Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Biocontrole en Ekatop verspreiden aaltjes met verbeterde machine

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Harry de Rooy, dinsdag 29 augustus 2023
113 sec


Nematoden worden al jarenlang gebruikt om plagen in de land- en tuinbouw, op sportvelden en in particuliere tuinen te beheersen. Voor de toepassing op sportvelden, golfbanen, in parken en grote tuinen heeft Ed Kleinlugtebeld van Ekatop Grond- en Groentechniek zelf een machine ontwikkeld. Hierbij werd zijn eerder ontwikkelde machine op een paar punten aanmerkelijk aangepast en verbeterd. Deze machine werd in juni voor het eerst getoond aan het publiek op de Grasinnovatiedag in Utrecht.


Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes, die bijvoorbeeld engerlingen en emelten via de lichaamsopeningen kunnen binnendringen. Daar poepen ze een bacterie uit waar de plaagdieren niet tegen kunnen. Een nadeel van nematoden is dat ze niet tegen uv-straling en uitdroging kunnen. Vroeger werden de nematoden boven op het gras gespoten, waarna ze zelf hun weg moesten vinden, de bodem in, waar de plaagdieren zich bevinden. Een deel van de aaltjes overleeft deze reis echter niet. Daarom paste Biocontrole tien jaar geleden samen met een loonwerker een Vredo-doorzaaimachine aan. Met behulp van water uit een extra vloeistoftank op de machine, direct tussen de schijven, worden de nematoden nu in de bodem gebracht, vlak bij de bodemplaag.

Verbeteringen

Kleinlugtebeld werkte al met een zelfgemaakte machine met een vergelijkbare techniek als hierboven beschreven. Nadat hij op deze wijze een aantal jaren voetbalvelden en golfbanen had behandeld, vond hij het tijd worden voor enige verbeteringen. Hij merkte dat de oude machine moeite had om nette bochten te maken. Vooral op golfbanen is niets recht, maar ook rond de doelen op voetbalvelden gaf de machine problemen. Als de schijven van de doorzaaimachine in de grond blijven tijdens het nemen van een bocht, wrikken ze te veel in het gras. Hierdoor ontstaat schade aan de vaak al door engerlingen verzwakte grasmat, en het steeds weer opheffen van de schijven kost tijd, heen en weer rijden, slijtage en brandstof.


Gelijkmatig snijpatroon

Bij de nieuwe machine zijn de schijven flexibel opgehangen en volgen ze de rijrichting. De eerste testen met de machine vonden onlangs plaats. Ondanks de droge en harde grond ontstond er een mooi, gelijkmatig snijpatroon. Hierdoor herstelt de grasmat sneller en kan er eerder weer op gespeeld worden. Boven op de machine zit een tank van 700 liter. Per sportveld wordt 1200 tot 1400 liter water gebruikt om de nematoden in de grond te krijgen.


Homogeen

Voor op de tractor zit de tweede grote aanpassing. In deze tank van 300 liter wordt al tijdens het rijden over het veld de volgende oplossing voorgemengd met een eigen circulatiepomp. De oplossing is dus al mooi homogeen, zodat verstoppingen tijdens de verdere werkzaamheden worden voorkomen. In deze tank kan ook de Natusys-wortelstimulator worden toegevoegd. Deze zorgt voor een snelle aanmaak van haarwortels, waardoor de grasmat vlot herstelt en weer snel vastligt.
Als de grote tank leeg is, wordt de voorraad uit de kleine tank overgepompt. Met extra water erbij kan de tweede helft van het sportveld behandeld worden. Beide tanks worden tegelijkertijd bijgevuld met water, zodat in de kleine tank alweer gemengd wordt voor het volgende veld.
Biocontrole, specialist in biologische oplossingen, is blij om de nematoden met deze nieuwste technieken te kunnen toepassen. Naast deze machine blijft Biocontrole uiteraard ook met andere machines werken om de nematoden zo goed mogelijk op de juiste plaats te krijgen. Indien wenselijk kan het bedrijf periodiek testen of de nematoden levend en in voldoende hoeveelheden uit de machines komen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER