Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een gezond bodemleven

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 21 januari 2019
116 sec


Basis voor de bodemvruchtbaarheid en een gezonde grasmat

Bodemleven speelt een belangrijke rol in de vitaliteit van de grasmat. Niet alleen is bodemleven cruciaal voor een goede bodemvruchtbaarheid en een gezonde grasmat. Ook is bodemleven van invloed op de structuur van de bodem. Veel greenkeepers en sportveldbeheerders vragen zich dan ook af hoe een gezond bodemleven kan worden gestimuleerd. Essentieel is dan ook dat dit microbiologische bodemleven 'zichtbaar' wordt gemaakt.


Veel van het relevante bodemleven speelt zich af in de directe omgeving van de wortels van de grasplant, de rhizosfeer. Door een goede bezetting van de rhizosfeer met een gevarieerd bodemleven krijgen pathogenen geen kans zich te vestigen. Zo ontstaat er een hogere plantweerbaarheid doordat schadelijke aaltjes, schimmels en bacteriën worden onderdrukt. Een divers en actief bodemleven zorgt dus voor een verminderde kans op bijvoorbeeld sneeuwschimmel, rooddraad of roest. Het microbiële bodemleven zorgt ook voor mineralisatie van organisch stof en bepaalt daarmee mede de beschikbaarheid van essentiële nutriënten zoals stikstof (N) en zwavel (S) en (in beperktere mate) van fosfaat (P). Daarnaast draagt bodemleven bij aan een betere structuur waardoor cultuurtechnische maatregelen minder noodzakelijk worden. Zo vormen schimmels draden die tussen bodemdeeltjes groeien, en zorgen er voor dat de zanddeeltjes als het ware aan elkaar 'kitten'.

Meten van bodemleven

Een volledige bodemanalyse geeft inzicht in het microbiële bodemleven en maakt onderscheid in de microbiële biomassa, de microbiële activiteit en de verhouding tussen schimmels en bacteriën.
De microbiële biomassa betreft de totale hoeveelheid biomassa in een bodemmonster. Hoe meer bodemleven hoe minder pathogenen de kans krijgen te woekeren en de plantgezondheid aan te tasten. De microbiële activiteit is van belang voor de omzetting van organische stof naar essentiële voedingselementen stikstof, zwavel en fosfaat. De schimmel/bacterie-ratio geeft inzicht in hoeverre het microbiologische bodemleven door schimmels of door bacteriën worden bepaald. Als er veel schimmels in de bodem aanwezig zijn vindt er opbouw van organische stof plaats. In bodems met relatief meer bacteriën neemt de hoeveelheid organische stof juist af door afbraak en is de stikstof- en zwavelmineralisatie relatief groter.


Eurofins Agro beschikt over een innovatieve methode die het microbiële bodemleven 'zichtbaar' maakt.

Weerbare en vruchtbare bodems

Een actieve bodem heeft voldoende organische stof nodig omdat dit voedsel is voor de micro-organismen. Door kort te maaien en grasmaaisel niet te vegen verbetert de hoeveelheid organisch materiaal in de bodem. De zuurgraad (pH) van de bodem speelt ook een belangrijke rol voor bodemleven. Bij een neutrale en basische bodem zijn de bacteriën dominant maar bij lagere pH-waardes overheersen de schimmels. Uiteraard zijn ook temperatuur en vochtgehalte van de bodem bepalend voor de ontwikkeling van bodemleven. Tot slot is het mogelijk om met de keuze voor een bepaalde (organische) meststoffen het bodemleven te stimuleren.


Over Eurofins

Eurofins Agro beschikt over een innovatieve methode die het microbiële bodemleven 'zichtbaar' maakt. BemestingsWijzer Totaal geeft inzicht in zowel de microbiële biomassa, de microbiële activiteit en de schimmel/bacterie ratio. Dit maakt het mogelijk voor de greenkeeper om de bodemvruchtbaarheid bij te sturen en ook om bij te houden in hoeverre bodemleven-stimulerende maatregelen hun effect hebben in de loop van de jaren. Eurofins is een toonaangevend laboratorium met bijna honderd jaar ervaring en heeft voor golfbanen veel te bieden. Onze producten en diensten zijn het resultaat van praktische kennis, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en gericht op een uitgekiende bemesting en weerbaar gras. Wij helpen u met de juiste gegevens en geven inzicht voor een optimale bemesting en voor bodem- en gewasgezondheid. Kortom: wij doen alles voor groeiend inzicht! Inzicht waar u de vruchten van plukt.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER