Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De nieuwe generatie staat klaar

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 6 februari 2020
207 sec


Innovatiedag kunstgras in Helmond een succes

Hoe ziet de nieuwe generatie kunstgrasvelden eruit? Op die vraag gaven Topgrass en Fieldturf-Tarkett hun visie tijdens de innovatiedag 'Kunstgras, Next Generation' bij Helmond Sport op 4 februari. Beide partijen presenteerden een aantal systemen waarvan zij de komende jaren hoge verwachtingen hebben. De dag werd bezocht door ruim zeventig geïnteresseerden, wat eens te meer bewijst dat kunstgras nog steeds volop in de belangstelling staat.

De innovatiedag vond plaats in het stadion van profclub Helmond Sport.
De innovatiedag vond plaats in het stadion van profclub Helmond Sport.

Het is geen toeval dat Topgrass en Fieldturf juist het stadion van Helmond Sport kozen als locatie voor deze bijeenkomst. In de zomer van 2019 heeft Topgrass namelijk een nieuw kunstgrasveld aangelegd in het stadion van Helmond Sport: Fieldturf Vertex. Topgrass is ook een partnership voor vijf jaar aangegaan met de eerstedivisieclub binnen het concept Heel Helmond Sport. Dit concept vergroot de maatschappelijke functie van de BVO in de regio, waar Topgrass zelf deel van uitmaakt. Helmond Sport-directeur Leon Vlemmings, die de innovatiedag aftrapte, benadrukte meermaals heel blij te zijn met het veld, maar zeker ook met het partnerschap met Topgrass. De gekozen mat is specifiek geschikt voor multifunctioneel gebruik, aldus Vlemmings. 'De jeugd kan erop spelen en ook ouderen trainen er regelmatig op.' Het geeft Helmond Sport de mogelijkheid om het veld volop te benutten, waardoor het zich ook op een andere manier kan profileren: op maatschappelijk gebied.

GKB toonde diverse modellen voor de hoofdingang.
GKB toonde diverse modellen voor de hoofdingang.

Circulair 2.0

Het stadionveld is niet het enige kunstgrasveld in Helmond dat aangelegd is door Topgrass. Op sportpark De Braak, dat bij het stadion ligt, heeft Topgrass in 2019 twee kunstgrasvelden gerealiseerd met het Waber-systeem. 'Waber' staat voor 'waterberging' en is ontwikkeld door Topgrass en GKB. Het systeem creëert een waterbuffer en kan regenwater bergen onder kunstgrasvelden. Teun Wouters, directeur van Topgrass, denkt dat dit soort systemen steeds belangrijker worden. 'Het weer wordt extremer, met extreem natte en droge periodes die elkaar afwisselen. Waber is een robuust systeem, dat ook in die periodes voor een duurzaam en stevig veld zorgt. We hebben het hier in Helmond verdiept aangebracht, zodat er geen verspreiding van microplastics plaatsvindt. Bij deze velden is ook de drainage eruit gehaald, waardoor ze geheel pvc-vrij zijn. Dit zou weleens het eerste pvc-vrije sportpark van Nederland kunnen zijn.' Als infill is Promax Hydroflex TPE-infill van Fieldturf toegepast, een circulaire TPE-infill gemaakt van gerecycled kunstgras.

Links: Teun Wouters (Topgrass) aan het woord. Rechts: Sfeerbeeld van de bijeenkomst.



Wouters ging in zijn presentatie ook in op het onderwerp kunstgrasrecycling. Hij schetste daarin de huidige situatie: er is te weinig capaciteit om oude matten te recyclen. Daarom moet geïnvesteerd worden in die verwerkingscapaciteit om de enorme kunstgrasberg te doen slinken. Topgrass en Fieldturf werken in het programma Circulair 2.0 samen om hier een steentje aan bij te dragen. Daarin leveren zij gecertificeerd volledig gerecycled invulzand en rubber terug vanuit de verwerking. Ze werken samen met kunstgrasverwerkers waar momenteel de verwerking volop draait. Daarnaast wordt gekeken naar nieuwe technieken bij het innemen van kunstgras op de velden zelf, bijvoorbeeld door opgerolde matten direct in te sealen met plastic. Bij een ingepakt veld kan immers geen infill meer in de omgeving verdwijnen, zo is het idee. Topgrass en Fieldturf zullen dus zeker meer op de voorgrond treden als het gaat om recycling.

Op veldbezoek bij het stadionveld. Dit Fieldturf Vertex-veld is in de zomer van 2019 aangelegd door Topgrass.



Duurzaamheid troef

Na een bezoek aan het stadionveld en de velden op het sportpark, presenteerde Rob Heusinkveld de nieuwigheden van Fieldturf-Tarkett. De drie grootste speerpunten van de kunstgrasfabrikant zijn Promax Hydroflex, Pureselect en de verdere ontwikkeling van nonfill-kunstgras. Met Promax Hydroflex zijn inmiddels ongeveer twintig kunstgrasvelden in Nederland ingevuld. Promax Hydroflex is een TPE-infill die voor 30-50 procent bestaat uit gerecycled kunstgras en wordt aangevuld met SEBS. Deze infill wordt geproduceerd bij Morton Extrusionstechnik in Duitsland, een dochteronderneming van Fieldturf-Tarkett. De recycling van een compleet kunstgrasveld geeft genoeg PE-materiaal om infill te maken voor één volledig kunstgrasveld. In 2019 heeft Fieldturf al zo'n vijftig velden op deze manier gerecycled en de verwachting is dat dit aantal in 2020 oploopt naar het dubbele. Fieldturf heeft bovendien plannen om de productiefaciliteiten voor Promax Hydroflex nog verder uit te breiden. Heusinkveld benadrukt wel dat die plannen afhangen van de beslissing die op Europees niveau genomen wordt over de toekomst van plastic infill in kunstgrasvelden.


'Zijn we al circulair? Nog niet volledig, maar we zijn zeker circulair bezig'

Fieldturf investeert daarom ook in de ontwikkeling van organische infill: Pureselect. Pureselect is infill van gemalen olijfpitten. Deze organische infill zou volgens de producent meerdere voordelen hebben ten opzichte van kurk. Het drijft bijvoorbeeld niet en zou ook slijtvaster zijn. Drijven en slijtage zijn nadelen van kurk die in de sector algemeen onderkend worden. Wel is er meer materiaal nodig om een veld mee te vullen, maar de voorraad is volgens Heusinkveld ruim voldoende. Ook de ongevulde kunstgrasvelden kwamen aan bod, want het derde punt waarop Fieldturf inzet op het gebied van kunstgras is non-infill. Fieldturf heeft hoge verwachtingen van non-infill-kunstgras met de toepassing van een doorontwikkelde, zeer slijtvaste gefibrilleerde vezel en monitort deze pilotvelden nog steeds. Wat de drie kunstgrasontwikkelingen van Fieldturf gemeen hebben, is natuurlijk duurzaamheid. Heusinkveld sluit zijn presentatie daar dan ook mee af: 'Zijn we al circulair? Nog niet volledig, maar we zijn zeker circulair bezig en op de goede weg.'

Op bezoek bij een kunstgrasveld op Sportpark De Braak. Dit veld is voorzien van het Waber-systeem en ingestrooid met Promax Hydroflex. Rechts een close-up van deze infill.



Actuele ontwikkelingen

Heb je het over de nieuwe generatie kunstgras, dan kun je niet om de huidige maatschappelijke ontwikkelingen heen. Wim Glaap van advies- en ingenieursbureau Newae sloot de dag daarom af met een presentatie over de zorgplicht. Volgens Glaap is het vooral zaak om boven water te krijgen wat de zorgplicht precies inhoudt. Hierover worden ook vragen gesteld aan de verantwoordelijke minister. Daarnaast besprak Glaap de casus van Montfoort: een gemeente die voor de Raad van State moet verschijnen in verband met kunstgrasvelden. Er is veel energie en geld gestoken in maatregelen voor deze velden, maar toch zijn ze nog in opspraak. Glaap: 'Dat is zorgelijk en iets waar we als sector heel goed over na moeten denken. We moeten samen kijken hoe we dit op de rails kunnen krijgen.' De bijeenkomst in Helmond vormde daar een mooi startpunt voor.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Hendrik Peters
Thursday 6 February 2020
Met Indotuft Productie hebben wij een 40 mm kunstgras ontwikkeld met een speciale poolzetting, waarbij per poolgroep 72 filamenten "Random" uitstaan. Er is dan sprake van een zeer dichte en een gelijkmatige pooloppervlakte zodat een in iedere richting rollende bal zich gelijk gedraagt,
Id infill kan facultatief worden gekozen. De speelomstandigheden met een infill zand/sbr voldoen ruimschooots aan de Fifa normen.

Er is sprake van een horizontale drainage, omdat de mat is geïnstalllerd op een base-panel waaronder een waterafsluitende folie is aangebracht. De maximale waterberging is ca 10.000l per veld. Waterafvoer en hergebruik is facultatief.

Het gronddoek, waarin de poolgarens zijn verwerkt is biobased en bestaat uit gerecyclede katoen en een bioplastic, Dit materiaal is, evenals de binder composteerbaar of recyclebaar.
De ontwikkeling van een biobased polgaren is gaande. wij verwachten dit binnen 3 jaar gerealiseerd te hebben

Uiteraard brengt een 40 mm pool tevens voordelen met zich mee ten opzichte van 60 mm product wat betreft grondstofverbruik,

Al met al is dit een ontwikkeling die een vernieuwing laat zien in de kunstgraswereld van de sport en recreatie,

Met vriendelijke groeten

Indotuft Productie

een HJP Groep onderneming


download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER