Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Laat wintertennissers niet in de kou staan

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, dinsdag 6 november 2018
223 sec


Indoortennis maakt comfortabel doorspelen mogelijk

Diehard-tennisliefhebbers die ook in de winter willen doorspelen, hebben het niet breed. Het weer zit niet altijd even mee en het aantal accommodaties waar in de winter gespeeld kan worden, neemt gestaag af. Toch zijn er oplossingen voorhanden.

Met name hardcourt- en kunstgrastennisbanen lenen zich uitstekend voor tijdelijke overkapping.
Met name hardcourt- en kunstgrastennisbanen lenen zich uitstekend voor tijdelijke overkapping.

Eigenlijk verdienen ze extra veel respect: de tennisspelers die ook in de winter willen doorspelen. Die zijn klaarblijkelijk zo verslingerd aan de sport, dat ze het slechte weer op de koop toe nemen. Door de zogenaamde all-weather-banen is het sinds enkele jaren mogelijk om tot ver in de winter buiten door te spelen. Daarnaast lukt het steeds meer verenigingen om ook het spelen op gravel te rekken van 30 naar 40 weken. Een voorwaarde is wel dat de winter mild is. Door de bank genomen is dat de afgelopen paar jaar zeker zo geweest, maar dat neemt niet weg dat de bond graag ziet dat mensen ook binnen blijven spelen.

‘Zeker voor de jeugd is het niet leuk om bij min zes graden buiten te moeten trainen. Dan moet je dat doen met een muts op en handschoenen aan. Dat vindt niemand leuk’, stelt KNLTB-directeur Erik Poel. Vandaar dat de bond van mening is dat tennishallen noodzakelijk zijn, hoewel het aantal gestaag af neemt. Volgens de laatste cijfers van de KNLTB had Nederland in 2014 zo’n 300 accommodaties waar binnen kon worden getennist. Daar lagen zo’n 1.300 overdekte tennisbanen, waarvan de meerderheid (54 procent) een tapijtondergrond had.

Steeds meer verenigingen lukt het om ook het spelen op gravel te rekken naar 40 weken

In 60 procent van deze indooraccommodaties was tennis de hoofdsport of een van de hoofdsporten naast andere racketsporten (zoals squash en badminton). Ruim een kwart (27 procent) van deze indooraccommodaties waren destijds sporthallen, waar de tennisbanen onderdeel waren van een groter geheel. De rest (16 procent) had betrekking op permanente en tijdelijke blaashallen. ‘We kijken momenteel naar concepten om wintertennis verder mogelijk te maken’, zegt de directeur. Zo’n nieuw concept zou verenigingen en de markt moeten stimuleren om het bouwen van (tijdelijke) tennishallen te overwegen.

Blaashallen zijn een goede oplossing om in de winter toch binnen te kunnen tennissen

Aangenaam spelen

Verhoudingsgewijs zijn er in België en Duitsland meer binnentennis-accommodaties dan in Nederland. ‘Daar proberen we verandering in te brengen’, zegt ook Leon van Leeuwen van de KNLTB. ‘We proberen clubs te helpen en te informeren over de vormgeving en de inrichting van hun accommodatie.’ Hij wijst erop dat op de website www.centrecourt.nl diverse documenten zijn te vinden, waarbij opgemerkt dient te worden dat het document ‘Normen en richtlijnen voor overdekte tennisaccommodaties’ uit januari 2006 stamt. Dat is slechts twaalf jaar geleden, maar in feite dus uit een ‘vorig leven’. Het aantal baansoorten waaruit men in 2006 kon kiezen, was beperkt en de technieken om tennisbanen (tijdelijk) te overkappen en comfort te bieden, stond toen nog in de kinderschoenen. Nederland kende in die tijd ook veel meer vaste indoorlocaties. Ondanks de ouderdom van het document is de visie van de KNLTB op binnenaccommodaties nog altijd ongewijzigd. ‘Klimatologisch is een vaste hal beter dan een blaashal’, zo merkt Van Leeuwen op.


Maar de markt heeft de afgelopen jaren zeker niet stilgezeten. 'Een blaashal heeft een Delta T van 25 graden', merkt Edwin Molenaar van Nederlands grootste leverancier van blaashallen, Polyned, op. 'Wanneer het buiten 10 graden vriest, is het binnen nog altijd aangenaam met 15 graden.' Molenaar merkt op dat de temperatuur in de hal bij veel verenigingen vaak te hoog is. 'Wij stellen onze thermostaat in op 12 graden.' Gevoelsmatig mag dat frisser aanvoelen wanneer men een hal binnentreedt, maar de temperatuur is precies goed tegen de tijd dat de spelers hun warming-up hebben gedaan. Volgens Molenaar kunnen verenigingen de temperatuur eenvoudig zelf regelen. 'Tegenwoordig kun je alles op afstand doen via een app.' Dat geldt dus ook voor de temperatuur in de blaashal van Polyned. 'Eventueel kun je er een tijdschema aan koppelen, zodat de hal al op temperatuur is wanneer de spelers binnenkomen. De hal is namelijk snel warm.'


Een blaashal kan over elke ondergrond worden geplaatst

Milieuvriendelijk verwarmen

De hallen van Polyned worden verwarmd met biopropaangas. ‘Wij hebben daarvoor een exclusieve deal met Primagas’, zegt Molenaar daarover. ‘De branders zijn direct gestookte gasbranders. Vergeleken met gewoon gas geeft biopropaangas zo’n 80 procent minder CO2-uitstoot.’ Molenaar merkt op dat er indien gewenst een extra isolatielaag kan worden aangebracht om het warmteverlies te minimaliseren.


Een blaashal kan over elke ondergrond worden geplaatst, maar Molenaar erkent dat gravelbanen bij overkappen niet helemaal tot hun recht komen. ‘Verwarming onttrekt vocht aan de grond. Juist gravel heeft baat bij de aanwezigheid van vocht.’ Om problemen te minimaliseren, moet een overdekte gravelbaan vaker worden geventileerd. ‘Daarvoor hebben wij in de nooddeur een hygrostaat aangebracht. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, gaat er een klep open, en bij een naderende storm gaat deze klep weer automatisch dicht, zodat er druk in de hal kan worden opgebouwd om weerstand tegen de storm te bieden.’ De hygrostaat is gekoppeld aan een ventilator die de windsnelheid meet, zodat er tijdig kan worden gereageerd bij naderend onheil.

Floor Groenveldt van Antea Sport wijst op een ander nadeel van een blaashal. Ook hij erkent dat de vochthuishouding belangrijk is, maar hij stelt dat boven alles condensvorming voorkomen moet worden. 'Hoewel onze hal goed geïsoleerd is, moet je bij een hal over gravel in verhouding meer ventileren. Dit komt doordat je bij gravel een open verbinding hebt met het grondwater. Bij kunstgras heb je daar geen enkel probleem mee', zo licht Edwin Molenaar het probleem toe.

Ook Jarno Tiethoff van Kennis van Sport is geen voorstander van het tijdelijk overkappen van gravelbanen. 'Gravel heeft juist vorst nodig om te kunnen worden behandeld. Overdekken is dus niet ideaal', zo stelt hij. Toch denkt Molenaar dat dit eenvoudig kan worden opgelost. 'In plaats van met een sleepnet kun je de baan met een staalborstel behandelen, als je die gaat prepareren voor het voorjaar.' Dat extra onderhoud noodzakelijk is, lijkt onontkoombaar. 'Vanwege het veelvuldige gebruik gedurende de periode dat de baan overkapt was, is het belangrijk om de baan extra aandacht te geven bij het speelklaar maken voor het zomerseizoen', benadrukt Floor Groeneveldt. Dat geldt voor elke baansoort die tijdelijk is overkapt. 'Bij kunstgrastennisbanen leidt een blaashal tot een ophoping van zand. Dat is dus ook niet ideaal', stelt Jarno Tiethoff.


Goed, een tijdelijke overkapping is misschien niet de ideale of meest gewenste oplossing, maar het is wel een mogelijkheid om tennissers ook in de winter aan de vereniging te binden. Over afhankelijkheid van vrijwilligers hoeft men in ieder geval niet in te zitten. ‘Wij ondersteunen de vereniging daarbij. En indien gewenst, kan de hal in de zomer hier bij ons worden opgeslagen’, benadrukt Molenaar. Dat klinkt een beetje als de winterbandenservice die veel banden- en leasebedrijven hun klanten bieden.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Wibo Johnny
Monday 4 December 2023
graag richtprijs voor een tijdelijke overkapping met luchtbalon voor 2 pleinen en/of drie

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER