Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Mono-materiaal versus multi-materiaal structuur producten

ADVERTORIAL
KUNSTGRAS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ed Donkers, maandag 1 april 2024
98 sec


In de verpakkingswereld winnen mono-materiaal oplossingen steeds meer terrein als sleutel tot een duurzamere toekomst. De prognose wijst uit dat verpakkingen van enkelvoudig materiaal tegen 2030 de overhand zullen hebben in de sector. In dit artikel gaat Limegreen dieper in op de verschillen tussen monomateriaal- en multimateriaaloplossingen, en lichten ze toe waarom zij geloven dat ONE-DNA™️ ofwel monomateriaal kunstgras de toekomst is!


Wat is het verschil?

Monomateriaalstructuren: Mono-materiaal structuren bestaan uit slechts één type materiaal. Dit betekent dat het gehele product is samengesteld uit één enkel homogeen materiaal, dus één type polymeer. Een voorbeeld hiervan is monomateriaal kunstgras, zoals ONE-DNA™. Het voordeel van monomateriaalstructuren is dat het materiaal gemakkelijk kan worden gerecycled en hergebruikt.


Multimateriaalstructuren: Multimateriaal structuren daarentegen bestaan uit verschillende materialen die met elkaar zijn gecombineerd om de gewenste eigenschappen te bereiken. Denk bij kunstgras aan een mix van PP & PE, en vaak nog backing materiaal, en een coating van PP, Latex of PU. Dit zorgt voor uitdagingen bij recycling.

Het belang van mono-materiaal

De belangrijkste verschillen tussen monomateriaal- en multimateriaalstructuren in de kunstgrasindustrie zijn:


Monomateriaal:
-Mono-materiaal kunstgras, zoals ONE-DNA™, is ontworpen met duurzaamheid in gedachten. Het gebruik van slechts één type polymeer maakt recycling en hergebruik efficiënter.
-Dit resulteert in een vermindering van CO2-uitstoot tijdens de productie en minimaliseert het gebruik van grondstoffen, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen.
-Monomateriaalstructuren ondersteunen circulariteit, omdat het materiaal na gebruik opnieuw kan worden ingezet voor vergelijkbare toepassingen.


Multimateriaal:
-Kunstgras met multimateriaalstructuren kan bestaan uit verschillende grondstoffen, zoals PE & PP, wat recycling bemoeilijkt.
-De recycling van verschillende materialen resulteert in waardeverlies en een grotere ecologische voetafdruk.
-Multimateriaal kunstgras heeft beperkte mogelijkheden voor hergebruik en kan meestal alleen worden hergebruikt in dikwandige producten, zoals picknicktafels, vanwege de uitdagingen bij het verwerken van verschillende materialen.


Voordelen monomateriaal

Monomateriaal producten, zoals ONE-DNA™️ kunstgras, bieden diverse voordelen, zowel op het gebied van duurzaamheid als efficiëntie:


Vereenvoudigde Recycling: Producten gemaakt van één soort materiaal zijn gemakkelijker te recyclen dan producten die uit meerdere materialen bestaan. Dit verhoogt de kans dat ze daadwerkelijk gerecycled worden.

Vermindering van Afval: Door het gebruik van slechts één materiaal wordt de hoeveelheid afval verminderd, zowel tijdens de productie als aan het einde van de levenscyclus van het product.

Energiebesparing: Het recyclingproces van monomateriaal producten is over het algemeen energie-efficiënter, omdat er minder energie nodig is voor verwerken van het materiaal.

Duurzaamheid: Mono-materiaal producten ondersteunen een circulaire economie door hun herbruikbaarheid en recyclebaarheid, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
Kostenbesparing: De productie en recycling van monomateriaal producten kunnen kosteneffectiever zijn dan die van multimateriaal producten, vanwege de eenvoud van het productieproces en het verminderde afval.


Toename van Consumentenbewustzijn: Mono-materiaal producten spelen in op de groeiende vraag van consumenten naar duurzamere en milieuvriendelijkere producten.

Groenere toekomst

De focus binnen de verpakkingssector verschuift naar het gebruik van monomaterialen, een beweging die de toenemende nadruk op duurzaamheid en circulaire economie in diverse branches onderstreept. Deze benadering beperkt afvalproductie, reduceert de CO2-uitstoot en levert een bijdrage aan een groenere toekomst.


Hier volgen enkele relevante artikellinks:

https://knaufappliances.com/mono-material-packaging
https://www.smithers.com/resources/2020/aug/easy-to-recycle-mono-material-film-packs-to-grow
https://packagingeurope.com/comment/a-closer-look-at-the-potential-of-the-mono-material-packaging-market/8908.article
https://www.ptonline.com/blog/post/monomaterial-trend-in-packaging-and-beyond-will-only-thrive

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024
TRENDING
Groene transfers van juni
10-06-2024 | NIEUWS
Groene transfers van mei
06-05-2024 | NIEUWS
KRAK, zei de ...
17-06-2024 | ARTIKEL

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER