Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Advantage Red Clay kleurt de Leeuwenbergh oranje

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, maandag 12 november 2018
204 sec


Gravel op hard afschot is kopie van Zuid-Europese gravelbanen

Toptrainers zoals Gerard van Hellemondt willen alleen het beste voor hun pupillen. Geïnspireerd door wat hij in Spanje ervaart, vroeg Van Hellemondt aan Wijnbergen Sportbouw en LMB Sports om een vergelijkbaar product te ontwikkelen voor zijn Sportcentrum Leeuwenbergh nabij Den Haag. Advantage Red Clay is het resultaat.

Advantage Red Clay-banen hebben dezelfde opbouw als degene die Wijnbergen Sportbouw maakt voor Davis Cup-banen.
Advantage Red Clay-banen hebben dezelfde opbouw als degene die Wijnbergen Sportbouw maakt voor Davis Cup-banen.

In Zuid-Europa zweren ze bij gravel, tot grote jaloezie van de KNLTB. Hoe hard zij ook roepen dat gravel in lijn is met internationaal erkende (wedstrijd)ondergronden, en dat mensen beter leren tennissen op gravel waardoor het spelplezier toeneemt, veel verenigingen in ons land neigen nog altijd naar een baansoort met kunstgras als basis. Ons natte klimaat en de typisch Hollandse zuinigheid drijven verenigingen al snel in de richting van zo’n all-weather-baan. Dankzij zo’n baan kan voortaan het hele jaar door worden gespeeld, terwijl het onderhoud beperkt kan blijven. Althans, dat idee bestaat. Gerard van Hellemondt gaat daar niet in mee. Sinds een jaar heeft hij op zijn eigen Sportcentrum Leeuwenbergh acht Advantage Red Clay-banen.

‘Qua aanschaf zijn ze misschien net wat duurder dan een standaard-gravelbaan, maar als ik zie hoe snel de banen weer bespeelbaar zijn na een regenbui en hoe weinig onderhoud ze vergen, durf ik te stellen dat wij de beste banen hebben die je kunt krijgen’, zo zegt hij enthousiast. De baan is op afschot gelegd. ‘Dat is het extra waarvoor je betaalt, maar vanwege de hardheid van de baan heb je minder last van kuilen, waardoor het prettiger spelen is. Dat geldt zowel voor toptennissers als voor recreanten. Bovendien hoeven we daarom ook minder reparaties uit te voeren. Die harde onderlaag zorgt er ook voor dat regenwater sneller wordt afgevoerd naar de zijkant van de baan. Daardoor is de baan sneller droog en weer bespeelbaar na een regenbui.’

Ons natte klimaat en de typisch Hollandse zuinigheid drijven verenigingen al snel in de richting van zo’n all-weather-baan

Beste van twee werelden

Volgens Van Hellemondt heeft hij nu het beste van twee werelden: een gravelbaan die dezelfde speelkarakteristieken heeft als gravelbanen in Zuid-Europa, maar dan een versie die geschikt is voor het Nederlandse klimaat en de Hollandse zuinigheid. ‘Gravelbanen in Zuid-Europa hebben allemaal een harde onderlaag, met daarbovenop een dunnere en fijnere gravellaag. De balstuit op die banen is heel anders dan de stuit die we in Nederland op gravelbanen ervaren’, zegt de trainer van spelers als dubbelspeler Sander Arends en Matwe Middelkoop (respectievelijk 65e en 54e op de dubbelwereldranglijst).


‘De toplaag van die gravelbanen laat zich ook beter manipuleren. Door grove gravel te gebruiken, kun je de baan gladder maken. Ik wil de gravelbanen op mijn complex ook kunnen manipuleren, zodat ze beter aansluiten bij wat mijn spelers verwachten.’ Dus nam Van Hellemondt contact op met Wijnbergen Sportbouw en LMB Sports. ‘Ik heb tegen ze gezegd: ik wil een baan die net als bij leem goed het vocht vasthoudt, maar waarbij ik de toplaag kan manipuleren. Experimenteer maar!’ Volgens Lourens Barmentloo van Wijnbergen Sportbouw werd besloten voort te borduren op de behaalde successen met de gravelbanen die zij aanleggen voor Davis Cup-wedstrijden. ‘Er is weinig tijd om die banen goed op te bouwen, waardoor we heel selectief moeten zijn wat betreft ons gravelmateriaal en de basislaag. Die moet namelijk erg snel hard zijn. Gezien onze ervaring durfden wij de uitdaging wel aan; wij waren van mening dat het puur zou draaien om de kwaliteit van het gravel.’ Besloten werd om voor de harde onderlaag het materiaal te gebruiken dat gebruikt werd tijdens de Davis Cup-wedstrijd in Den Haag. Het gravel waarmee de baan werd afgewerkt, werd vervolgens bij LMB Sports gehaald.


‘Het gravel dat wij leveren, is steeds vaker maatwerk. Door de ontwikkeling van nieuwe baansoorten zoals Advantage Red Clay, gravelbanen onder afschot en TennisForce II, is er steeds vaker vraag naar gravel met specifieke eigenschappen. Daarnaast hangt veel af van de kwaliteit van het puin waaruit wij gravel maken’, zegt Arthur Bink daarover. ‘De dakpannen van nu zijn veel zachter en poreuzer dan die van 60 jaar geleden. Daarom zijn we continu bezig met onderzoek en het toevoegen van mineralen, om de gevraagde kwaliteit te krijgen en om deze constant te houden.’ Bink merkt op dat de mineralen die worden toegevoegd meestal 100 procent inert zijn. ‘Juist de capillaire werking van de baan is belangrijk. Enerzijds wil je dat het overtollige regenwater snel wordt afgevoerd; anderzijds is het belangrijk dat er vocht in de toplaag wordt vastgehouden. De ene baansoort heeft daar meer voor nodig dan de andere.’

Onderhoudsarm

Volgens Lourens Barmentloo hebben Advantage Red Clay-banen zoals die nu op Sportcentrum Leeuwenbergh liggen, het voordeel dat ze in het voorjaar sneller hard zijn. Ook zijn de banen eenvoudiger stabiel te krijgen, zo merkt hij op. ‘Dat werkt positief door in de rest van het jaar. De banen zullen namelijk minder schade hebben minder onderhoud vereisen, omdat er nauwelijks oneffenheden zijn.’ Advance Red Clay-banen hebben ook het voordeel dat de lijnen niet meer omhoogkomen zodra ze zijn aangebracht in de baan. ‘Dat is een extra reden waarom de groundsman minder omkijken heeft naar zo’n baan’, stelt Arthur Bink.


Het is Van Hellemondt er veel aan gelegen dat hij talenten zoals Sander Arends hetzelfde kan bieden als wat zij in Spanje ervaren.
Dat werkt positief door in de rest van het jaar

Gerard van Hellemondt merkt op dat het onderhoud van de banen nauwelijks afwijkt van dat voor standaard-gravelbanen. ‘Alleen de sleepmat die we gebruiken, is anders. Die is dunner, zodat we de toplaag beter kunnen opruwen en het gravel beter kunnen spreiden. Voor de rest is alles hetzelfde.’ Het idee dat een investering in een ‘exotische variant’ van een standaard-gravelbaan zal leiden tot aanvullende investeringen, blijkt dus niet de waarheid te zijn.

De Advantage Red Clay-banen op Sportcentrum Leeuwenbergh in Den Haag liggen er ruim een jaar. ‘De eerste vier zijn in 2017 aangelegd. Dit jaar zijn daar nog vier banen bij gekomen’, zegt Gerard van Hellemondt. Als we ons de weersomstandigheden van de afgelopen twaalf maanden voor de geest halen, mogen we gezien het enthousiasme stellen dat de banen hun werk goed hebben gedaan. Nu is het voor de pupillen van Van Hellemondt zaak om te bewijzen dat de ondergrond waarop ze thuis trainen hen daadwerkelijk goed maakt. Het is alweer even geleden dat de oranje (tennis)leeuw heeft kunnen brullen.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER