Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Voorzitter duurzaamste sportaccommodatie van het jaar: 'Wij willen weer een echt buurthuis en een ontmoetingsplek zijn'

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 21 augustus 2024
301 sec


Het complex van FC Weesp is dit jaar verkozen tot duurzaamste sportaccommodatie van het jaar van Nederland. De voetbalclub ontving de prijs niet alleen voor de gemaakte verduurzamingsslag, maar ook voor de verbindende rol die de club speelt in de buurt. De transitie van een klassieke voetbalkantine naar een duurzame en multifunctionele sportaccommodatie werd in 2020 ingezet door voorzitter Rutger ter Hoeven in samenwerking met anderen.

Rutger ter Hoeven (foto: Anita Edridge)
Rutger ter Hoeven (foto: Anita Edridge)

De verkiezing van de Sportaccommodatie van het jaar is een initiatief van NOC*NSF, Kenniscentrum Sport & Bewegen, het Mulier Instituut en RVO en werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden. De winst leverde FC Weesp een bedrag van 2.500 euro op en veel publiciteit. Ook voorzitter Ter Hoeven mag dankzij deze uitverkiezing de ervaring en kennis die hij opdeed tijdens het verduurzamingsproces van de sportvereniging vaker delen. Maar zijn positieve verhaal bevat ook een waarschuwing: 'In theorie is verduurzaming heel elegant vormgegeven, maar de praktijk kan weerbarstig zijn', weet hij inmiddels.

'Blijf altijd kritisch en bouw zelf kennis op'

Als voorbeeld noemt hij de SDE++-subsidie voor het salderen van opgewekte zonne-energie bij sportclubs. 'Wij hadden deze subsidie al toegezegd gekregen, maar kwamen er net op tijd achter dat die geld kost in plaats van oplevert. Er is al jaren geen uitbetaling meer gedaan, terwijl je wel verplicht bent om te investeren in een brutoproductiemeter. Mijn advies aan verenigingen is daarom om deze subsidie niet aan te vragen.' Het maken van een goede financiƫle afweging is dus heel belangrijk. Daarnaast adviseert Ter Hoeven anderen om vooral ook gebruik te maken van interne kennis. 'Binnen elke vereniging zijn wel mensen die beroepsmatig veel weten van verduurzaming. Sommige externe bureaus weten totaal niet waarmee ze bezig zijn of zijn niet onafhankelijk. Blijf dus altijd kritisch en bouw zelf kennis op', zegt de voorzitter.

Jeugdvoetbal

Zijn eigen kritische houding zorgde er mede voor dat hij voorzitter van FC Weesp werd. In 2019 sloot hij zich met twee vrienden aan bij het oude bestuur. Dat hield de vereniging in de lucht en legde de focus met name op het eerste elftal, maar was verder weinig ambitieus, volgens Ter Hoeven. Als vader van een voetballende zoon wilde hij graag meer aandacht voor het jeugdvoetbal. Uiteindelijk stapte het oude bestuur op en ging 'het nieuwe FC Weesp' van start. 'Wij vroegen ons af wat voor club we wilden zijn. We concludeerden dat er veel aandacht voor de jeugd moest komen, maar ook voor het stimuleren van vrijwilligerswerk en verbinding en voor verduurzaming. Bij dit laatste ging het om energieverbruik, recycling, vergroening van het sportpark en wellicht het belangrijkste: onze sociale functie als buurthuis en ontmoetingsplek voor alle Weespers.'


'Zonder vrijwilligers lukt het niet'

Tijdens het hele transitieproces is de inzet van vrijwilligers van groot belang, benadrukt de voorzitter, die deze functie uiteraard zelf ook als vrijwilliger vervult. 'Zonder vrijwilligers lukt het niet. Vijf jaar geleden waren er maar 20 vrijwilligers actief; nu zijn dat er zo'n 250 op een ledental van ruim 1.100.' De onmisbaarheid die voor vrijwilligers geldt, is ook van toepassing op de oude garde van gepensioneerden die actief zijn in het beheerteam en samen met de gemeente de vier velden onderhouden. 'Dat gebeurt in goed overleg en goede samenwerking, alles zonder bestrijdingsmiddelen en bemesting. Het nieuwe hoofdveld blijft natuurgras: fijn voor de voetballers, maar ook goed voor het milieu. Het wordt nu opgehoogd en voorzien van nieuwe drainage, zodat er weer een strak veld ligt bij de start van de competitie.' Het vijftien jaar oude complex bestaat in totaal uit vier velden. Uitbreiding met een vijfde veld staat in de planning.

'Dat onze verduurzamingsplannen samenvielen met de energiecrisis, waardoor de rekening zes tot zeven keer zo hoog werd, heeft natuurlijk ook geholpen'

Om iedereen in de club mee te krijgen, stopt het nieuwe bestuur veel energie in communicatie. 'Dit betekende letterlijk veel koffiedrinken, bijvoorbeeld met het beheerteam, maar ook goed uitleggen aan onze leden wat wij doen en wat het oplevert.' Zo is op de website van de club te lezen dat er het afgelopen seizoen meer dan 20.000 euro bespaard is op energiekosten en ruim 9.000 kg minder CO2 is uitgestoten. 'Dat onze verduurzamingsplannen samenvielen met de energiecrisis, waardoor de rekening zes tot zeven keer zo hoog werd, heeft natuurlijk ook geholpen.' Het bespaarde geld is hard nodig, want het vijftien jaar oude gebouw moet ook onderhouden worden. 'Wij kunnen op energiekosten bezuinigen dankzij de verduurzaming en gaan dit geld gebruiken om ons pand toekomstbestendig te maken. Bovendien hoeven wij de contributie hierdoor niet te verhogen, zodat de sport voor iedereen betaalbaar blijft.' Het bedrag van 2.500 euro dat met de verkiezing gewonnen is, wordt grotendeels gebruikt om het dak te isoleren. Een ander deel gaat naar de aanschaf van duurzame koffiebekers.

Om het complex te verduurzamen, is er de afgelopen jaren ledverlichting aangebracht en is de club van het gas af gegaan en overgegaan op warmtepompen. De oprit en het terras zijn vergroend, er is een bijenhotel gekomen en een paddenpoel aangelegd en rond de velden zijn struiken en bomen geplant. Ook zijn er zonnepanelen op het dak gelegd. De maatregelen zijn grotendeels gefinancierd met giften van diverse stichtingen, een bijdrage van de Rabobank en subsidie van de EU, het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.

Batterij

Naast alle uitgevoerde maatregelen heeft de club nog een wens: de aanschaf van een batterij om opgewekte energie op te slaan. Ter Hoeven: 'Het probleem is dat de zon overdag schijnt en sportclubs 's avonds de meeste stroom verbruiken. Daarom hebben wij EU-subsidie en BOSA-subsidie aangevraagd voor een batterij waarin we stroom kunnen opslaan.' Het idee is dat de goedkope of zelfs gratis stroom ook gebruikt kan worden door de buurt via het collectief Duurzaam Weesp. Het zou dan gaan om honderd huishoudens met een krappe beurs. 'Er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Wij zetten in op deze brede toepassing, maar blijven natuurlijk een voetbalclub. Als de medewerking van de verschillende instanties niet rond zou komen, investeren we waarschijnlijk in een batterij alleen voor de club.'


Gratis maaltijden

De subsidieaanvraag voor de buurtbatterij en het feit dat de club de blik naar buiten richt, waren eveneens redenen voor de jury om de prijs toe te kennen aan FC Weesp. Zo wordt de sportaccommodatie ook gebruikt voor buitenschoolse opvang, als vergaderlocatie, voor sportlessen van de middelbare school het Vechtstede College, door jeugdwerk en voor het buurtbingo voor ouderen. De verstrekking van gratis maaltijden in de sportkantine via het project Buurtbuik was zo succesvol, dat het begon te wringen met de buitenschoolse opvang en is daarom verhuisd. Ter Hoeven hoopt wel dat het ooit weer terugkomt. 'We begonnen met twintig man, maar uiteindelijk kwamen er meer dan honderd mensen om te eten.'


'De huidige generatie moet naar mijn mening leidend zijn in de energietransitie'

'Het zit hier dus lekker vol', concludeert hij met betrekking tot alle activiteiten die in het clubgebouw en op het sportcomplex plaatsvinden. Zo ziet de voorzitter het graag, net als de acht andere bestuursleden: een sportpark als ontmoetingsplek die de sociale cohesie van de buurt versterkt. Dat is ook de reden dat FC Weesp als eerste sportclub zijn statuten heeft aangepast. Zo staat er in de nieuwe statuten dat de club een sociaal-maatschappelijke organisatie is die voor verbinding zorgt. 'Sportclubs hebben deze functie natuurlijk altijd al gehad, maar door de regelgeving is dat minder zichtbaar en vanzelfsprekend geworden. Wij willen weer een echt buurthuis en een ontmoetingsplek zijn.' Met Ter Hoeven als een echte verbinder is FC Weesp goed op weg. De winst van de verkiezing is daar een goed bewijs van. 'Ik vind verduurzaming persoonlijk heel belangrijk. De huidige generatie moet naar mijn mening leidend zijn in de energietransitie', zo luidt zijn overtuiging. Zijn inzet is ook door de stad opgemerkt, want Ter Hoeven werd eveneens genomineerd voor de titel 'Amsterdammer van het jaar 2024'. Een mooie waardering voor de geboren Twentenaar die in 2022 al uitgeroepen werd tot groene vrijwilliger van het jaar.

Sportaccommodatie van het jaar 2024

Voetbalvereniging FC Weesp is verkozen tot Sportaccommodatie van het jaar 2024. De andere genomineerden voor deze duurzaamheidsprijs van NOC*NSF en het Kenniscentrum Sport & Bewegen waren hockeyclub Hudito in Delft, korfbalvereniging KV Sparta in Zevenhuizen, omnisportvereniging SF Deinum en Sportpark De Eendracht in Amsterdam. De winnaar ontving een cheque ter waarde van 2.500 euro om verdere verduurzaming te financieren. De overige genomineerden ontvangen elk een cheque ter waarde van 1.500 euro.
De jury, bestaande uit Bert van Oostveen (Kenniscentrum Sport & Bewegen), Irene Eijs (NOC*NSF), Judith Maas (SDG Nederland) en Remco Hoekman (Mulier Instituut), heeft de genomineerden beoordeeld. Bij deze jubileumeditie van de verkiezing zag de jury dat het niveau van verduurzaming enorm is toegenomen bij de deelnemers aan de verkiezing. Bij winnaar FC Weesp kwam dat het best tot uitdrukking.
Uit het juryrapport: 'De visie en ambitie van FC Weesp komen tot uitdrukking in het aanpassen van de doelstelling van de vereniging en het betrekken van de buurt daarbij. Ze hebben een brede blik op financiƫle mogelijkheden en subsidiekansen en zorgen voor verbinding in Weesp.'

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER