Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Natuurgrasvelden voldoen vaak niet aan NOC*NSF-normen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, vrijdag 17 mei 2019
101 sec


BSNC pleit voor aanpassing normen natuurgras

In opdracht van de BSNC deed Maurice Evers van Lumbricus onderzoek naar de constructie- en sporttechnische kwaliteit van natuurgrassportvelden. In februari presenteerde hij zijn bevindingen. De resultaten liegen er niet om: zowel wedstrijd- als trainingsvelden blijken vaak niet te voldoen aan de normen van NOC*NSF/KNVB. De BSNC pleit daarom voor verandering.


Aanleiding voor het onderzoek zijn problemen met de kwaliteit van natuurgrasvelden. Evers besloot de proef op de som te nemen en velden te onderwerpen aan de normeringen van NOC*NSF en de KNVB. Die velden worden normaliter namelijk niet gekeurd op basis van de normeringen, wat bij kunstgrasvelden wel het geval is.

130 proefvelden

In het Nijmeegse Goffertstadion organiseerde de BSNC op 19 februari een themabijeenkomst, waarin Evers de resultaten presenteerde aan de sportveldenbranche. Hij deed voor zijn onderzoek metingen op 130 verschillende natuurgrasvelden, allemaal met zand als basis. Daartoe behoorden 86 wedstrijdvelden en 44 trainingsvelden. Evers keek naar de constructie- en sporttechnische kwaliteit van de velden. Daarbij kwam hij tot de volgende bevindingen.


Relatief aantal velden (%) dat aan de normen voldoet


Wedstrijdvelden Trainingsvelden
Constructietechnisch Sporttechnisch Constructietechnisch Sporttechnisch
Voldoet aan norm 41% 0% 30% 84%
Voldoet bijna aan norm 38% 80% 28% 0%
Voldoet niet 21% 20% 42% 16%

Resultaten

De resultaten liegen er niet om: bij drie van de vier categorieƫn voldoet de meerderheid van de velden niet aan de norm. Sporttechnisch voldoet zelfs geen enkel wedstrijdveld, al is dat te wijten aan de norm voor energierestitutie, die onhaalbaar bleek. Als deze buiten beschouwing gelaten wordt, voldoet ongeveer een zesde van de wedstrijdvelden aan de sporttechnische eis. Het contrast met trainingsvelden, waar 84 procent aan de sporttechnische eis voldoet, is groot. Dat verschil komt volgens de BSNC door de ruimere norm voor energierestitutie en balrol die geldt voor trainingsvelden.


Maurice Evers
Maurice Evers
Aan de grashoogte voldeden de meeste velden wel. De BSNC constateert verder dat er bij wedstrijdvelden een duidelijke relatie te zien is: velden die constructietechnisch niet voldoen, voldoen vaak sporttechnisch ook niet. Bij trainingsvelden is dat patroon er niet. De BSNC concludeert dat er een discrepantie zit tussen wat volgens de constructietechnische norm als acceptabel wordt geacht en wat er in de sporttechnische norm wordt geƫist ten aanzien van de balrol. Op basis daarvan moet er gehandeld worden.

De branchevereniging is met de KNVB over de normen in gesprek

Aanbevelingen

Naar aanleiding van het Lumbricus-onderzoek doet de BSNC een aantal aanbevelingen. Zo wil de branchevereniging de norm voor energierestitutie in de sporttechnische norm voor wedstrijdvelden vervangen door een norm voor de hardheid. Verder pleit ze voor normen voor de maximaal toelaatbare viltdikte en het actuele vochtgehalte in de bovenste 6 cm van een toplaag. Ook wil de BSNC een scherpere norm voor de grashoogte in de sporttechnische norm voor wedstrijdvelden. Voor wedstrijdvelden en trainingsvelden wordt bovendien voorgesteld om de constructietechnische norm zodanig aan te passen dat er een schralere toplaag ontstaat. Over deze aanbevelingen is de BSNC in gesprek met de KNVB.


Het mag duidelijk zijn dat het onderzoek naar natuurgrasvelden behoorlijk wat losgemaakt heeft in de branche. Met de aanbevelingen van de BSNC krijgt dit ongetwijfeld nog een vervolg. Wil je meer weten over het onderzoek? Bestel dan het volledige rapport via www.bsnc.nl.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Sportveld beheerder
Friday 17 May 2019
Puff ... is de aannemers lobby weer bezig. Zoals Rutte altijd zegt: Doe eens normaal. Is het nu dan onveilig? en kan er dan niet gewoon gevoeltbald worden.
""Vroeger"' waren er ook geen normen en de voetballers zijn gewoon groot geworden. Als alle natuurgras voetbalvelden aan de natuurgrasveld norm moeten voldoen dan is dit voor gemeenten/eigenaren/stichtingen/sportbedrijven niet te betalen. Los van de aanwezige grondslag. Vlakheid en veiligheid is belangrijk en of er nu iets te veel fijne delen in de toplaag zitten ja en ? Als er een goede stevige grasmat aanwezig is wat het hele seizoen meegaat ja wat is dan het probleem?
Sportveld beheerder
Friday 17 May 2019
Oja nog iets. De BSNC (aannemer lobby) moet niet met de KNVB in gesprek maar met de eigenaren en beheerders van sportvelden. De KNVB kan van alles willen maar wie moet het betalen en organiseren?

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER