Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Publiek-private samenwerking als tegenwicht voor teruglopende subsidie verduurzaming

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 15 april 2025
190 sec


De Nederlandse sportmarkt is al jaren subsidie-gedreven en dat is volgen Robert den Ouden van Sportstroom een ongezonde situatie. Meer publiek-private samenwerking is in zijn ogen de oplossing én de toekomst, zeker nu het subsidielandschap steeds verder verschraalt.


'Veel sportbesturen komen pas in actie als er gratis geld is in de vorm van subsidie. Dat is begrijpelijk, maar niet langer houdbaar, zeker nu er bezuinigd wordt op subsidies. Het is een ongezonde situatie, net zoals het ongezond is om te bezuinigen op sport: die bezuinigingen keren zich dubbel en dwars tegen je. Ik noem dat het boemerangeffect. Een kleiner aanbod van sportmogelijkheden leidt bijvoorbeeld tot fors hogere kosten voor de zorgsector, omdat het welzijn en welbevinden van mensen dan enorm terugloopt. En wat te denken aan het afvlakken van de sociale cohesie?' Den Ouden baalt van deze politieke keuze, maar is ook gewend om de tering naar de nering te zetten. Daarom ziet hij graag meer privaat-publieke samenwerking ontstaan om sport en sportaccommodaties op de lange termijn toegankelijk en betaalbaar te houden. 'Er is nu elk jaar een ratrace achter subsidiepotjes aan, waarbij marktpartijen de billen samenknijpen uit angst dat de subsidiepot te snel leeg is en er geen werk voor hen is of vraag naar hun producten. Want dat is het geval: sportverenigingen investeren fors minder als er geen subsidiegeld is.'

Koudwatervrees

Den Ouden constateert dat er nog veel koudwatervrees is om tot die nieuwe vorm van samenwerking over te gaan. En dat terwijl hiervoor voldoende kennis in de markt aanwezig is, en ook het geld komt vanzelf, volgens zijn overtuiging. 'Je moet denken aan allerlei leaseconstructies. Je betaalt dan voor het gebruik en hebt dingen niet meer in eigendom. Dit is op andere gebieden al heel gewoon. Denk bijvoorbeeld aan leaseauto's of de energiemeter in je eigen woning.' Volgens hem moeten sportbonden en overheden bij die constructies wel een vinger aan de pols blijven houden, wat nu ook al gebeurt met regelgeving en kwaliteitseisen.


'Het wordt een gamechanger voor sportclubs, maar ook voor leveranciers'

Nu kan er nog gebruikgemaakt worden van subsidies, maar de verschraling is gaande en zal naar verwachting in de toekomst niet stoppen. Een belangrijke subsidie voor verduurzaming is de BOSA. Met ingang van 2026 wordt de subsidie voor verduurzaming overgeheveld naar de DUMAVA-regeling ('duurzaam maatschappelijk vastgoed), maar sportclubs kunnen al vanaf 2 juni dit jaar een beroep doen op deze nieuwe regeling. Den Ouden: 'Het vervelende is dat ze niet op elkaar aansluiten. Je moet kiezen welke subsidie je wilt aanvragen. Sportclubs zijn gewend om BOSA ook achteraf te kunnen aanvragen, maar bij DUMAVA moet de aanvraag altijd vooraf ingediend worden. De beschikbare voorbereidingstijd is ook nog eens heel krap. Veel sportclubs gaan dus achter het net vissen. Het wordt echt een gamechanger voor sportclubs, maar ook voor leveranciers', legt Den Ouden uit.

Veel voorwaarden

De hoeveelheid geld die via BOSA beschikbaar was liep al terug, maar nu verdwijnt ook de mogelijkheid om dit potje te gebruiken voor verduurzaming. 'De DUMAVA-pot is weliswaar veel groter, maar de doelgroep is dat ook. Bovendien zijn er allerlei voorwaarden, waardoor een aanvraag om te verduurzamen via deze regeling bijna onmogelijk is. Het vergt een forse inspanning en hoge kosten.' Via BOSA wordt 79 miljoen euro verdeeld, via DUMAVA 405 miljoen euro, opgesplitst in 121,5 miljoen voor 'losse maatregelen' en 283,5 miljoen voor 'integrale projecten'. Juist die laatste categorie kent veel voorwaarden, waardoor het voor sportclubs bijna ondoenlijk is om daar gebruik van te maken.


Buiten bereik

Den Ouden: 'Die vorm van subsidie ligt voor sportclubs eigenlijk buiten bereik. Ze moeten aantonen dat ze met een project drie sprongen maken in hun energielabel en minimaal uitkomen op label B. Dit betekent dat ze bij de aanvraag kosten moeten maken om een energiebesparingsadvies te laten opstellen en een energielabel te verkrijgen. Achteraf moet opnieuw een label aangevraagd worden. Je praat dan al snel over een bedrag van 2.000 euro, maar je als sportclub niet of je daadwerkelijk die drie sprongen gaat maken. Het is een enorme drempel.' Daar komt nog bij dat het betreffende pand niet ouder mag zijn dan uit 2012 en volledig van het gas af moet. 'Veel clubs hebben al iets gedaan aan verduurzaming, waardoor het maken van drie sprongen sowieso bijna onmogelijk wordt. Je gaat bijvoorbeeld niet 40.000 euro investeren in nog beter isolerende ramen om maar die drie sprongen te kunnen maken. De kosten wegen dan niet op tegen de baten van de subsidie.'
Den Ouden verwacht dan ook dat clubs vooral een beroep zullen doen op het potje 'losse maatregelen'. Dat bevat op papier meer geld dan het huidige BOSA-potje, maar naast sportclubs kunnen veel meer organisaties er een beroep op doen. Denk bijvoorbeeld aan kerken of verpleeghuizen. Bovendien dekt de BOSA-subsidie 30 procent van de kosten en DUMAVA slechts 20 procent.


Succesverhaal

Om het hoofd te bieden aan de ingewikkelde subsidievoorwaarden en de kaalslag van de subsidiemogelijkheden, hoopt Den Ouden - zoals eerder in dit artikel vermeld - op meer privaat-publieke samenwerkingen. Daarbij leveren marktpartijen de kennis, innovatie en financiering en zorgen publieke partijen, zoals gemeenten, voor het netwerk, de coördinatie en de achterban.
Mede dankzij Den Oudens bedrijf SportStroom is er recent een succesverhaal gerealiseerd in Friesland. Er komt voor zes sportaccommodaties 1,5 miljoen euro beschikbaar om te verduurzamen. Fiks Omgevingsfonds, Rabobank en SportStroom waren de private partijen en Sport Fryslân de publieke partij. SportStroom maakte voor zes clubs een plan om te verduurzamen en leverde daarmee de kennis; het fonds en de bank zorgden voor het geld en Sport Fryslân coördineerde het project. 'Uiteraard proberen wij ook nog geld los te krijgen via de nog bestaande subsidieregelingen. Via BOSA is dat al voor meerdere clubs gelukt, voor een totaalbedrag van ruim 400.000 euro', stelt hij tevreden vast.


SportStroom
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Technische Kontakt Dagen 2025
donderdag 12 juni 2025
t/m zaterdag 14 juni 2025
Nationale Sport Vakbeurs 2025
woensdag 5 november 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER