Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Majors nieuwste cirkelmaaier gaat de strijd aan met traditionele machines

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mischa Bijenhof, vrijdag 12 juli 2019
215 sec


Er wordt weleens gezegd dat het op Urk slechts draait om twee dingen: vis en voetbal. Voor dat laatste vertrouwt Wouter Hakvoort, sportveldbeheerder bij de gemeente Urk, op de nieuwe cirkelmaaier van Major.


Ook de visserij laat zich trouwens niet ongemoeid op de Urker sportvelden. Onder het grote legioen vrijwilligers dat zich op Sportpark De Vormt inzet voor voetbalvereniging SV Urk bevinden zich veel oude visserlui. "Die kunnen goed netten boeten", legt Hakvoort (55 jaar) uit. "Ze helpen ons met het herstellen en onderhouden van de doelnetten. Of dat in de toekomst ook nog zo kan valt te bezien, want het worden er steeds minder en onder de jeugd zijn er nog maar weinig die dat kunnen."

Voor het maaien van de dertien velden - SV Urk heeft ook nog een kunstgrasveld - kan Hakvoort gelukkig vertrouwen op moderne technieken. Dit voorjaar kocht de gemeente twee nieuwe, driedelige cirkelmaaiers van Major. "Dertien velden is veel voor een relatief klein dorp als Urk. Voetbal leeft hier enorm en we willen onze faciliteiten goed voor elkaar hebben."

Zoals wel meer sportveldbeheerders stond Hakvoort aanvankelijk sceptisch tegenover het concept van een cirkelmaaier. "We hebben jarenlang met een kooimaaier gewerkt, dat gaf traditioneel toch het mooiste maaibeeld. Toen deze aan vervanging toe was dachten we aanvankelijk een nieuwe kooimaaier."

Wouter Hakvoort.
Wouter Hakvoort.
Maar zo'n kooimaaier heeft ook nadelen. Zo moet je die 'backlappen' om hem te kunnen slijpen. Bij dit proces draait de kooi achteruit, waarbij een speciale pasta wordt aangebracht om de voorkant van de messen weer scherp te maken. Vervolgens wordt alles gesmeerd en opnieuw afgesteld. Dat klinkt als en tijdrovend karwei en dat is het volgens Hakvoort ook. "We waren daar drie à vier uur aan kwijt. Bij de cirkelmaaier kost het slijpen maar een uurtje, het is een kwestie van twee boutjes per mes, keer acht messen. Doordat ik een extra set messen heb gekocht kunnen we ondertussen gewoon door blijven maaien." Voor de rest is de maaier vrijwel onderhoudsvrij. Eens in de twee jaar moeten de keringen worden vervangen, en dat is het.

Maar de voornaamste kostenbesparing zit in de inzetbaarheid van de nieuwe machines. "De oude, zelfrijdende maaier stond drie dagen per week stil", zegt Hakvoort. "Dat is nu eenmaal inherent aan zo'n machine, waar je niets anders mee kunt doen dan maaien. De nieuwe maaiers van Major koppelen we aan een tractor en die tractor gebruiken we voor allerlei andere werkzaamheden op het sportpark, en in de wintermaanden bij de gladheidbestrijding op Urk." En omdat de combinatie van tractor en maaier qua prijs overeenkomt met die van een zelfrijdende maaier, was de keus snel gemaakt. "Ik had al de nodige positieve ervaringen gehoord. Major kwam op ons verzoek een demonstratie geven en toen was ik snel overtuigd."

Kleine hoekjes

Hakvoort bestelde zelfs twee maaiers voor het onderhoud van de sportvelden: een MJ71-400F frontmaaier en een MJ71-240 achtermaaier. Die eerste verzet het leeuwendeel van het werk, maar de laatste is eveneens onmisbaar. "Er zijn plekken op het sportveld waar we met die brede maaier niet bij kunnen", vertelt Hakvoort. "Achter de doelen bijvoorbeeld, daar zijn stroken waar de frontmaaier niet tussendoor past. En tussen de velden hebben we een paar sloten lopen waar we ook de smallere achtermaaier voor gebruiken. Zo kunnen we alle hoekjes van het sportcomplex bereiken."


De keus voor een brede frontmaaier ligt volgens Hakvoort voor de hand. "Met een maaier aan de voorzijde rijd je niet eerst het gras plat met de brede banden van de tractor. Bovendien heb je beter zicht; je ziet wat je doet en hoeft niet steeds achterom te kijken." Die tractor, een New Holland, is trouwens speciaal gekocht voor de cirkelmaaiers en uitgerust met speciale gazonbanden van 75 centimeter (achter) en 55 centimeter breed, waardoor Hakvoort dus met een hagelnieuwe combinatie de velden op kan. "Ik kan je vertellen dat dat heel fijn werken is, als je een volledig nieuw machinepark tot je beschikking hebt. En in de winter kan de New Holland met een sneeuwschuiver of een borstel erop zo de weg weer op."

'Dankzij de achtermaaier kunnen we ook de kleine hoekjes bereiken'

Thermisch verzinken

Positieve geluiden dus, en daar heeft Major volgens Salesmanager Johannes Ballast hard voor gewerkt. Allereerst de is de duurzaamheid van nieuwste lijn maaimachines flink verbeterd, zegt hij. "Ten opzichte van de vorige generatie maaiers is het meest zichtbare verschil dat de MJ71-lijn niet meer gelakt, maar thermisch verzinkt is. We zochten naar manieren om de spuiterij te ontlasten en kwamen tot de conclusie dat verzinken voor maaiers in feite een heel logische afwerking is. Grassappen zijn van nature behoorlijk agressief, en als de velden flink bemest zijn wordt dat nog erger. Een beschadiging van de lak leidt dan al gauw tot een flinke blaar, en de volgende stap is roestvorming." Toch was de keuze om het casco van de machine- slechts de afdekkap is nog in de vertrouwde groen met gele bedrijfskleur van Major gelakt - voortaan te verzinken, niet overhaast gemaakt. "In Engeland doen we dat niet. Daar wordt verzinken geassocieerd met een boer. Een schop of een ploeg kun je verzinken, maar met een geavanceerde machine als onze driedelige maaiers doe je zoiets niet, redeneren ze daar. Maar in Nederland leeft dat sentiment veel minder en wordt verzinken beschouwd als een teken van duurzaamheid. En dat is het natuurlijk ook."


Minder rendementsverlies

Volgens Ballast heeft de keuze voor een losse maaier in combinatie met een tractor voordelen ten opzichte van een zelfrijdende kooimaaier. "Een overbrenging via de aftakas van de tractor geeft minder rendementsverlies dan een hydraulisch systeem, dat zelfs bij de beste machines nog altijd zo'n vijftien procent vermogen kost. Bovendien is hydrauliek nu eenmaal gevoeliger dan de mechanische overbrenging van de Major-maaiers." Ballast weet uit ervaring dat zelfrijdende maaiers een levensduur van gemiddeld 6000 uur hebben. "Dat is voor een mechanische cirkelmaaier een peulenschil, en voor de tractor die het spul aandrijft helemaal."


Qua kosten wint een cirkelmaaier het dus altijd van en kooimaaier, maar jarenlang was het betere maaibeeld van een kooimaaier toch de reden om voor een dergelijke machine te kiezen. Ballast: "Dankzij de nieuwste technieken liggen die twee typen maaiers wat resultaat betreft nu dicht bij elkaar. Dan is de keuze dus al een stuk makkelijker."

Uiteindelijk is het natuurlijk de klant die beslist. In het geval van de gemeente Urk is die keuze uitgevallen in het voordeel van Major. Wouter Hakvoort verwacht dat die teneur zich zal voortzetten. "Het is voor ons de investering meer dan waard geweest."

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER