Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Onderzoek Mulier Instituut: sportambtenaren vrezen dat kabinetsplannen tot bezuinigingen op sport leiden

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 13 september 2024
60 sec


Het kabinet is van plan de specifieke uitkeringen voor sport over te hevelen naar het gemeentefonds. Ook komt er een budgetkorting van 10 procent op dat fonds. Gemeentelijke beleidsmedewerkers sport zijn niet positief over dit plan. Ze zijn bang dat er zo minder geld voor sport overblijft. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder gemeenteambtenaren sport.


Sportambtenaren beoordelen de kabinetsplannen gemiddeld met een 4,7. Ze zijn wel positief over de vermindering van administratieve lasten door het plan. Bij de specifieke uitkeringen kwam namelijk veel administratief werk kijken.

Oormerken

De belangrijkste reden waarom sportambtenaren de overheveling van specifieke uitkeringen naar het gemeentefonds niet zien zitten, is dat het geld onderdeel wordt van politieke besluitvorming. Andere beleidsterreinen kunnen dan ook aanspraak maken op geld dat nu naar sport gaat. Dat kan ten koste gaan van de sportbegroting. Sportambtenaren zijn daarom voorstander van het oormerken van geld voor sport.


Sport is geen wettelijke taak voor gemeenten. Zonder geld dat speciaal voor sport bestemd is, bestaat daardoor het risico dat sport pas na de wettelijke taken aan de beurt komt. Zeker bij financiƫle tekorten in een gemeente. Bij eerdere bezuinigingsrondes in gemeenten werd het sportbeleid wel vaak ontzien. Maar dat biedt geen garantie voor de toekomst. Sportambtenaren benoemen ook dat de budgetkorting tegenstrijdig is met een ambitie van het kabinet. Ze willen namelijk meer inzetten op preventie, inclusief sport en bewegen. De beleidsmedewerkers sport verwachten dat de 10 procent budgetkorting vooral ten koste gaat van de inzet van buurtsportcoaches.

113 gemeenten

Voor dit onderzoek heeft het Mulier Instituut in juni 2024 een vragenlijst uitgezet onder gemeenteambtenaren sport. Ambtenaren van 113 gemeenten hebben deze ingevuld. Dat is ongeveer een derde van alle gemeenten. Via deze link is het hele onderzoeksrapport te lezen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER