Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Wouter Uitentuis (AZ): 'Gras is geen rocketscience. Laat je niet gek maken'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, zaterdag 9 december 2023
217 sec


Trainingscomplex AZ op het minst uitnodigende plekje van de West-Friese polders

In een drie uur durend interview met Wouter Uitentuis op het thuishonk van AZ komt het minimaal twintig keer aan de orde: zijn stelling dat gras geen rocketscience is en dat je je als fieldmanager vooral niet gek moet laten maken. Volgens hem is gezond boerenverstand de beste basis voor goed onderhoud van het AZ-trainingscomplex.

Het team op het AZ-complex. V.l.n.r.: Bart Smeding, Wouter Uitentuis en Jesper Okx. Het vierde teamlid, Marcel Klijn, was niet aanwezig.
Het team op het AZ-complex. V.l.n.r.: Bart Smeding, Wouter Uitentuis en Jesper Okx. Het vierde teamlid, Marcel Klijn, was niet aanwezig.

Objectief heeft Uitentuis hier natuurlijk gelijk in; het is lastiger om mensen op de maan te zetten dan om een trainingscomplex te onderhouden. Tegelijkertijd is uw redacteur niet jaloers op de uitdaging waar Uitentuis en zijn team van drie mannen voor staan. Het trainingscomplex van AZ ligt op zo'n beetje het minst uitnodigende plekje van de West-Friese polders boven Alkmaar. Uitentuis: 'Het complex is aangelegd op het laagste plekje van deze polder, met gebiedseigen grond met een veel te hoog aandeel zware klei; minimaal 10 tot 12 procent. Verder veel zoute kwel. En de pH van het beregeningswater is veel te hoog.'

Wouter Uitentuis
Maar Uitentuis is praktisch genoeg ingesteld om zoveel mogelijk te roeien met de riemen die heeft: 'Ik heb inmiddels geleerd om met de bestaande condities om te gaan.' Voor het hoge zoutgehalte in zijn regenwater gebruikt hij bijvoorbeeld een apparaat van Aqua4D van Raymond Lescrauwaet. Met dit systeem wordt het irrigatiewater met elektromagnetische golven behandeld, waardoor de structuur ervan verbetert. De druppels worden kleiner en water met een hoog zoutgehalte zou dan tóch als irrigatiewater kunnen dienen. Een tweede product dat Uitentuis toepast, is Solar van Vos Capelle. Dit zorgt voor een wittige laag op het blad van het gras, waardoor er minder snel verbranding optreedt.
Om de gevolgen van het zout verder te minimaliseren, gebruikt Uitentuis ook calcium (VerdeCal) en gips. Deze stoffen zorgen ervoor dat het zout vrijkomt uit het kleicomplex en daarna kan uitspoelen naar de ondergrond. Uitentuis combineert deze bewerking iedere twee weken met een rondje met een beluchter. Daarbij probeert hij de verschillende methodes zoveel mogelijk af te wisselen: vertidraineren met 5 tot 15 millimeter dikke pennen en ongeveer een tot twee keer per jaar met de schudbeluchter. Als het om beluchten gaat, is Uitentuis heel enthousiast over de Planet Air. Het mooie van dit apparaat is volgens de fieldmanager dat je er heel snel een bewerking mee kunt uitvoeren.


Water op 10 centimeter onder het maaiveld

Drainage

Ook over het drainagesysteem op het complex is een bijzonder verhaal te vertellen. Centraal op het complex ligt een kunstgrasveld dat gebouwd is op een dikke laag schuimbeton. Er is voor schuimbeton gekozen omdat dit een licht materiaal is, dat als het ware blijft drijven op het dikke veenpakket waaruit de ondergrond van de polder bestaat. Maar bij de aanleg van dit kunstgrasveld is er niet aan gedacht dat de onderkant van de plaat schuimbeton als het ware oplost in het zure veenpakket. De kalk die daarbij vrijkomt, slaat vervolgens neer in het drainagestelsel van het complex. Uitentuis laat mij een drainageput zien waar dit duidelijk te zien is. 'Ik moest hier een extra dompelpomp in hangen om het water af te voeren naar de omliggende sloten. Anders raak ik het water niet kwijt.'


Kalk uit het kunstgrasveld die is neergeslagen in de drainageput
Als het heel hard regent, kan er uitgeweken worden naar deze blaashal, compleet met een kunstgrasveld dat is ingevuld met kurk.

Doorzaaien

Ook over doorzaaien heeft Uitentuis duidelijk een eigen mening. In zijn visie zouden veel gemeentelijke fieldmanagers op een principieel andere manier kunnen gaan beheren. Uitentuis: 'Wat we nu doen, is eens per jaar - en dan ook nog in de ongelukkigste periode - een paar honderd kilo graszaad op het veld strooien. Feitelijk is dat verspilling van duur graszaad. In de visie van Uitentuis zou je dat doorzaaien veel beter kunnen spreiden over een aantal doorzaairondes in het voor- en najaar. Ik ben ervan overtuigd dat je daarmee betere resultaten behaalt en meer jonge grasplanten in het veld krijgt. Misschien ben je de eerste jaren iets duurder uit omdat je natuurlijk meer werk hebt, maar na een aantal jaren kun je op die manier besparen. Wij zaaien op dit moment ongeveer eens per maand door met 15 tot 30 kilo graszaad per hectare. In het groeiseizoen is dat Barenbrug RPR; in de herfst en winter gebruiken we meer Barenbrug SOS. Het blijft maatwerk, maar het belangrijkste is dat we het hele jaar blijven doorzaaien.'


Gemeentelijke fieldmanagers kunnen anders gaan beheren: niet eens per jaar doorzaaien, maar vaker en met kleinere hoeveelheden

'Graancirkels'

Graancirkels

Uitentuis is open over de dingen die goed gaan, maar ook over zaken die wat minder gaan. Op zijn telefoon laat hij een foto zien van een deel van het trainingscomplex dat hij afgelopen voorjaar heeft aangelegd. Op de foto is iets te zien wat misschien nog het meest lijkt op graancirkels. Uitentuis: 'Wij hadden al het werk gedaan dat we moesten doen: schudbeluchten, verschralen met zand en inzaaien. Toen ging de beregeningspomp 's nachts kapotgegaan, waardoor die op halve kracht werkte. Daardoor kwam al het water constant in een cirkel op het veld terecht. Dat is nu meer dan een half jaar geleden, maar je kunt het nog zien omdat de grond helemaal is dichtgeslagen. Het komt uiteindelijk wel weer goed, maar dat heeft tijd nodig.'


'Ik ben de baas over het gras. Als ik zeg dat ze ergens niet mogen trainen, dan gebeurt dat ook niet'

Budget

Al deze middelen kosten natuurlijk extra geld voor de club. Volgens Uitentuis is dat geen probleem. 'Als ik een goed onderbouwd verhaal heb voor de directie , gaat de club doorgaans wel mee met mijn suggesties.' Als ik later met Uitentuis een rondje maak over het complex, blijkt uit de manier waarop hij door trainers en hulptrainers wordt aangesproken dat hij inderdaad als de laatste verantwoordelijke gezien wordt op zijn complex. Uitentuis: 'Ik ben de chef van het gras. Als ik zeg dat ze ergens niet mogen trainen, dan gebeurt dat ook niet.' Als uw redacteur in Alkmaar op bezoek is, is het typisch zo'n dag dat je eigenlijk nergens kunt lopen zonder natte voeten te krijgen. Het heeft die nacht zo'n slordige 20 millimeter geregend en de week daarvoor een veelvoud daarvan.


Wouter Uitentuis (37) is sinds twaalf jaar als zelfstandig aannemer betrokken bij het beheer van de AZ-velden in Alkmaar. De eerste vijf jaar was dat zowel in het stadion als op het trainingscomplex; de laatste jaren is zijn bedrijf W. Uitentuis Agrarische dienstverlening en groenvoorziening alleen nog actief op het trainingscomplex. Het complete team bestaat uit vier man. Naast Uitentuis zijn dit Bart Smeding (18), Jesper Okx (21) en Marcel Klijn (52). Behalve het complete beheer van het AZ-trainingscomplex hebben Uitentuis en zijn team nog tal van andere klussen, onder andere bij sportclubs in de buurt, maar ook reguliere hoveniersklussen.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER