Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Koken van mos en gras als aanvulling op chemievrij beheer tennisbanen

ARTIKEL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 29 april 2024
154 sec


Tennisclub Thor de Bataaf uit Den Haag onderhoudt de achttien banen op het sportpark sinds een jaar op biologische wijze. Dit gebeurt met de micro-organismen van MO5 Sport, die de organische vervuiling als het ware opeten. Dit materiaal wordt volledig verteerd, net als de dode bladeren in het bos. Soms zijn er plekken waar toch nog wat mos of onkruid staat: langs de randen of bij het net waar weinig gelopen wordt. Om dit zonder chemie te kunnen bestrijden, is een test gedaan met heet water.


'De combinatie van biologische aanpak en mechanische bewerking met kokend water vullen elkaar prima aan,' weet Ewoud van de Wetering van Algavelan. Als mos en gras gekookt zijn, vinden de daarna aangebrachte micro-organismen een 'gedekte tafel'. Zij ruimen dood organisch materiaal op. 'Wij betrekken graag innovaties erbij om het proces van onze micro-organismen te ondersteunen.'
Gijs Peelen is accommodatieadviseur bij de KNLTB en was bij de test in Den Haag aanwezig. 'Als bond sluiten wij ons aan, samen met NOC*NSF en de andere sportbonden, bij de programma's binnen de Routekaart Verduurzaming Sport, waaronder ook het deelakkoord over milieuvriendelijk beheer. Ook proberen wij zo veel mogelijk te verbinden en bieden in dat kader graag een platform voor innovaties.' Zo is de aanpak van Algavelan in een artikel van de tennisbond verschenen en mede na het lezen van dit stuk kwamen de tennissers uit Den Haag op het idee om Van de Wetering uit te nodigen. Peelen: 'Er wordt steeds meer kennis opgedaan als het gaat om milieuvriendelijk beheer van tennisbanen. Wij kijken graag naar de best practices op dit gebied en ik ben dan ook heel benieuw naar het uiteindelijk resultaat van deze heetwaterproef in Den Haag.'


'Leden die vragen hebben als wij met de sproeiwagen over de banen rijden, kunnen wij goed uitleggen dat het geen gif is, maar een natuurlijk product met micro-organismen en dat stelt ze gerust'

Op tennispark De Bataaf in Den Haag wordt dus sinds vorig voorjaar het product MO5 Sport van Algavelan gebruikt op de achttien tennisbanen. Loek de Gruijter, hoofd van de commissie onderhoud vanuit de Stichting Onroerend Goed De Bataaf, is tevreden. 'We hebben een goede begeleiding en tips gekregen van Ewoud van de Wetering. Zelfs onze oudste smashcourtbanen (nu dertien jaar oud) blijven goed schoon en houden het goed vol na een regenbui. Leden die vragen hebben als wij met de sproeiwagen over de banen rijden, kunnen wij goed uitleggen dat het geen gif is, maar een natuurlijk product met micro-organismen en dat stelt ze gerust.'

Diesellucht

De ervaringen met het stoomapparaat om extreme mossen en onkruid op de banen en de terrassen te bestrijden zijn op zich positief, alleen zien ze in Den Haag liever dat de machine op een elektrische accu zou werken. De Gruijter: 'Onze minibaan is opgeknapt na de behandeling met dit apparaat, maar we kregen wel klachten van leden over de diesellucht van de motor in het apparaat.'


'Wij willen graag een totaalpakket van chemievrij onderhoud en dat betekent ook borstelen, vegen en nu dus ook de inzet van kokend water'

Loek de Gruiter van tennispark Thor de Bataaf en Gabriël Wolters, adviseur Noord- en Zuid-Holland Algavelan
Van de Wetering staat met zijn bedrijf open voor innovaties en deelt zijn kennis graag om chemievrij onderhoud te promoten. 'Ons product met micro-organismen die het organisch vuil opeten, is een behandeling. Wij willen graag een totaalpakket van chemievrij onderhoud en dat betekent ook borstelen, vegen en nu dus ook de inzet van kokend water.' Het bedrijf Waterkracht reageerde als eerste op zijn oproep en leverde de machine waarmee kokend water met een soort hark zonder haken op het mos en onkruid aangebracht wordt. Het water kookt de plant dood en tast ook de wortels aan. 'Onze eerste ervaringen zijn dat de kunstvezels niet worden aangetast. Het water doet zijn werking aan het oppervlak en koelt daarna snel af. Het infill op de banen absorbeert ook veel warmte van het water. Mocht een kunstvezelfabrikant zeggen dat het niet kan op zijn vezel, dan passen wij deze methode natuurlijk niet toe, maar tot nu toe heb ik dat nog niet gehoord.'

Allemaal winstpunten

Het kokend water doodt natuurlijk ook de micro-organismen, maar die zijn zo weer teruggebracht, weet Van de Wetering. 'Je weet nu in elk geval zeker dat er geen chemische residuen achterblijven. Het voordeel van de biologische aanpak is ook dat gedurende het jaar minder mechanische bewerkingen nodig zijn. De banen slijten daardoor ook minder snel. Allemaal winstpunten van deze chemievrije aanpak.' Van de Wetering tot slot: 'Clubs moeten hun banen goed bespeelbaar houden en de technische sporteigenschappen moeten daarbij behouden blijven. Wij hebben nu getuigenissen van zeer veel gebruikers dat onze methode werkt.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER