Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Dit is een uitgelezen kans voor meer veldbeemd in het veld'

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 7 mei 2020
109 sec


Bij veel Nederlandse sportvelden zal het groot onderhoud dit jaar naar voren worden gehaald. Door het vroegtijdig stoppen van de Nederlandse competitie is er ook tijd om het groot onderhoud goed aan te pakken - een goed moment om meer veldbeemd in het veld te krijgen. Gezien de korte rusttijd van de velden, is dat onder normale omstandigheden vaak lastig.

Hans Prinsen, uitvoerder/beheerder van de gemeentelijke buitensportaccommodaties in de gemeente Deventer, werkzaam bij het Groenbedrijf, heeft 38 natuurgrasvelden in beheer.
Hans Prinsen, uitvoerder/beheerder van de gemeentelijke buitensportaccommodaties in de gemeente Deventer, werkzaam bij het Groenbedrijf, heeft 38 natuurgrasvelden in beheer.

Alle seinen op groen voor veldbeemdgras

De drukke tijd voor het bewerken van de sportvelden is weer aangebroken. Dit jaar ziet het er iets anders uit dan normaal. Omdat de competities zijn stilgelegd, worden de velden niet meer bespeeld. Dat heeft als voordeel dat er alle tijd is om te kijken naar de mogelijkheden voor herstel of nieuwe inzaai. Job Steunenberg van Advanta Limagrain: 'Ik durf het bijna niet te zeggen, maar deze situatie biedt een uitgelezen kans voor het groot onderhoud. Stem de mengselkeuze af op de beschikbare hersteltijd van de velden. Houd hierbij in gedachten dat alle seinen op groen staan voor veldbeemdgras, nu er meer rusttijd op de planning staat dan normaal.'


DDS is de sleutel tot een sterk en gesloten veld

'In 2016 introduceerde Advanta, samen met Vredo, de nieuwe zaaitechniek DDS. We zien in de praktijk dat veel sportveldbeheerders en cultuurtechnische bedrijven al gebruikmaken van deze doorzaaitechniek. En met goede resultaten!', zegt Steunenberg. Met het dual dosage depth system wordt in één werkgang op twee verschillende dieptes gezaaid, met verschillende doseringen van twee mengsels met Engels raaigras en veldbeemdgras.


Durf te investeren in de velden, juist nu

Steunenberg: 'De juiste zandkeuze, verschraling, drainage, het zijn allemaal zaken waarover een weloverwogen beslissing wordt genomen. Ook de mengselkeuze is een belangrijke factor in het proces. Vaak wordt er standaard gekozen voor een SV7-mengsel, maar er zijn nog veel meer opties, die zeker nu, met een langere rusttijd, benut kunnen worden. Durf te investeren in de velden, want de keuze van het graszaad is in sterke mate bepalend voor de kwaliteit en het speelplezier. Veldbeemd is wat duurder, maar is de investering meer dan waard'.


Deventer en veldbeemd gaan hand in hand

Al sinds het eerste uur is Hans Prinsen van de gemeente Deventer een voorstander van veldbeemd in het veld. ‘Veldbeemd is het staal in de mat. Het is niet kapot te krijgen als je het er eenmaal in hebt zitten. Zeker op velden met veel speeluren heeft veldbeemd een toegevoegde waarde. Het is een sterke grassoort met een hoge betredingstolerantie en wintervastheid.’ Toen Advanta in 2016 het DDS-doorzaaien op de markt bracht, stapte Prinsen meteen over naar de nieuwe zaaimethode. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het DDS-concept, aangezien hij al langer op zoek was naar de juiste manier om het veldbeemd goed gezaaid te krijgen. De DDS-methode is precies de oplossing die hij zocht. Nu kan hij precies zaaien op de diepte die hij wil. ‘Het is belangrijk dat je weet wat je doet en wat je eruit wilt krijgen, wat het eindbeeld is dat je wilt zien. Bij het groot onderhoud staat veldbeemd hoog op het verlanglijstje. Met de Vredo DDS zaai ik Victoria en Hattrick met de wortelstimulerende Advance-zaadcoating. Zo houd ik voldoende veldbeemd in de mat. Zeker nu met de droge en warme zomers bewijst veldbeemd zijn meerwaarde in de velden.’


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER