Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Column: Robots zijn leuk, maar ons vak blijft mensenwerk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Erwin Beltman, dinsdag 16 juli 2019
97 sec


De ontwikkelingen gaan hard in ons vak; er komen steeds meer technologieën op de markt die ons werk een stukje makkelijker maken. Een voorbeeld van die technologie is robotisering. Eerst kwamen er robotmaaiers op de markt, nu zijn er zelfs robotbelijners. Ik begrijp die ontwikkeling, maar ik ben er tegelijkertijd heilig van overtuigd dat ons vak mensenwerk blijft. Vakmensen met passie leveren nog altijd hogere kwaliteit dan robots.

Erwin Beltman op het veld in De Kuip.
Erwin Beltman op het veld in De Kuip.

Neem bijvoorbeeld belijning. De belijning van een veld is vakwerk en een klus die geduld vereist. Hoe mooi je een veld ook maait, als de belijning niet goed is, heeft het veld geen waarde. Daarom heb ik weinig op met robotbelijners. Je hebt mijns inziens een vakman nodig die de kwaliteit garandeert. Bij Feyenoord maken we wel gebruik van een laserapparaat, waardoor we geen touw meer nodig hebben bij het lijnen trekken. Het bespaart ons veel tijd; de technologie is er om het ons een stukje makkelijker te maken. Maar: er loopt altijd iemand met de machine mee, want fieldmanagement blijft mensenwerk.

Hoe mooi je ook maait, als de belijning niet goed is, heeft het veld geen waarde

Voor robotmaaiers geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Ik heb in Zeist weleens een grote robotmaaier zien draaien, maar zo'n machine kan geen banen maaien op een veld. Het nadeel is bovendien dat je altijd bij de machine in de buurt moet blijven als je goede kwaliteit wilt. Want hoe reageert een robot op obstakels zoals ballen of stangen? En herkent een robot ook speelschade en schimmels? Er zijn velden waar ze beweren materiaal te hebben dat schimmels kan herkennen, maar ik ken een betere manier: onze ogen! Ik heb het niet op robots; dat zal inmiddels duidelijk zijn. Zeker op een stadionveld is een robotmaaier overbodig. In De Kuip vangen we elk sprietje op na een maaibeurt, dus op jaarbasis gaan er tal van containers met groenafval weg. Met een robot zou dat allemaal op het gras blijven liggen; die heeft geen afvang. Dat betekent dat je weer meer moet verticuteren en alsnog extra werk hebt.

Het gebruik van robots druist in tegen mijn principes. Ik wil niemands handel kapotmaken en ik snap de oplossing voor amateurverenigingen, maar hoe mooi is het als je op een voetbalveld komt waar brede banen zijn gemaaid? Of, beter nog, blokken? Bij de amateurs kom je ze nog op een aantal plaatsen in Nederland tegen, fieldmanagers die voor een patroon gaan. Het geeft echt sfeer aan een voetbalveld; je ziet dat er werk van gemaakt is door de beheerder. Met een robotmaaier is dat niet mogelijk. Robots zijn dus een mooie ondersteuning voor fieldmanagers, maar vergeet de kern van ons vak niet: het blijft mensenwerk.

Erwin Beltman is sinds 2013 werkzaam als fieldmanager bij Feyenoord. Met de Rotterdamse club won hij zes keer op rij de VVCS-veldencompetitie. Dit jaar werd hij verkozen tot Fieldmanager of the Year.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER