Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Sportaal veroordeeld voor milieuvervuiling door infill

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 19 december 2019
41 sec


De rechtbank in Rotterdam heeft Sportaal, het sportbedrijf van de gemeente Enschede, vandaag veroordeeld om milieuvervuiling door infillgranulaat. Volgens de rechter heeft Sportaal niet genoeg gedaan om infill rond de kunstgrasvelden op te ruimen.


De strafrechter heeft de eis van het Openbaar Ministerie, die vorige week bekend werd, overgenomen. Voor Sportaal betekent dit dat het bedrijf definitief wordt veroordeeld voor een milieudelict. Sportaal krijgt 10.000 euro boete, waarvan 5.000 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Voorbeeldzaak

Eerder zetten wij al de argumenten van het OM en Sportaal tegenover elkaar. Sportaal geeft aan binnen het budget alles te hebben gedaan om milieuvervuiling door rubbergranulaat te voorkomen. Het OM betoog dat Sportaal meer maatregelen had moeten nemen en dat het strafbaar is als infill, zoals aangetoond in Enschede, buiten het veld belandt. Daarnaast gaf het OM aan dat de strafzaak tegen Sportaal dient als voorbeeldzaak, en dat is heel belangrijk.


Grote gevolgen

De rechter zegt namelijk letterlijk dat deze zaak 'het startschot is' voor meer rechtszaken. Milieuvervuiling door infill is nu duidelijk een strafrechtelijke overtreding. Beheerders van sportparken die ook velden met infill hebben, zullen hun zaakjes dus op orde moeten hebben en aan de zorgplicht moeten voldoen. Bij milieuvervuiling is immers kans op strafrechtelijke vervolging.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Ewoud van de Wetering
Thursday 19 December 2019
Er zal meer volgen. Milieuvervuiling door chemie op kunstgras wordt ook een strafrechtelijke overtreding. Want al deze chemie komt ook allemaal in de omgeving terecht via o.a. de drainage. Dat betekent einde biociden (ook die met toelating), enzymreinigers (detergenten), zout, azijn, waterstofperoxide of zelfs erger.
Rob Kies
Friday 20 December 2019
De reactie van Ingo Heijnen in de krant:Volgens RecyBEM laat de uitspraak vooral zien dat goed beheer van belang is en dat het nog beter kan. RecyBEM is een krachtenbundeling van bandenproducenten en leveranciers en regelt de verwerking van oude autobanden. Volgens woordvoerder Ingo Heijen geldt dat echter niet alleen voor rubbergranulaat, maar ook voor andere bodemvreemde stoffen zoals kurk die worden gebruikt als opvulling in het kunstgras.

Uiteraard vraag ik mij af hoe het mogelijk is, wanneer kurk van de kurkeik afkomt en dus jarenlang met de bodem in aanraking is, geschikt is voor de voedingsindustrie, FDA approved is, bodemvreemd kan zijn?
Ben Demmer
Friday 20 December 2019
Gelukkig dat, tien jaar na het artikel “bezint eer ge begint”, er een gerechtelijke uitspraak ligt waarin het gebruik of de omgang met rubbergranulaat als niet vanzelfsprekend gezien wordt.

Dat een (tijdelijke) vervanging van SBR in de vorm van kurk uitgegroeid is tot een product dat een vaste waarde leek te hebben maar waar we toch voorzichtig moeten zijn, is te danken aan het feit dat alternatieven voor SBR ontbraken. Een tijdelijke oplossing in de vorm van kurk is niet verkeerd maar moet, samen met SBR, zo snel mogelijk van onze velden.

Alle kunstgrasvelden met een infill en jonger dan 5 jaar moeten we “opsluiten”. Nat blad als chemisch afval afvoeren.

Kortom verantwoordelijkheid durven nemen! Zowel de sector als de eigenaar of gebruiker!

Nonfill is een optie. Het SBR gebruiken als e-layer ook. Het gebruik van algeciden is ook niet goed. Werken binnen een gesloten watersysteem is wellicht een oplossing.
Ben Demmer

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER