Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Droge hockeyvelden zijn de toekomst

ADVERTORIAL
KUNSTGRAS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Frank Herbrink, woensdag 3 juli 2024
216 sec


In de toekomst zullen droge hockeyvelden de standaard worden. Producenten zijn daarom druk bezig met de ontwikkeling van dry hockeyvelden, zo ook Edel Grass in Genemuiden. Deze producent van kunstgras voor sportvelden is al jaren een vaste partner van Antea Sport. De samenwerking is weliswaar niet meer exclusief, maar nog steeds aanwezig en innig.


De samenwerking ontstond ruim twee decennia geleden. Oranjewoud NV, waartoe ook Antea Sport behoort, was zelfs een paar jaar volledig eigenaar van Edel Grass. Tot 2021 vormden Antea Sport, J&E Sports en Edel Grass een strategische drie-eenheid bij de aanleg van sportvelden. In mei 2021 werd Edel Grass ingelijfd door het Britse beursgenoteerde bedrijf Victoria PLC (zie kader). Een grote verandering, aangezien zowel Antea Sport als Edel Grass de eigen koers moest herzien. Antea Sport veranderde voor Edel Grass van een strategische partner in een belangrijke klant op de Nederlandse markt. De samenwerking is nog steeds intensief.

Tijdens de Nationale Sportvakbeurs in Gorinchem, afgelopen jaar, waren beide bedrijven nog samen te vinden in de stand van Antea Sport. Dit jaar koos Edel Grass op de Vakbeurs Sportaccommodaties in Houten voor een eigen stand. Dit om de merkbekendheid te vergroten, en om ruimte te geven aan een andere belangrijke samenwerking die het bedrijf is aangegaan: die met Re-Match, waaruit inmiddels een aantal baanbrekende, duurzame kunstgrasoplossingen is voortgekomen.

Zandvelden

In Nederland werd kunstgras voor hockey omstreeks de jaren tachtig geïntroduceerd. Er werden in die tijd meer zandvelden dan watervelden gebouwd; dit vanwege de hogere kosten voor een waterveld. Ook vandaag de dag behoren beide nog steeds tot de belangrijkste typen hockeyvelden die ook Antea Sport bouwt. Zandvelden zijn sterk, hebben weinig onderhoud nodig en er zit weinig technologie achter. Daardoor zijn ze betaalbaar en betrouwbaar voor clubs. Veel hockeyers zijn gewend aan dit type veld en kunnen er prima uit de voeten.


'Door het ontbreken van zand en de toevoeging van water hebben spelers op watervelden minder last van onder andere schuring en schaafwonden. Het paradepaardje in deze categorie dat Edel Grass destijds op de markt bracht, was het Edel ID-waterveld', vertelt Gijs Peters, salesmanager bij Edel Grass. 'Dat is nog steeds een prachtig voorbeeld van hoe wij proberen aan de wensen van hockeyers te voldoen. We werkten bij deze ontwikkeling samen met tophockeyclubs en consultants en kregen daardoor belangrijke feedback, ook van spelers.' Er werd voor dit veld gebruikgemaakt van garentechnologie met unieke gekrulde knit-de-knit-vezels. Dit zorgde voor een zeer egale oppervlaktelaag en een toplaag waarop toen al minimaal water gesproeid hoefde te worden. Deze veldtechnologie heeft er mede voor gezorgd dat tophockey in Nederland kon floreren. Wereldwijd liggen er Edel ID-velden van de eerste generatie die na tien jaar nog steeds perfect presteren.'

In de loop der tijd veranderden de eisen van de sportbonden, vooral om het watergebruik terug te dringen. Aanvankelijk wilde de FIH bij de Olympische Spelen in Parijs dit jaar voor het eerst op droge velden hockeyen. Na een evaluatie is dat besluit inmiddels teruggedraaid. Ook in 2026 zal nog op water gehockeyd worden. De ontwikkeling van een droog veld brengt de nodige uitdagingen met zich mee, maar mede onder druk van regelgeving zullen de industrie en de bonden in de richting van droog bespeelbare velden bewegen. Peters: 'In Nederland valt er weliswaar genoeg water, maar ook hier ligt verstandig omgaan met water onder een vergrootglas. En in veel delen van de wereld is watertekort een groot issue. We moeten maatschappelijk gezien kiezen voor duurzaamheid, zeker ook wat waterverbruik betreft. Een bedrijf als Victoria hecht daar enorm veel belang aan.'

Nieuwe garen- en textureertechnieken

Om aan de regelgeving te kunnen voldoen, heeft de FIH in 2023 de nieuwe innovatienorm non-irrigated voor dry hockey in het leven geroepen. In het verlengde daarvan is de KNHB een innovatieproces gestart met als doelstelling om een eigen categorie voor droge velden in Nederland te ontwikkelen. Edel Grass wil graag mee ontwikkelen in dit proces en heeft nu in de dry categorie een veld op de markt gebracht, waaraan de FIH inmiddels haar goedkeuring heeft verleend. Voor dit dry-to-play hockeyveld wordt gewerkt op basis van jarenlange ervaring met nieuwe garen- en textureertechnieken. Het resultaat is een zeer dicht en uniform oppervlak met een lage weerstand, waarop spelers makkelijk bewegen en de balsnelheid hoog blijft - zoals je van een waterveld verwacht, maar dan zonder dat er water toegevoegd wordt. Het veld is nu al geschikt voor de breedtesport en kan dienen als vervanging voor zand-, semi- en watervelden. Doorontwikkeling, in de vorm van testen met exacte technische specificaties en opbouw, moet er uiteindelijk voor zorgen dat ook tophockeyers op dit droge veld hun snelle spel kunnen blijven spelen.


Voorloper

Naast het uitfaseren van water in hockeyvelden wordt er bij duurzaam innoveren ook steeds meer ingezet op de toepassing van gerecycled materiaal. Een unieke upcycling-technologie werd ontwikkeld door Re-Match. Materialen uit oude kunstgrasvelden worden hierbij gescheiden en teruggewonnen als hoogwaardige nieuwe grondstoffen. Schramm Garens (Victoria) kreeg het voor elkaar om met deze grondstoffen een nieuw kunstgrasgaren te produceren. Hierdoor kon Edel Grass een gerecycled sportsysteem ontwikkelen: Edel Athmos. United Works (tevens Victoria) zag kans om dit systeem te produceren en te voorzien van een al eerder ontwikkelde backing coating: Edel Xero, die ook deels uit gerecycled kunstgras bestaat. Door het bundelen van de expertise binnen de groep en een samenwerkingsverband met een gespecialiseerde recyclingpartij (Re-Match), beschikt Edel Grass nu over een goedgekeurd kunstgrassysteem, waarvan de vezels voor de helft bestaan uit gerecycled kunstgras. Edel Grass is hiermee voorloper als het gaat om de toepassing van gerecycled materiaal in nieuwe kunstgrasproducten voor sport.


Ideaalbeeld

Ook voor hockey wil Edel Grass toewerken naar een veld dat aan het einde van de levensduur gerecycled kan worden tot grondstoffen voor de productie van nieuwe kunstgrasgarens. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat er bij de doorontwikkeling van het nieuwe dry hockeyveld in een volgende fase ook gerecycled materiaal wordt toegepast. Dit om uiteindelijk toe te werken naar een duurzaam en idealiter volledig circulair product. Dat is nu nog een ideaalbeeld. De ontwikkeling hiervan vergt geduld, testen en een stapsgewijze aanpak. Het is namelijk nodig om te kunnen herleiden welke eigenschappen waardoor ontstaan.


Victoria Grass Group

Edel Grass is een onderdeel van de Victoria Grass Group binnen Victoria PLC. Het bedrijf in Genemuiden is door de Britten aangekocht om ook een sportdivisie toe te voegen aan de 'grasgroep'. Deze groep bestaat naast Edel Grass uit het Duitse Schramm Garens, United Works (grasproductie) en vier landscapingbedrijven: Avalon Grass, Royal Grass, Grass Inc en Edel Life.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER