Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Eco-revitalisatie helpt oude kunstgrasvelden er weer bovenop

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, woensdag 29 april 2020
309 sec


Veiligsportveld de markt op met nieuw reinigingsconcept

De resultaten logen er niet om toen in 2018 de eerste kunstgrasvelden volgens de KNVB-gebruiksnorm gekeurd moesten worden. Veel velden doorstonden die keuring niet meteen, omdat de toestand van kunstgrasvelden na acht jaar soms al flink verslechterd is. Veiligsportveld.nl richt zich op dit soort oude velden met eco-revitalisaties. De velden krijgen een intensieve diepreiniging, waardoor de sporttechnische eigenschappen verbeteren en de levensduur verlengd wordt. En dat allemaal op een milieuvriendelijke manier.

Martijn Bakker (Veiligsportveld) met de reinigingsmachine op het veld bij vv Schoten
Martijn Bakker (Veiligsportveld) met de reinigingsmachine op het veld bij vv Schoten

Veiligsportveld.nl is een relatief nieuwe naam in de buitensport. Het bedrijf is pas sinds vorig jaar in deze markt actief, maar heeft zijn sporen voor die tijd verdiend in de binnensport. Onder de naam Veiligesportvloer.nl is het in de binnensport uitgegroeid tot een grote speler. Veiligesportvloer.nl biedt in die sector revitalisaties aan van vloeren in sporthallen. Met een technische onderhoudsbeurt worden deze vloeren op hygiënisch en veiligheidstechnisch gebied weer opgelapt. Gemeenten verlengen zo de levensduur van hun sportvloeren. Ditzelfde concept gaat Veiligsportveld onder de naam eco-revitalisatie uitrollen in de buitensport. Veiligsportveld werkt hiervoor samen met het Duitse bedrijf Sandmaster. Sandmaster heeft Veiligsportveld gekozen als exclusieve partner in de Benelux om te mogen werken met een speciale reinigings- en filtermachine.

Veiligsportveld keurt het veld vooraf en na afloop van de reiniging.
Veiligsportveld keurt het veld vooraf en na afloop van de reiniging.

Reinigen én keuren

De eerste succesvolle demonstraties van de eco-revitalisatie zijn inmiddels achter de rug; in 2019 werden de kunstgrasvelden in Oss en Oldenzaal al gereinigd met deze machine. Dat succes smaakte naar meer en dus had Veiligsportveld dit voorjaar de hele maand maart volgepland met demonstraties bij tien verschillende voetbalclubs. Omdat tijdens deze maand echter het beruchte coronavirus de kop opstak, en de machine daarom terug op transport moest naar de fabrikant in Duitsland, konden alleen de eerste vier bijeenkomsten plaatsvinden. Dat gebeurde achtereenvolgens bij twee clubs in Houten en bij voetbalverenigingen in Boskoop en Haarlem. Vakblad Fieldmanager ging op bezoek bij de demonstratie in Haarlem, die plaatsvond op het hoofdveld van vv Schoten.


De machine kan een compleet veld reinigen in één werkdag.
De machine kan een compleet veld reinigen in één werkdag.
Bij het revitaliseren van kunstgrasvelden hanteert Veiligsportveld hetzelfde principe als in de binnensport. Het uitgangspunt is de nulmeting, die uitgevoerd wordt voor de reiniging plaatsvindt. Zeven verschillende plekken op het kunstgrasveld worden dan gekeurd op factoren als balrol, balstuit en schokabsorptie. Ook worden er foto's gemaakt van de kunstgrasmat en wordt de opbouw van het veld bekeken, zodat Veiligsportveld weet hoe diep de machine kan reinigen. De resultaten worden genoteerd in een keuringsrapport. Daarna is het tijd voor de eco-revitalisatie zelf. Onder de juiste omstandigheden - zoals voldoende wateraanvoer - heeft Veiligsportveld ongeveer één werkdag nodig om een kunstgrasveld te behandelen. Na de revitalisatie wordt het veld opnieuw gekeurd op sporttechnische eigenschappen, waarna ook deze resultaten in het rapport genoteerd worden. Klanten hebben zo een nauwkeurig overzicht van wat er aan het veld verbeterd is. Volgens Martijn Bakker, namens Veiligsportveld aanwezig in Haarlem om de demonstratie in goede banen te leiden, zijn de verbeteringen op sporttechnisch gebied significant. De schokabsorptie en de balstuit zouden na een revitalisering met zo'n 15 procent verbeteren.

In een gemiddeld veld zit erg veel vuil.
In een gemiddeld veld zit erg veel vuil.

Wasbeurt voor infill

De machine waarmee Veiligsportveld reinigt, bestaat in principe uit vier onderdelen: het voordek, de watertank, de afvaltank en het achterdek. De watertank heeft een capaciteit van duizend liter water. Een slang brengt dit water naar het voordek, dat is uitgerust met verschillende spuitkoppen. Uit deze spuitkoppen spuit tijdens het rijden over het kunstgrasveld water in twee richtingen met een hoge druk. De infill wordt bij deze bewerking gewassen door het water, maar niet opgezogen. Het vuil in de kunstgrasmat wordt juist wel opgezogen met het water. Dat is natuurlijk een van de sterke punten van deze machine: hij haalt al het vuil en water uit de mat, maar laat de infill liggen. Het vuil wordt opgezogen en afgevoerd naar de afvalbak achter op de machine, die een inhoud heeft van vijfhonderd liter. Met de borstel achter op de machine worden vervolgens de vezels weer overeind gezet en wordt de infill gelijkmatig in de mat geveegd. Bakker: 'Afhankelijk van de opbouw van het veld komt de machine tot enkele centimeter diep. Hij bewerkt de vezels en infill, maar niet de onderliggende zandlaag. Die raakt hij net niet.'


Het vervuilde water wordt met een mobiele unit gefilterd.
Het vervuilde water wordt met een mobiele unit gefilterd.
De machine heeft een werkbreedte van 1,40 meter, dus er zijn behoorlijk wat banen nodig om een volledig veld te reinigen. In Haarlem wordt het veld vanwege de stand van de vezels in de lengte gereinigd. Aan het eind van een baan rijdt de machine achteruit, om vanaf de achterlijn te beginnen aan een volgende baan. Volgens Bakker heeft dit te maken met het gewicht van de machine. Met de grote tanks achterop heeft deze een behoorlijke bodemdruk. Met de juiste banden is dat geen probleem, maar de chauffeur kiest er wel bewust voor om alleen vooruit of achteruit te rijden en geen scherpe bochten te maken. In principe kan de machine blijven rijden totdat de watertank leeg is; dan is er immers geen water meer om mee te reinigen. De machine rijdt dan naar de dichtstbijzijnde waterput, waar nieuw water uitgepompt wordt. Ligt deze vlak naast het veld, zoals bij vv Schoten het geval is, dan is 'bijtanken' een kwestie van minuten en kan de reiniging daarna vervolgd worden. Het aangevoerde water gaat in de machine overigens nog door een filter, zodat zeker is dat er met schoon water gewerkt wordt.

Het vervuilde water wordt naast het veld gefilterd

Filter houdt microplastics tegen

Reinigen van het veld is slechts één stap in de eco-revitalisatie van Veiligsportveld.nl. Al het vervuilde water en het vuil uit de mat, zoals peuken, organische resten of losse vezels, moet ook weer gefilterd worden. Hiervoor is een mobiele unit ontwikkeld die tijdens de revitalisering naast het veld staat. Bij het filteren van dit vuil wordt een slang aangebracht tussen de afvalbak en de mobiele unit, waarmee het vervuilde water zo de unit in spoelt. In deze unit gaat het water door zes verschillende filters, die steeds fijner worden, totdat het water volledig is gereinigd. Volgens Bakker is deze manier van filteren bij kunstgrasvelden uniek: '99,996% van de microplastics blijft achter in dit filter. We voorkomen dus dat dit in het milieu terechtkomt. Maar ook zink, lood en chroom (respectievelijk 99%, 98% en 80%) wordt door de filtratie tegengehouden. Er is geen andere dieptereinigingsmethode die deze percentages haalt. Dus naast een schoon veld, is het veld beter bespeelbaar en is het ook nog op een milieuvriendelijke wijze gerevitaliseerd.' Sandmaster werkt nog aan een gesloten systeem, waarbij het gereinigde water terug de machine in stroomt. Mocht dat lukken, dan is Veiligsportveld niet meer afhankelijk van een waterpunt naast het veld. Het vuil kan naar de milieustraat gebracht worden en komt dus niet in het milieu terecht.


Het gefilterde water gaat terug de put in.
Het gefilterde water gaat terug de put in.
Om de werking van de reiniging te illustreren, neemt Bakker een glas van het vervuilde water zoals dat na het reinigen van het veld komt, en van het gefilterde water. De verschillen zijn groot. Bakker heeft die verschillen overigens weleens groter gezien; in het Haarlemse veld zit relatief weinig vuil. Voor de mannen van SRO, die ook bij de demonstratie aanwezig zijn, is dat goed nieuws. Zij doen immers het reguliere onderhoud van dit kunstgrasveld. SRO is positief over de eco-revitalisatie van het veld. Zij verwachten dat de uniformiteit van het veld nu beter is en zien duidelijk dat er veel vuil uit het veld gehaald is. 'Maar we wachten eerst de afsluitende keuring nog even af; dan gaan we de echte resultaten zien.'

Het verschil tussen vervuild en gefilterd water bij een veld met SBR. NB: deze foto is niet gemaakt bij vv Schoten.
Het verschil tussen vervuild en gefilterd water bij een veld met SBR. NB: deze foto is niet gemaakt bij vv Schoten.

Meerdere velden geschikt

De eco-revitalisaties van Veiligsportveld.nl zijn in principe onder alle omstandigheden uit te voeren, alleen sneeuw en strenge vorst beperken de uitvoering. Veiligsportveld.nl heeft er SBR-ingestrooide kunstgrasvelden mee gereinigd, maar ook al een veld met TPE. Kurk en waterhockeyvelden zijn volgens het bedrijf ook geschikt om te reinigen. Volgens Bakker kunnen kunstgrasvelden bij zowel droog als nat weer gereinigd worden. Het liefst bij droog weer, dat wel, omdat in die situatie geen rekening gehouden hoeft te worden met de hoeveelheid regenwater. Bij de demonstratie bij vv Schoten is dat het geval: het is een zonnige, droge dag. De doeltjes zijn voor de demonstratie van het veld gehaald en de waterput ligt naast het veld. Bakker: 'Onder die omstandigheden kan een veld in één werkdag gereinigd worden. 's Avonds kan er dan zelfs alweer op gesport worden.'


De machine aan het werk in Haarlem
De machine aan het werk in Haarlem
De eerste reeks succesvolle demonstraties van Veiligsportveld krijgt natuurlijk een vervolg. Bakker: 'Het plan is om het concept eco-revitalisatie verder uit te rollen en in de markt te zetten. We kunnen velden compleet revitaliseren, maar bijvoorbeeld ook alleen de status meten als daar behoefte aan is. Het voordeel is dat wij onafhankelijk zijn en niet gebonden aan een leverancier. We richten ons vooral op kunstgrasvelden die ouder zijn dan acht jaar en jaarlijks aan de eisen van de keuring moeten voldoen. We gaan de eco-revitalisaties in vier periodes per jaar aanbieden. De machine moet ervoor naar Nederland gehaald worden, dus we willen het per periode clusteren totdat we een machine in Nederland hebben. De eerstvolgende periode is juni en juli 2020, geïnteresseerden kunnen zich bij ons melden. De reacties zijn tot nu toe louter positief. Met onze methode brengen we op een milieuvriendelijke manier de sporttechnische eigenschappen weer op peil, waardoor kunstgrasvelden weer een jaar of twee meekunnen.' De markt voor dit soort velden is in ieder geval groot genoeg. Zeker als een kunstgrasveld nog een jaar langer nodig heeft om de volledige afschrijving te halen en er budget vrijkomt, is het verlengen van de levensduur met een eco-revitalisatie een aantrekkelijke optie.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER