Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Verduurzamen is de enige vlucht vooruit'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, zondag 17 december 2023
262 sec


SportStroom begeleidt verenigingen in traject naar structureel lagere energienota

De noodzaak om te verduurzamen is voor sportclubs groter dan ooit. Door goed doordacht de juiste maatregelen in de juiste volgorde te nemen, is het mogelijk om de energierekening fors te verlagen. Ook clubs die zelf geen geld hebben om te investeren of dreigen in de rode cijfers te komen, moeten juist nu hulp zoeken om dit te realiseren. Er zijn namelijk veel subsidiemogelijkheden. Het is de missie van SportStroom om clubs te begeleiden in het traject naar een duurzame sportaccommodatie en een structureel lagere energierekening.


'Verduurzamen is de enige vlucht vooruit', stelt Robert den Ouden, directeur van SportStroom. Zijn bedrijf heeft al honderden verenigingen begeleid en het aantal aanvragen neemt alleen maar toe, zeker nu de energiecrisis er extra hard inhakt bij verenigingen. SportStroom kan die gestegen vraag trouwens prima aan, verzekert Den Ouden. 'En het goede nieuws is dat er nog nooit zoveel gratis geld is geweest als nu.' Hiermee doelt hij op de vele subsidiemogelijkheden die er zijn bij overheden en fondsen om verduurzaming te stimuleren. SportStroom weet precies hoe verenigingen daar een beroep op kunnen doen. Het bedrijf is bovendien door het ministerie van VWS met nog vier partijen geaccrediteerd om verenigingen kosteloos te kunnen bijstaan als energiecoach. 'Clubs zijn ervan verzekerd dat de juiste stappen doorlopen worden, want de wijze van begeleiding ligt volledig vast.'

Clubs zijn steeds meer doordrongen van de noodzaak om te verduurzamen, maar een juiste begeleiding is belangrijk

Door de sterk gestegen energienota's is de mindset bij verenigingen als het gaat om verduurzaming inmiddels veranderd, weet hij. 'Onze bouwkundige heeft dit treffend verwoord: vroeger werd hij bij clubs opgewacht door iemand die energiebesparing wel belangrijk vond, nu wordt hij door het hele bestuur verwelkomd.' Clubs mogen dan steeds meer doordrongen raken van de noodzaak om te verduurzamen, een juiste begeleiding hierbij is belangrijk om ook het juiste effect te bereiken. Den Ouden waarschuwt voor cherrypicking: dat clubs maar één bepaalde maatregel nemen zonder dat er een plan gemaakt is waarin alle aspecten om te verduurzamen meegenomen zijn, en zonder dat er een verband is met het meerjarenonderhoud. Ook kan de volgorde van maatregelen verkeerd zijn. 'Bijvoorbeeld dat er een installateur bij de club is die met goede bedoelingen zonnepanelen installeert. Dit lijkt een goede zet, maar eigenlijk moet het zelf opwekken van energie het sluitstuk zijn van diverse maatregelen om te verduurzamen. Het begint bij besparende maatregelen. Misschien heb je dan wel minder zonnepanelen nodig. Ik hamer dan ook altijd op een integrale aanpak.'

Integrale aanpak

Clubs die niet weten waar ze moeten beginnen, kunnen door SportStroom laten uitzoeken wat geschikte maatregelen zijn. Den Ouden: 'Ze hoeven niet allemaal opnieuw het wiel uit te vinden. Wij delen graag onze praktijkervaringen.' Na een energiescan en een inventarisatie van de wensen van de club wordt er een plan van aanpak gemaakt. Uit ervaring weet Den Ouden dat een integrale aanpak ook leidt tot meer subsidie. 'Juist clubs met minder financiële middelen moeten hier gebruik van maken om te voorkomen dat de financiën nog verder verslechteren. De energienota gaat immers niet vanzelf omlaag en bedraagt nu al vaak 30 tot 40 procent van de begroting. Dankzij allerlei steunmaatregelen konden de clubs de coronaperiode overleven, maar om ook in de toekomst verzekerd te zijn van het voortbestaan is verduurzamen echt nodig.'


Bedrijfsfilosofie

In zijn presentaties toont Den Ouden onder andere een afbeelding waarop te zien is hoe zaken als isolatie, ventilatie, verwarming en koeling, warm water en het afgiftesysteem met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden. Pak je slechts een van deze zaken aan, dan zal het gewenste effect niet bereikt worden. In de bedrijfsfilosofie van SportStroom is de zogenoemde trias energetica altijd leidend. Dat betekent kort gezegd: minder energie verbruiken, gebruikmaken van duurzame energie en schadelijke uitstoot compenseren.


'Ik krijg bijna dagelijks vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen'

Den Ouden merkt in zijn contacten met clubs dat het voordeel van het gebruik van duurzame energie niet altijd duidelijk is bij besturen van verenigingen. 'Bijna dagelijks krijg ik wel vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen. Ik moet dan duidelijk maken dat het niet uitmaakt dat de energie opgewekt wordt op een ander moment dan wanneer die bijvoorbeeld nodig is om de verlichting te laten branden. De opgewekte energie wordt namelijk op jaarbasis verrekend.' In de toekomst gaat dit overigens wel veranderen; dan zal het opslaan van energie in een eigen accu aantrekkelijk worden. Tot en met 2025 is dat echter nog niet het geval.

SportStroom heeft alle kennis in huis over technische oplossingen die passen bij het gebruik

Veel sportaccommodaties in Nederland stammen uit de jaren zeventig en tachtig. Ze hebben installaties die ook in kantoren en huizen gebruikt worden, maar die eigenlijk niet geschikt zijn voor sportaccommodaties. 'Het is in feite domme en trage techniek, die niet goed werkt bij het korte gebruik op sportaccommodaties. Ik ken bijvoorbeeld een voetbalclub met twaalf kleedkamers waar de ketels voor warm douchewater de hele dag energie verbruiken. Dat is natuurlijk niet nodig. De techniek sluit niet aan op het type gebruik.' SportStroom heeft alle kennis in huis om te kunnen kiezen voor andere technische oplossingen die wel passen bij het gebruik. Dat geldt ook voor verwarming, waarbij het bijvoorbeeld slimmer kan zijn om infraroodpanelen te installeren in vertrekken die niet continu gebruikt worden.

Subsidies

Er zijn al veel clubs die dankzij SportStroom de weg naar verduurzaming zijn ingeslagen of willen inslaan, zoals De Wilper Boys in Groningen (zie kaderbericht). Zij leren niet alleen wat de opties zijn, maar ook hoe verduurzaming grotendeels betaald kan worden met subsidies. Achter de schermen werkt SportStroom al hard aan scenario's om verduurzaming bij verenigingen gaande te houden als het 'gratis geld' een keer opraakt. 'Die situatie zal een keer komen en daar moeten wij dan klaar voor zijn', zegt de directeur. Hij wil er nog niet te veel over zeggen, maar de oplossing wordt door SportStroom vooral gezocht in nieuwe vormen van dienstverlening.


De energiecoach voor sportverenigingen

SportStroom coacht al 20 jaar sportverenigingen op weg naar energieneutraliteit. Het bedrijf geeft bouwkundig en financieel advies, weet alles over subsidies en is de vaste partner van onder andere de KNLTB, het KNKV en de Atletiekunie en uitvoeringspartner van NOC*NSF, VWS en Rabo Clubsupport. Daarnaast levert en installeert SportStroom ledsportveldverlichting, zonnepanelen, hr-infraroodverwarming en laadpalen. Met SportStroom GRIP krijgen verenigingen altijd en overal inzicht in hun energieverbruik.

Begeleiding De Wilper Boys

Voetbalvereniging De Wilper Boys is een mooi voorbeeld van een club die door SportStroom begeleid wordt in het verduurzamingstraject. Penningmeester Erwin Zwittink was online op zoek gegaan naar opties om de energierekening verder omlaag te brengen en vroeg een energiescan aan. Zo kwam SportStroom in beeld. Zwittink: 'Het mooie hiervan is dat je kunt sparren met mensen die verstand van zaken hebben en weten wat mogelijk is. Dat hoeven niet altijd heel ingrijpende maatregelen te zijn. Zo leerden wij bijvoorbeeld dat onze grote driedeurskoelkast minder stroom verbruikt als hij vol zit. Het verwarmen van de weinig gebruikte bestuurskamer met infraroodpanelen was ook een eyeopener voor ons.'
De accommodatie bestaat uit een ouder pand uit de jaren zeventig en een moderner deel uit 2003. De energiekosten worden voor 39 procent bepaald door de verwarming en voor 25 procent door de verlichting. De club beschikt al over een aantal zonnepanelen, maar die dienen nu vooral om het huidige stroomverbruik te compenseren. In overleg is een plan gemaakt om onder andere het gasgebruik verder terug te dringen en meer energie op te wekken met extra zonnepanelen. Zo komen er naar verwachting ledverlichting, een warmtepomp, infraroodpanelen, isolatieglas en een zonneboiler. Voor de financiering maakt de club gebruik van subsidies, zoals de BOSA, en hoeft de club weinig zelf te investeren. Het project bevindt zich nu in het stadium van aangevraagde offertes. 'Nul op de meter is niet ons directe doel, maar het zou wel mooi meegenomen zijn. In eerste instantie moet de terugverdientijd van de investering aantrekkelijk voor ons zijn', vertelt de penningmeester.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER