Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Compacteren van infill-laag behoort tot verleden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, vrijdag 14 december 2018
279 sec


GKB Renovator en GKB Infill Remover maken het verschil

Afgelopen zomer werd weer eens duidelijk wat de risico's zijn als een infill-laag niet los genoeg is. Zo'n 50 procent van de velden die acht jaar geleden zijn aangelegd, voldeed niet langer aan de sport- en speltechnische eisen van de KNVB-gebruiksnorm. Wie vreest dat een kunstgrasvoetbalveld hetzelfde lot beschoren is, zou eens aan de GKB Renovator of de GKB Infill Remover kunnen denken.

Nadat het infillmateriaal is losgewoeld, kan het met een borstel opnieuw worden ingeveegd.
Nadat het infillmateriaal is losgewoeld, kan het met een borstel opnieuw worden ingeveegd.

De resultaten van de eerst ronde keuringen op basis van de KNVB-gebruiksnorm zou in veel gemeenten reden tot zorg moeten zijn. Zo'n 50 procent van de velden die dit jaar moesten worden geïnspecteerd, bleek acht jaar na aanleg niet te voldoen aan de eisen die in de KNVB-gebruiksnorm zijn vastgelegd. Elders in deze editie leest u hoe Patrick Balemans van de KNVB uitlegt dat het grootste struikelblok een gebrek aan schokabsorptie en rotatiefrictie bleek te zijn.

Die karakteristieken kunnen gestuurd worden door de velden goed en regelmatig te onderhouden, waarbij het uitgangspunt een losse infill-laag moet zijn. Belangrijk is daarbij ook dat het gebruik en de gebruiksintensiteit van het veld conform de afspraken zijn. Als men zich houdt aan het noodzakelijke onderhoud en de afgesproken gebruiksintensiteit, zou de levensduur van een kunstgrasvoetbalveld tien tot twaalf jaar moeten zijn.

Vrijwel alle velden die dit jaar werden getest, leunen op de elastische eigenschappen van een dikke laag SBR. Dit soort constructies vormt nog altijd de overgrote meerderheid van de kunstgrasconstructies die de afgelopen jaren zijn aangelegd. Een dikke infill-laag zal echter sneller compacteren. GKB Machines speelt daarop in door de GKB Renovator aan te bieden, waarmee de levensduur van zo'n veld kan worden verlengd. 'Hij gaat dieper dan enige andere machine', zegt Sjaak Smit van de gemeente Noordwijk. Samen met zijn collega Cees Kraijenoord gaf hij GKB Machines destijds belangrijke tips en vertelde hij over zijn ervaringen, zodat ze de GKB Renovator verder konden uittekenen. 'De gemeente Noordwijk had destijds een GKB Rotorbrush, die gebruikt werd om kanten te vegen. Omdat zij erg te spreken waren over het resultaat, hebben ze ons uitgedaagd om een machine te ontwerpen met een werkbreedte van 1,60 m, zodat ze het hele veld zouden kunnen aanpakken', zegt Rudolf Molenaar van GKB Machines. Volgens Molenaar zou een kunstgrasveld dat één à twee keer per jaar onderhanden wordt genomen, zeker tien jaar mee moeten gaan. 'Je haalt het granulaat helemaal los. Dat komt vervolgens boven op de mat te liggen.' Wanneer het granulaat over het hele veld helemaal is losgehaald, kan het met een borstel opnieuw in de mat worden gebracht.

Die karakteristieken kunnen gestuurd worden door goed en regelmatig onderhoud met als uitgangspunt een losse infill-laag

Breed inzetbaar

De diepte waarop de GKB Renovator moet werken, kan met behulp van twee spindels eenvoudig worden ingesteld. 'Het is een kwestie van afstemmen op de hoogte van de infill-laag, waarna je er gelijk mee kunt werken', merkt Sjaak Smit op. De machine heeft vijf roterende borstels die elkaars werkbreedte overlappen, zodat werkelijk alle infill wordt aangepakt. Het renoveren van een kunstgrasvoetbalveld met de Renovator kost in totaal zo'n zeven uur. 'Het kost me een dagdeel om de infill-laag open te halen. Daarna ben ik per veld nog zo'n twee uur bezig om de infill er weer in te vegen.' De ideale werksnelheid voor de Renovator is 1-1,5 km/ uur. De snelheid bij het borstelen kan wat hoger liggen. 'Voor deze machine is een tractor met slechts 30 pk voldoende', stelt Rudolf Molenaar. Hij wijst erop dat de Renovator voor elk infillmateriaal kan worden ingezet. 'De machine is ook zeer geschikt om de levensduur van zandingstrooide hockeyvelden te rekken, door eens in de zoveel tijd ook het zand uit die mat te verwijderen en het daarna opnieuw aan te brengen.' Hij twijfelt er niet aan de machine ook van toegevoegde waarde zal zijn op velden die zijn ingestrooid met TPE, EPDM, kurk of een ander granulaat. 'Veel van die velden liggen echter nog niet lang genoeg om echt resultaat te merken.' Sjaak Smit merkt daarbij op dat het essentieel om ervoor te zorgen dat de infillhoogte overal hetzelfde is. 'Als dat zo is, hoef je de werkhoogte van de machine maar één keer goed in te stellen.'

Tekst loopt verder onder de afbeelding


De GKB Infill Remover helpt om al het infillmateriaal uit een kunstgrasmat te verwijderen.

Veilig voor de mat

Zowel Smit als Molenaar wijst erop dat de infill-laag dermate gecompacteerd kan zijn, dat het raadzaam is om twee werkgangen te maken voor een goede en complete verwijdering. Maar zelfs als besloten wordt om het granulaat in slechts één gang los te halen, hoeft men niet bang te zijn dat dit tot negatieve gevolgen voor de vezels zal leiden. 'Het type kunstgrasveld en de werkdiepte bepalen de snelheid van het werken. De kunststofborstels hebben stugge vezels, maar we hebben niet kunnen vaststellen dat de mat hierdoor beschadigd wordt', zegt Molenaar. Hij stelt dat de vezels vergelijkbaar zijn met de vezels die worden gebruikt voor de kunstgrasreiniger.
De GKB Renovator haalt het infillmateriaal los en laat het in lijnen op het veld liggen, waarna het met een borstel opnieuw in de mat kan worden geborsteld. Wie echter het granulaat volledig wil verwijderen, kan daarvoor de GKB Infill Remover gebruiken. 'Deze machine gebruikt een borstelrotor om het materiaal op te nemen. Het losgewoelde granulaat wordt vervolgens via een transportband naar de zijkant afgevoerd. Daar kan het worden opgevangen in een bigbag, die is geplaatst op een voertuig dat parallel rijdt aan de combinatie met de Infill Remover.' Ook de Infill Remover is eenvoudig in te stellen. 'Voor GKB Machines staat de werknemer centraal. Vandaar onze slogan: The worker is king. Net als bij de Renovator hoeft men voor de Infill Remover slechts twee spindels in te stellen.'


Het verwijderen van infill uit een kunstgrasvoetbalveld moet in ten minste twee gangen worden gedaan. In de eerste gang kan de hele laag rubbergranulaat worden verwijderd; het stabilisatiezand kan in de volgende gang worden meegenomen. 'Ook hier geldt dat de machine heel goed granulaat kan verwijderen, maar dat het resultaat afhangt van de gebruikte mat', stelt Molenaar. Als voorbeeld noemt hij matten die zijn gemaakt van monofilamenten. 'Het zand dat in de afzonderlijke bundeltjes met vezels zit, is wat lastiger om te verwijderen.'

Aanloop naar renovaties

Dit jaar zijn er ruim 100 kunstgrasvoetbalvelden gerenoveerd waarbij al het infillmateriaal (tijdelijk) werd verwijderd. De komende jaren zal dat aantal alleen maar toenemen. De industrie verwacht nu al dat in 2019 zo'n 150 kunstgrasvoetbalvelden moeten worden gerenoveerd. TopGrass speelt daarop in en heeft begin 2017 zijn machinepark uitgebreid met de GKB Infill Remover. 'Het is een praktische machine waarmee het makkelijk werken is', zegt Twan Sanders van TopGrass. Met de machine kan hij de infill van een kunstgrasveld in één dag verwijderen. 'De snelheid waarmee wij kunnen werken, hangt af van de hoeveelheid infill en de kwaliteit van het onderhoud van de voorgaande jaren.' Net als bij de GKB Renovator is de ideale werksnelheid voor de Infill Remover vastgesteld op 1-1,5 km/uur.


De ideale omstandigheden om met de Renovator of Infill Remover te werken: een droge dag met relatief weinig wind. 'Dan heb je de minste problemen om de infill in de bigbags te krijgen', stelt Rudolf Molenaar van GKB Machines. 'Maar de Infill Remover is zo ontworpen dat een beetje wind niet echt veel problemen zal geven. Om de infill op te vangen, moet je aan de binnenzijde van het veld rijden. De kans dat de infill tijdens de werkzaamheden buiten het veld wordt geblazen, wat tot vervuiling kan leiden, is dus gering.'

Gezien de regels omtrent het verwijderen van kunstgras is het belangrijk dat de mat zoveel mogelijk wordt leeggehaald, zodat er nauwelijks rubber of zand in de mat achterblijft. Televisieprogramma Zembla toonde onlangs nog eens aan tot hoeveel problemen infillzand en rubber bij de afvalverwerkers kan leiden.

Tekst loopt verder onder de afbeelding


De Renovator werkt op dezelfde manier als de Rotorbrush van GKB.
Infill blijft voor kunstgrasvoetbalvelden het grootste zorgenkindje

Infill blijft voor kunstgrasvoetbalvelden het grootste zorgenkindje. Als het onvoldoende los wordt gehouden, wordt de club opgezadeld met een kunstgrasveld dat onaantrekkelijk of zelfs gevaarlijk is voor de spelers. Blijft er teveel granulaat achter wanneer het wordt verwijderd, dan kan dat leiden tot juridische problemen voor de afvoerder of afvalverwerker. Gezien de resultaten van de eerste KNVB-gebruiksnormtesten, is het begrijpelijk dat vooral gemeenten die jaren geleden kozen voor kunstgras-voetbalsystemen met een dikke laag SBR, infill nu als een probleemkindje zien. Met de Renovator en Infill Remover biedt GKB Machines dergelijke velden nu zijn eigen troetelbeer om in optimale conditie te blijven.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER