Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

BLOG: Maarten Grasveld: 'Waarom laten wij onze projecten uitkleden´

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 28 mei 2014
32 sec


In een artikel over de integrale beplantingsmethode verbaast landschapsarchitect Maarten Grasveld van Bureau Grasveld over het feit dat het in de groene wereld klaarblijkelijk heel gewoon is om een project 'uit te kleden'.

Grasveld: 'Een vastgesteld groenontwerp wordt in de groene praktijk vaak heel makkelijk en zonder overleg aangepast. Bij een gebouw zal aanpassing van een vastgesteld ontwerp door de architect nooit worden geaccepteerd. Gek genoeg worden wijzigingen van een groenontwerp binnen ons vakgebied eigenlijk zonder noemenswaardige protesten geaccepteerd. Dit is er -naar mijn mening- mede de oorzaak van dat er een verschraling optreedt van het openbare groen. Als landschapsarchitect wil ik hier niet aan meewerken.'
Grasveld wil in dit verband pleiten voor het gebruik van de integrale beplantingsmethode. 'Dankzij deze methode kan een landschapsarchitect door toepassing van groeicurves ontwerpen op eindbeeld. Door kennis van en het ontwerpen met levend materiaal kan een landschapsarchitect zich ten opzichte van stedenbouwkundigen en architecten onderscheiden.'



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
G. Venema
woensdag 28 mei 2014
Landschapsarchitecten gaan, evenals stedebouwkundigen, slechts voor een te verwachten eindbeeld. Men weet dit vaak heel fraai te visualiseren waardoor bestuurders worden ingepakt. Vaak is brede kennis van het toe te passen groen (bomen, heesters, vaste planten, bosplantsoen en groeiplaatseisen) echter in onvoldoende mate aanwezig en wordt er bij een ontwerp bijvoorbeeld niet gedacht aan het latere beheer en onderhoud, de beschikbare ruimte (boven- en ondergronds), de grondslag en het gebruik van de openbare ruimte. Dit gebrek aan groene kennis zorgt er voor dat het gepresenteerde eindbeeld in de praktijk niet wordt gerealiseerd.

Het is vanuit de groene professie bezien uitermate storend dat (landschaps)architecten meestal halstarrig vasthouden aan hun oorspronkelijke ontwerp en niet open staan voor een goedbedoeld groentechnisch advies van een groenman. Bij het maken van een ontwerp zou het wenselijk zijn dat een groenman hier van meet af aan bij wordt betrokken.
Paul Miltenburg
vrijdag 30 mei 2014
Daarbij moet worden opgemerkt dat het niet aan de stedenbouwkundigen en architecten ligt maar aan opdrachtgevers die groenontwerpen laten uitwerken naar bestekken door civieltechneuten. Zij hebben nu eenmaal een andere focus en een boom is dan snel verschoven. Of een groenstrook is al snel opgeofferd. Voor een betere kwaliteit in het openbaar groen moet bij de uitwerking van plannen groen een even 'zware' (gelijke) rol krijgen in beslissingen bij het totaal ontwerp. Integraal én interdisciplinair ontwerpen heet dat dan.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER