Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

FieldWatch introduceert een platform om met behulp van AI het gebruik van kunstgras te monitoren

ARTIKEL
SPORTVELDTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 8 april 2024
66 sec


Het nieuwe platform zou problemen aanpakken op het gebied van verlengd gebruik en garanties

De sportsector heeft al jaren moeite met het vinden van effectieve tools om het gebruik van kunstgras beter inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld met het oog op garanties. Veel initiatieven blijven vaak steken bij goede bedoelingen. FieldWatch introduceert nu een volledig autonoom systeem om de belasting en verlichting van velden te monitoren.

Fieldwatch paal
Fieldwatch paal

In Hilversum is begin april een pilot gestart bij voetbalclub 't Gooi. Het systeem van FieldWatch, een special ontwikkelde solar pole met camera's, registreert activiteiten op het veld zonder de noodzaak van een internetverbinding of externe energiebronnen. Kunstmatige intelligentie zet de opgenomen beelden volledig privacy proof om in gegevens voor een dashboard, waarop onder andere een heat map te zien is met de meest gebruikte plekken en de gebieden die aandacht nodig hebben qua onderhoud.

Verlengen van levensduur sportvelden

FieldWatch richt zich op de uitdagingen waar gemeenten en sportverenigingen mee kampen bij het verlengen van de levensduur van kunstgrasvelden. Het bedrijf heeft AI-gestuurde technologie ontwikkeld om de belasting en verlichting van velden te monitoren, waardoor gemeenten en sportverenigingen hun velden efficiƫnter kunnen beheren. Ook is het systeem in staat om volautomatisch de veldverlichting te dimmen wat aanzienlijke besparingen kan opleveren voor de sportverenigingen.


Hilversum

Karin van Hunnik, wethouder sport van de gemeente Hilversum, licht toe: 'Dit is de eerste keer dat we als gemeente een innovatief project op het gebied van duurzaamheid in de sport ondersteunen. Tot nu toe focusten we voornamelijk op energiebesparende maatregelen binnen accommodaties. Deze pilot sluit naadloos aan bij onze ambitie om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de beschikbare sportfaciliteiten.'


Kor van der Bij, ceo Fieldwatch

ROM Utrecht Region

De ontwikkeling van FieldWatch werd mede mogelijk gemaakt door een investering van ROM Utrecht Region. Arno Scheepers, wethouder economie van de gemeente Hilversum en aandeelhouder in de ROM: 'De ROM Utrecht Region ondersteunt innovatieve bedrijven in de regio met financiering.' Kor van der Bij, ceo van FieldWatch, voegt toe: 'We zijn ongelooflijk dankbaar voor de steun van de ROM Utrecht Region.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Michel Groenvelld
dinsdag 9 april 2024
Ik heb dit eerder gezien: https://www.vcsobservation.com/cocreatie/fieldoptimizer/

Is getest op diverse sportparken in Amsterdam. Qua naam verwarrend, bestaande oplossing heet FieldOptimizer en deze FieldWatch.

Eerste is trouwens ontwikkeld zonder subsidie.
Kor van der Bij
dinsdag 9 april 2024
Hoi Michel, Vooropgesteld geweldig dat er meerdere innoverende initiatieven actief zijn betreffende dit belangrijke onderwerp. Er zijn een aantal belangrijke verschillen buiten de technologie die wordt ingezet.

Ik ken FieldOptimizer niet in praktijk. Wat ik lees is dit legt dit product de accenten op het onderhoud van reguliere en kunstgrasvelden. Ook is er een veldbelasting component wat overlapt. FieldOptimizer lijkt verder de diepte in te gaan als het gaat om het onderhoud/staat van het veld. FieldWatch richt zich voorlopig op kunstgras.

FieldWatch is volledig a.i. gebaseerd en richt zich naast de onderhoud en de belasting van het kunstgrasveld ook op het optimaliseren van de veldverlichting, voorkomen van vandalisme en het motiveren/verbinden van de club (doormiddel van een club app met beloningsprikkels). Er zijn ook budgettaire inzichten op veld/club/park en gemeentelijke niveau. Die zullen er bij FieldOptimzer ook zijn verwacht ik.

Kortom: de focus is iets breder bij FieldWatch: veldeigenaar als de veldgebruiker met het verduurzamen als gemeenschappelijk doel. FieldOptimizer gaat verder in de analyse van het onderhoud. FieldWatch draait volledig op zonne-energie / 5G en is waarschijnlijk voordeliger in de aanleg en mogelijk ook in onderhoud. Maar dat laatste is een aanname.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER