daaraan mogen bijdragen. Op persoonlijke titel: Met vriendelijke groet, Marcel Bouwmeester
Tip de redactie |
|