Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gouda neemt voetbalveld in gebruik met innovatieve duurzame warmtewinning

NIEUWS
SPORTVELDTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 11 oktober 2024
75 sec


Voetbalvereniging SV DONK heeft de feestelijke opening van een baanbrekend warmtewinsysteem onder hun voetbalveld gevierd. Deze innovatieve technologie, die in samenwerking met gemeente Gouda, SPORT•GOUDA, Aendless Energy en Antea Sport tot stand is gekomen, markeert een belangrijke stap in de verduurzaming van Goudse sportaccommodaties.

In aanwezigheid van genodigden en ruim 70 kinderen van de vereniging en hun ouders, openden wethouder sport Michiel Bunnik en kinderwethouders Rens (Duurzaamheid) en Diyae (Sport) het veld met het nemen van een duurzaamheidspenalty. (Foto: Astrid den Haan)
In aanwezigheid van genodigden en ruim 70 kinderen van de vereniging en hun ouders, openden wethouder sport Michiel Bunnik en kinderwethouders Rens (Duurzaamheid) en Diyae (Sport) het veld met het nemen van een duurzaamheidspenalty. (Foto: Astrid den Haan)

Het warmtewinsysteem, dat is aangelegd onder het recent gerenoveerde kunstgrasveld van SV DONK, is volgens de gemeente 'een wereldprimeur'. Dit unieke systeem, dat werkt als een omgekeerde vloerverwarming, zal de club helpen om aanzienlijk te besparen op energie-uitgaven door warmte te winnen uit het kunstgras, vooral op warme dagen. Met een verwachte reductie van 80% op het gasverbruik, zet SV DONK hiermee een grote stap richting een duurzame toekomst.

Spannend moment

Aendless Energy en Antea Sport kijken terug op een geslaagd project waar veel nuttige kennis en ervaring is opgedaan. Dennis ten Barge van Aendless Energy: 'Na een periode van plannen en voorbereiden, is de uitvoering door verschillende bedrijven altijd een spannend moment. Dit is de afgelopen periode goed verlopen met duidelijke communicatie en goede afstemming. De komende maanden gaan we de eerste resultaten van het warmtewinsysteem zien.'


Krachten bundelen

Aendless Energy is een intensieve samenwerking die speciaal voor deze innovatie is opgericht om te waarborgen dat de gewonnen energie op de juiste manier wordt gebruikt als warmtebron. Binnen deze samenwerking bundelen Aendless en Antea Sport hun krachten: Antea Sport als specialist in het bouwen van hoogwaardige sportvelden en het winnen van de warmte uit het veld en Aendless als specialist in het transporteren van deze energie naar de eindgebruikers. Dankzij deze intensieve samenwerking zorgen Aendless en Antea Sport ervoor dat de dubbele functie van het sportveld optimaal tot z'n recht komt.

Rentmeesterschap
"Duurzaamheid en innovatie zijn belangrijke speerpunten voor Antea Sport", legt directeur Gosewin Bos uit. "Vanuit rentmeesterschap zoeken we voortdurend naar mogelijkheden om met onze sportvelden bij te dragen aan een duurzame maatschappij. Warmtewinning uit kunstgras is daar een prachtig voorbeeld van. Evenals bij onze andere innovaties laten we ook met deze techniek zien dat duurzaamheid uitstekend hand in hand gaat met belangrijke criteria als spelbeleving en veiligheid."


Het systeem biedt niet alleen voordelen voor SV DONK, maar biedt ook kansen voor andere (Goudse) sportverenigingen en woningen in de buurt om te profiteren van duurzame energie.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tuinmachineshow Dagen bij Lozeman Tuinmachines
donderdag 24 oktober 2024
t/m zondag 8 december 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024
Tweedaags evenement Turftech24 bij KRC Genk
dinsdag 12 november 2024
t/m woensdag 13 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER